Tip na víkend: Barevné Španělsko

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zavzpomínejte na dovolenou! Pyrenejský poloostrov je nejen oblíbeným prázdninovým cílem, ale také kouskem světa, kde se skvěle vaří. Ať už se jedná o přímořskou kuchyni bohatou na ryby a korýše, nebo rustikální venkovská jídla, rozhodně si pošmáknete.

Paella

4 porce - příprava: 70 minut

* 2 cibule
* 1 mrkev
* 4 rajčata
* 2 zelené papriky
* 4 stroužky česneku
* 2 filety z mořské ryby
* 3 krevety a 3 langustini
* olivový olej
* sůl
* 400 g kulatozrnné rýže
* 1/2 lžičky šafránu
* 1 l rybího vývaru

Cibuli, mrkev, rajčata, papriku a česnek nakrájejte najemno a rybu na větší kousky. Krevety a langustini důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy. Kousky ryby pokapejte olivovým olejem. Na paellové pánvi na olivovém oleji asi 5 minut restujte krevety a langustini. Osolte je a dejte stranou.

Ve stejné pánvi opečte nasekanou cibuli, přidejte česnek, rajčata, mrkev a papriky. Ještě asi 3 minuty restujte. Pak do ní nasypte rýži, vmíchejte šafrán, osolte a zalijte polovinou vývaru. Povařte, přidejte kousky ryby a ještě asi 10 minut nechte probublávat.

V případě potřeby přilijte vývar. Pak na rýži položte krevety a langustini a na 20 minut vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Po vyjmutí z trouby na několik minut zakryjte utěrkou a podávejte.

Náš TIP: Do paelly můžete přidat také kuřecí nebo vepřové maso, pikantní klobásku, jakékoli vaše oblíbené mořské plody nebo nasekané chilli papričky.


Zapečené sardinky

6 porcí - příprava: 80 minut

* 4 brambory
* 1 cibule
* 2 zelené papriky
* 700 g rajčat
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky šafránu
* 2 lžíce olivového oleje
* 24 sardinek (bez páteře, hlavy a ocasu)
* 2 lžíce nasekané petržele

Brambory nakrájejte na kolečka, pokrájejte také cibuli a papriky. Rajčata oloupejte (postup najdete ZDE) a nakrájejte na tenké plátky. Česnek utřete se solí, pepřem a šafránem. Větší zapékací misku vymažte olejem. Sardinky uvnitř osolte.

Do misky vrstvěte postupně část nakrájených rajčat, sardinek, paprik, cibule a brambor. Posypte petrželí a utřeným česnekem. Poklaďte dalšími vrstvami a zakončete bramborami. Osolte, opepřete, zakápněte olejem a zakryjte alobalem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 1 hodinu. Přebytečnou tekutinu odeberte naběračkou a podávejte posypané petrželovou natí.


Králík na česneku s olivami

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 1 králík
* 1 cibule
* řapíkatý celer
* olivový olej
* 3 stroužky česneku
* pár snítek čerstvého rozmarýnu
* 3 bobkové listy
* sůl a pepř
* 500 ml bílého vína
* 2 hrsti černých oliv
* 2 rajčata

Králíka naporcujte. Cibuli nasekejte najemno, řapíkatý celer nakrájejte na kousky. Ve velkém kastrolu rozehřejte olivový olej a ze všech stran na něm opečte maso. Vyjměte ho a dejte stranou.

Na zbylém tuku orestujte cibuli. Když změkne, přidejte česnek, řapíkatý celer, rozmarýn a bobkový list. Osolte, opepřete a promíchejte. Pak do kastrolu vložte maso, zalijte vínem, přiklopte a dejte do trouby předehřáté na 160 °C přibližně na 1,5 hodiny.

Nakonec sejměte poklici a ještě 15 minut dopékejte. Asi 5 minut před vyjmutím z trouby přidejte černé olivy a nakrájená rajčata.


Masové kuličky albondigas

6 porcí - příprava: 60 minut

* 750 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
* 4 vejce
* 1 svazek petržele
* 1 menší cibule
* sůl a pepř
* strouhanka
* hladká mouka
* olej na smažení

SALSA Z PEČENÝCH RAJČAT:
* 200 g rajčat
* 2 stroužky česneku
* 2 šalotky
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 chilli paprička
* 1 limetka
* 1 lžička třtinového cukru

PEPŘOVÝ DIP:
* 100 ml bílého jogurtu
* 100 ml zakysané smetany
* sůl a čerstvě mletý pepř
* citronová šťáva
* 1 lžička mleté pálivé papriky

Nejdříve si připravte salsu a dip: rajčata, česnek a šalotky nakrájejte a dejte na plech. Osolte a pokapejte olejem. Pečte při 160 °C asi hodinu. Přendejte do vyšší nádoby, přidejte chilli papričku, kůru i šťávu z limetky a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte cukrem.

Do misky dejte jogurt, smetanu, sůl, pepř a citronovou šťávu. Poprašte pálivou paprikou. Dejte vychladit. V misce rozšlehejte 1 vejce, přidejte mleté maso, nasekanou petržel (trochu si nechte na ozdobu) a cibuli, sůl, pepř a trochu strouhanky. Promíchejte a tvořte malé kuličky. Ty obalte v mouce a osmažte na oleji dozlatova. Podávejte s domácí salsou a dipem.


Arroz al horno

4 porce - příprava: 70 minut

* 400 g vepřového masa
* olivový olej
* sůl a pepř
* 5 rajčat
* 250 g rýže
* 3 brambory
* 1 palice česneku
* špetka šafránu
* 200 ml hovězího vývaru
* 200 g slaniny

Maso nakrájejte na kousky, opečte na oleji ze všech stran, osolte a opepřete. Dejte stranou. Čtyři rajčata oloupejte podle návodu, který najdete ZDE. Orestujte je na troše oleje s rýží a přendejte do velké zapékací mísy (nebo rozdělte do čtyř menších).

Palici česneku seshora seřízněte a vložte ji doprostřed rýže. Brambory a rajče nakrájejte na plátky, rozložte dokola a zalijte horkým vývarem, do kterého jste přidali špetku šafránu. Pečte v troubě při 190 °C asi 30 až 40 minut.

Když se tekutina ztratí a rýže je měkká, je hotovo. Po vyjmutí z trouby zakryjte alobalem nebo pokličkou a nechte ještě 5 minut odležet.

Náš TIP: Místo masa můžete použít pikantní klobásky. Ve vegetariánské verzi zalijte zeleninovým vývarem a obložte mrkví, cuketou apod.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…