Tip na víkend: Dokonalé lasagne na 5 způsobů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nejen mleté maso, ale i zelenina, houby či ryby - do lasagní se dá dát prostě úplně všechno. Legenda mezi těstovinami se stane vaším kulinárním majstrštykem, zejména když si základní surovinu připravíte sami.

Základní recept

Pláty na lasagne si můžete připravit doma, jen počítejte s tím, že s čerstvými těstovinami se zkracuje i doba zapečení – jsou hotové rychleji. Připravte si 400 g hladké semolinové mouky a 4 vejce. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vajíčka a vidličkou je začněte mísit s moukou. Pak těsto zadělejte rukama. Pokud je třeba, přidejte trochu vody. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet. Pak ho rozdělte na 4 části, z nich vyválejte pláty a rozkrájejte je na lasagne. Pokud máte strojek na těstoviny, ušetří vám hodně práce.


Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

4 porce - příprava: 70 minut

* 2–3 cukety
* 300 g dušené vepřové šunky
* 2 hrsti plocholisté petržele
* 70 g mandlí
* kůra z biocitronu
* 3 lžíce parmazánu
* 500 g ricotty
* 2 vejce
* sůl a pepř
* olivový olej
* 300 g (12 plátů) lasagní

Cukety omyjte a nakrájejte na podélné plátky. Šunku nakrájejte na kousky. Petržel a mandle nasekejte a smíchejte s citronovou kůrou a nastrouhaným parmazánem. Ricottu promíchejte s vejci a ochuťte solí a pepřem.

Troubu zapněte na 180 °C. Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Na dno rozetřete lžíci ricotty a rozložte vrstvu lasagní. Na ně narovnejte cuketu, zakápněte olejem, osolte a opepřete a potřete polovinou ricotty. Zasypte lžící petrželové směsi. Zopakujte.

Nahoru přijde vrstva lasagní. Ty pokryjte cuketou, zakápněte, osolte a opepřete a dejte na 40 minut péct dozlatova – dokud těstoviny nezměknou. Podávejte zasypané zbytkem petrželové směsi a mandlemi.


Lilkové lasagne s bulgurem

4 porce - příprava: 85 minut

* 1 hrnek bulguru
* 2 lilky
* sůl a pepř
* olivový olej
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1/2 mrkve
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 červená cibule
* 3 rajčata
* 3 lžíce parmazánu

Bulgur zalijte vroucí vodou asi 4 cm nad něj. Nechte hodinu odležet. Lilky nakrájejte na plátky. Z obou stran osolte. Na oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a nastrouhanou mrkev. Podlijte vínem a nechte odpařit. Vmíchejte protlak a slitý bulgur. Okořeňte.

Na jiné pánvi orestujte na kolečka nakrájenou červenou cibuli do poloměkka. Lilek osušte a opečte z obou stran na grilovací pánvi. Troubu zapněte na 200 °C. Dno zapékací misky potřete olivovým olejem a vrstvěte stejně jako na fotografii. Navrch dejte lilek, zakápněte olivovým olejem a posypte strouhaným parmazánem. Dejte asi na 10 minut zapéct.


Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

4 porce - příprava: 80 minut

* 500 g lososa
* 2 stroužky česneku
* olivový olej
* 300 g špenátu
* sůl a pepř
* 4 velká rajčata
* 400 g mascarpone
* 200 ml mléka
* 2 vejce
* muškátový květ
* bazalka a tymián
* 300 g (12 plátů) lasagní
* 100 g parmazánu

Lososa rozeberte na kousky. Česnek orestujte na oleji, přidejte špenát a spařte. Dochuťte. Rajčata nakrájejte na kolečka. Mascarpone prošlehejte s mlékem, vejci, solí a květem. Přidejte nasekanou bazalku a tymián. Troubu zapněte na 190 °C a vše navrstvěte na sebe. Úplně nahoru přijde zbytek bílé omáčky. Posypte trochou parmazánu, bylinkami a pečte asi 40 minut.


Lasagne „ratatouille“

4 porce - příprava: 120 minut

* 1 cuketa
* 1 lilek
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 cibule
* 1 červená tlustostěnná paprika
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* 220 g rajčatové passaty
* 150 g rajčatového protlaku
* oregano
* chilli vločky

SVĚTLÁ OMÁČKA:
* 420 g ricotty
* 75 g strouhaného parmazánu
* 2 větší vejce
* muškátový oříšek
* sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:
* 300 g (12 plátů) lasagní
* 250 g strouhané mozzarelly
* 3 lžíce strouhaného parmazánu

Cuketu a lilek nakrájejte, osolte a nechte hodinu odležet. Pak je osušte a orestujte na oleji. Vyjměte. Ve stejné pánvi opečte cibuli, pokrájenou papriku a prolisovaný česnek. Vmíchejte cukety, sterilovaná rajčata, passatu, protlak, oregano a chilli. Duste 15 až 20 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Smíchejte ricottu, parmazán, vejce a koření. Troubu zapněte na 180 °C. Na dno zapékací misky dejte trochu ricottové omáčky a na ni vrstvu těstovin. Pak přijde třetina ricotty, část mozzarelly a polovina ratatouille směsi. Zopakujte. Potřete ricottou, posypte parmazánem a oreganem. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.


Houbové lasagne s bešamelem

4 porce - příprava: 70 minut

* 2 lžíce oleje
* 2 cibule
* 6 stroužků česneku
* 450 g žampionů
* sůl
* 50 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 750 ml plnotučného mléka
* muškátový oříšek
* 300 g (9–12 plátů) lasagní
* 120 g nastrouhaného sýra

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezačnou zlátnout. Přidejte na plátky nakrájené žampiony (pár si jich nechte na ozdobu). Restujte, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte.

Na másle zpěňte hladkou mouku a usmažte světlou jíšku. Do té postupně zašlehejte mléko a vařte, až vznikne jemná omáčka. Tu dochuťte muškátovým oříškem a na světě je bešamel.

Troubu zapněte na 180 °C. Pláty lasagní nalámejte na kousky odpovídající velikostí zapékacím mističkám. Na dno zapékací misky rozetřete lžíci bešamelu a první vrstvu lasagní – bude tam tak dobře držet.

Pak vrstvěte polovinu žampionů, polovinu nastrouhaného sýra, třetinu bešamelu, lasagne, zbytek žampionů, druhou třetinu bešamelu, lasagne a navrch zbytek bešamelu a druhou část nastrouhaného sýra.

Ozdobte několika plátky žampionů. Pečte asi 30 minut, pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Místo žampionů můžete použít hlívu ústřičnou, pokud si chcete dopřát i trochu masa, proložte vrstvy na kousky pokrájenou pečenou šunkou.

Jak na dokonalé lasagne?

Jana Chmelíková, redaktorka F.O.O.D.

Ať už budete mezi těstoviny vrstvit cokoli, máme pro vás pár tipů, které vám ušetří někdy čas, někdy práci a někdy vám pomohou přivést vaše lasagne prostě k dokonalosti.

CO TEDY VYZKOUŠET A DODRŽET?

  • Ani klasické sušené těstoviny z obchodu není třeba předvařovat. Uvaří se v tekutině z omáček a nasají tak jejich chutě. Se suchými těstovinami se navíc lépe pracuje.
  • Při výběru lasagní sáhněte po těch silnějších. Příliš tenké plátky pak ve výsledné chuti neucítíte, což by byla věčná škoda.
  • Světlá omáčka (bešamel, ricotta, mascarpone...) zpravidla plní pojicí funkci. Nejvýraznější chutě má zbytek, ať už je to jakákoli červená omáčka (ragú, omáčka z rajčat a pórku či lilku...), ryba nebo špenát.
  • Bešamel (tedy jíšku rozvařenou v mléce ochucenou muškátovým oříškem) vařte vždy, až když máte vše ostatní nachystané – rychle tuhne.
  • Nebojte se bešamel ochutit i něčím jiným než tradičním muškátovým oříškem. Dobrý adept je třeba mletá skořice. I k masu.
  • Na dno zapékací misky vždy nejdřív rozetřete tenkou vrstvu světlé omáčky. Spodní pláty lasagní přilnou ke dnu a lépe se „uvaří“.
  • Vrchní vrstva je světlá omáčka. Na ni už přijde jen sýr, kterým rozhodně nešetřete!
  • Lasagne se dobře zamrazují, takže si je upečte klidně do zásoby.
  • Horké lasagne se špatně krájejí, proto je lepší je nechat vychladnout a pak znovu ohřát. Chutě se tak navíc rozleží a propojí.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…