Tip na víkend: Domácí farmářské menu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Když si z trhu donesete domů čerstvou zeleninu, domácí klobásky a další dobroty, můžete uspořádat hostinu.

Předkrm

Farmářské klobásky a paštika s domácím pálivým džemem

6 porcí - příprava: 50 minut + tuhnutí

* 1 sušená vepřová klobása
* 2 domácí jelení klobásy
* domácí paštika
* domácí vepřové škvarky
* celozrnný pšenično-žitný chléb
* listy zeleného salátu (vše koupíte na farmářském trhu)

DOMÁCÍ PÁLIVÝ DŽEM:
* 5 jablek
* 100 g třtinového cukru
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 cm zázvoru
* 1 lžička mletého chilli
* 1/2 lžičky kurkumy
* 1 celá skořice
* 2 hvězdičky badyánu

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrolu a bohatě zasypte cukrem, podlijte octem a 3 lžícemi vody a nechte chvilku odležet. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Vymačkejte šťávu a přilijte ji k jablkům, přidejte mleté chilli papričky, kurkumu, skořici i badyán a promíchejte.

Směs vařte na mírném ohni tak dlouho, až jablka změknou. Pak odstraňte koření a směs rozmixujte. Nechte vychladnout. Paštiku nakrájejte na plátky, ozdobte listy salátu. Podávejte ji s domácím pálivým džemem a klobáskami. Jako příloha je nejlepší celozrnný chléb.


Polévka

Polévka z pečeného česneku s bylinkami

6 porcí - příprava: 55 minut

* 5 palic česneku + 2 stroužky
* 6 lžic řepkového oleje
* 2 pivní rohlíky
* 2 cibule
* 25 g slaniny
* 50 g másla
* 5 lžic hladké mouky
* 700 ml zeleninového vývaru
* 2 snítky tymiánu
* 200 ml smetany na vaření
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl a mletý bílý pepř
* 1/2 svazku pažitky

Z palic česneku odkrojte horní část jen tak, abyste nařízli stroužky. Pak je naskládejte do pekáčku a pokapejte asi polovinou oleje. Zakryjte alobalem a dejte na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Dva stroužky česneku nasekejte na plátky a opečte je na pánvi na lžíci oleje dozlatova.

Rohlíky nakrájejte na tenká kolečka a na pánvi, kde jste opékali česnek, je orestujte dokřupava. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Slaninu nakrájejte na nudličky. V hrnci zahřejte zbytek oleje s máslem a vsypte nakrájenou cibuli se slaninou. Na mírném ohni opékejte, až cibule zesklovatí a změkne.

Pak zaprašte hladkou moukou a krátce orestujte, aby vznikla světlá cibulová jíška. Zalijte ji vývarem, přidejte tymián a na mírném ohni vařte alespoň 15 minut. Upečený česnek vytlačte ze slupek a vidličkou rozmačkejte na kašičku. Takto vzniklou česnekovou pastu přidejte do hotové polévky. Přilijte smetanu a krátce povařte.

Dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Polévku podávejte posypanou křupavými kolečky rohlíků, opečenými plátky česneku a nasekanou čerstvou pažitkou.

NÁŠ TIP: Místo opečených koleček rohlíku můžete k polévce podávat topinky nebo plátky opečeného toastového chleba.

Hlavní jídlo

Plátky pečeného hovězího válečku s křehkým salátem

6 porcí - příprava: 60 minut

* 1,5 kg hovězího válečku (je to kus libového masa z kýty, který se oddělí ze spodního šálu)
* 3 lžíce řepkového oleje
* 3 mrkve
* 1 středně velká bulva fenyklu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
* 1/2 lžičky koriandrových semínek
* špetka chilli
* sůl a hrubě mletý černý pepř
* hrst bazalkových listů

Hovězí váleček masa pečlivě ze všech stran osolte a opepřete. Nechte chvilku odpočinout v pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velké pánvi zahřejte olej a maso na něm zprudka opečte ze všech stran. Pak ho přendejte do pekáče. Zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 30 minut. Pak maso vyndejte z trouby a nechte 10 minut odležet.

Mezitím si připravte křupavý salát. Mrkev a fenykl očistěte. Mrkev nakrájejte na nudličky, fenykl na slabé plátky. Nakrájený fenykl pokapejte citronovou šťávou. V pánvi zahřejte olej a vsypte koriandrová semínka. Až se rozvoní, přidejte nakrájenou mrkev a fenykl. Na mírném ohni společně opékejte asi 6 minut. Ochuťte chilli a solí.

Upečené maso nakrájejte na slabá kolečka. Servírujte je na talíři s karotkovo-fenyklovým křupavým salátem a lístky bazalky.


Dezert

Sušenky z celozrnné mouky s domácím džemem

24 kousků - příprava: 50 minut + chladnutí

* 250 g farmářského jogurtu
* 150 g másla
* 100 g přírodního cukru
* 1 vejce
* 150 g celozrnné žitné mouky
* 150 g bezlepkové mouky (Jizerka)
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžička prášku do perníku
* 80 g lískových ořechů

DŽEM:
* 200 g směsi bobulového ovoce (rybíz, borůvky, maliny, ostružiny apod., může být i mražené)
* 100 g želírovacího cukru

Jogurt dejte den předem do sítka a nechte ho v chladu na míse vykapat. Pak tuhý vykapaný jogurt přendejte do misky. Změklé máslo utřete s cukrem. Vešlehejte vejce. Do máslové pěny prosejte obě mouky, sodu a prášek do perníku a zpracujte těsto. Ořechy nasekejte nahrubo, nasucho opražte a zapracujte do těsta. Z něj vytvořte dva válečky, zabalte je do fólie a dejte do mrazáku zatuhnout.

Zahřejte troubu na 180 °C. Válečky zatuhlého těsta nakrájejte na kolečka. Skládejte je na dva plechy vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut. Po upečení nechte sušenky vychladnout. Do kastrůlku vsypte ovoce. Můžete použít i mražené. Vařte asi 10 minut, až ovoce pustí šťávu. Pak ho zasypte želírovacím cukrem, promíchejte a vařte ještě přibližně 5 minut. Sušenky namažte džemem. Přidejte lžičku jogurtu a spojte vždy dvě k sobě.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Včera | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…