Tip na víkend: Kávové dezerty

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Léto je časem posezení na zahrádce u něčeho sladkého. Dvě sympatické cukrářky vám představí své oblíbené dezerty na téma káva.

Kávové řezy

hranatá forma 20×20 cm - příprava: 70 minut + chlazení

* 210 g bílků (asi z 5 vajec)
* 100 g krupicového cukru
* 150 g mletých mandlí nebo mandlové moučky
* 30 g kakaa
* 1 vrchovatá lžíce mleté kávy

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE:
* 200 g hořké čokolády
* 60 g másla
* 50 g smetany 30%
* 100 g plnotučného mléka

PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY:
* 200 g bílé čokolády
* 400 g smetany 30%
* 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
* 3 plátky želatiny

Vyšlehejte sníh z bílků spolu s cukrem. Smíchejte zbylé suché ingredience a lehce je zapracujte k bílkům. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 20 až 30 minut při 180 °C.

Ingredience na ganache rozpusťte ve vodní lázni a vytvořte hladkou hmotu. Nechte chvíli vystydnout. Pak ji rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit.

Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s 300 g smetany a kávou. Želatinu namočte do studené vody a vmíchejte do ještě teplé směsi. Nechte chvíli vychladit.

Nakonec vmíchejte ušlehanou zbylou smetanu. Rozetřete na čokoládovou ganache a nechte chladit v lednici alespoň 2 hodiny.


Kávový mousse

6 porcí - příprava: 1 hodina + chlazení

* 100 ml plnotučného mléka
* 100 ml smetany 30%
* 40 g krupicového cukru
* 75 g žloutků
* 10 g kávy
* 300 g mléčné čokolády
* 100 g hořké čokolády
* 10 g želatiny
* 330 g smetany ke šlehání
* ovoce a čokoládová dekorace

Mléko a smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cukr, žloutky a kávu v míse promíchejte. Na žloutky nalijte horkou mléčnou směs. Promíchejte. Vlijte zpátky do hrnce a na plameni zahřejte na teplotu 85 °C.

Uvařenou směs nalijte na čokolády a promíchejte. Přidejte nabobtnalou a v mikrovlnce rozpuštěnou želatinu, nechte vychladnout a poté do směsi zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

Připravený mousse vlijte do kovových formiček nebo do jedné velké formy (dortové). Dejte do ledničky ztuhnout. Pak zahřejte ráfek (např. flambovací pistolí) a mousse z něj vyndejte. Ozdobte podle vlastní fantazie, třeba ovocem a čokoládovou dekorací.


Recepty vyšly v časopise F.O.O.D. Autorkami receptů jsou Valérie Ostřížková (kávové řezy) a Iveta Fabešová (kávový mousse).

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Dnes | Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní…

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Včera | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

17. 1. | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…