Tip na víkend: Kávové dezerty

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Léto je časem posezení na zahrádce u něčeho sladkého. Dvě sympatické cukrářky vám představí své oblíbené dezerty na téma káva.

Kávové řezy

hranatá forma 20×20 cm - příprava: 70 minut + chlazení

* 210 g bílků (asi z 5 vajec)
* 100 g krupicového cukru
* 150 g mletých mandlí nebo mandlové moučky
* 30 g kakaa
* 1 vrchovatá lžíce mleté kávy

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE:
* 200 g hořké čokolády
* 60 g másla
* 50 g smetany 30%
* 100 g plnotučného mléka

PĚNA Z BÍLÉ ČOKOLÁDY:
* 200 g bílé čokolády
* 400 g smetany 30%
* 1 vrchovatá lžíce instantní kávy
* 3 plátky želatiny

Vyšlehejte sníh z bílků spolu s cukrem. Smíchejte zbylé suché ingredience a lehce je zapracujte k bílkům. Nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte 20 až 30 minut při 180 °C.

Ingredience na ganache rozpusťte ve vodní lázni a vytvořte hladkou hmotu. Nechte chvíli vystydnout. Pak ji rozetřete na vychladlý korpus a dejte chladit.

Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu s 300 g smetany a kávou. Želatinu namočte do studené vody a vmíchejte do ještě teplé směsi. Nechte chvíli vychladit.

Nakonec vmíchejte ušlehanou zbylou smetanu. Rozetřete na čokoládovou ganache a nechte chladit v lednici alespoň 2 hodiny.


Kávový mousse

6 porcí - příprava: 1 hodina + chlazení

* 100 ml plnotučného mléka
* 100 ml smetany 30%
* 40 g krupicového cukru
* 75 g žloutků
* 10 g kávy
* 300 g mléčné čokolády
* 100 g hořké čokolády
* 10 g želatiny
* 330 g smetany ke šlehání
* ovoce a čokoládová dekorace

Mléko a smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Cukr, žloutky a kávu v míse promíchejte. Na žloutky nalijte horkou mléčnou směs. Promíchejte. Vlijte zpátky do hrnce a na plameni zahřejte na teplotu 85 °C.

Uvařenou směs nalijte na čokolády a promíchejte. Přidejte nabobtnalou a v mikrovlnce rozpuštěnou želatinu, nechte vychladnout a poté do směsi zlehka vmíchejte ušlehanou šlehačku.

Připravený mousse vlijte do kovových formiček nebo do jedné velké formy (dortové). Dejte do ledničky ztuhnout. Pak zahřejte ráfek (např. flambovací pistolí) a mousse z něj vyndejte. Ozdobte podle vlastní fantazie, třeba ovocem a čokoládovou dekorací.


Recepty vyšly v časopise F.O.O.D. Autorkami receptů jsou Valérie Ostřížková (kávové řezy) a Iveta Fabešová (kávový mousse).

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Včera | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…