Tip na víkend: Oblíbené vepřové maso

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Co by to bylo za podzimní kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo lehce pálivý řízek z krkovičky.

Pikantní pečený bůček

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 800 g vepřového bůčku
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1 lžička mleté maďarské papriky
* 1 lžička drceného kmínu
* tymián

Bůček nakrájejte na menší kousky, ty obalte ve směsi z utřeného česneku, soli, pepře, papriky, drceného kmínu a tymiánu. Přendejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přiklopené asi hodinu a půl. Poté odklopte, podle potřeby podlijte troškou vody a pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podávejte s chlebem.


Bůčková pomazánka

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g upečeného bůčku (viz recept výše)
* 1 lžíce oleje nebo sádla
* 1 větší cibule
* 1 vejce
* drcený kmín
* sůl a pepř
* jarní cibulka na ozdobu

Upečený bůček smíchejte s na oleji nebo sádle orestovanou cibulí a spolu s natvrdo uvařeným vejcem rozemelte v mlýnku na maso. Dochuťte kmínem, solí a pepřem a důkladně promíchejte. Podávejte na chlebu zasypané nasekanou jarní cibulkou. Zbytek pomazánky uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte maximálně 3 dny v ledničce.


Roláda z panenky s hruškou

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 špičky vepřové panenky (800 g)
* sůl a pepř
* 80 g nivy
* 2 hrušky
* rozmarýn
* 1 lžíce olivového oleje

Panenky nakrojte nahoře do dvou třetin, rozloží se na kapsu. Maso osolte a opepřete. Doprostřed rozložte nakrájenou nivu, plátky hrušek a snítky rozmarýnu. Zabalte pomocí provázku do rolády (můžete ji pospojovat i párátky). Na pánvi rozehřejte olej, zabalené panenky na něm zprudka orestujte ze všech stran dozlatova. Přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve podlitým troškou vody a pečte v troubě při 180 °C dozlatova asi 15 minut, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté.

NÁŠ TIP: Do rolády můžete zabalit cokoli, co máte rádi: skvělé jsou i brusinky, švestky nebo ořechové pesto.


Ostré řízky z krkovice

4 porce - příprava: 50 minut

* 800 g vepřové krkovice
* sůl a pepř
* 2 lžíce hrubozrnné hořčice
* 1 chilli paprička
* koriandr
* hladká mouka
* 2 vejce
* 50 ml plnotučného mléka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení
* rukola a citron

Vepřovou krkovici nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. Osolte a opepřete, potřete z obou stran hořčicí a zasypte nasekanou chilli papričkou a koriandrem. Nechte alespoň 15 minut odležet. Poté krkovici obalte v trojobalu: v hladké mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s řezem citronu a s rukolou.


Vepřové koleno s křenem a jablkem

4 porce - příprava: 100 minut

* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 bobkové listy
* hrst petrželky
* 1 lžička drceného kmínu
* 1 lžička sladké papriky
* sůl a pepř
* 2 vepřová kolena
* 4 lžíce plnotučné hořčice
* 1 menší kořen křenu
* 1 jablko

Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte rozpůlenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkové listy, petrželku, kmín, papriku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a pak do vzniklého láku vložte kolena. Vařte asi 40 minut. Uvařené maso vyndejte, potřete hořčicí ze všech stran, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C dalších 40 minut. Podávejte se směsí z nastrouhaného křenu a jablka a s chlebem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Nejúžasnější adventní kalendáře: Který z nich si vyrobíte?

Včera | Adventní kalendář k předvánočnímu období prostě patří. Bez něj by čekání na Štědrý den ztratilo své…

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

23. 11. | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

22. 11. | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

22. 11. | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…