Tip na víkend: Oříškové variace

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Lískové oříšky máme většinou spojené s vánočním cukrovím, jejich sezona je ale už nyní. Naučte se je používat i při přípravě nedělního oběda, jejich potenciál je škoda ponechat jen moučníkům!

Jednohubky z kozího sýra a oříšků

20 kusů - příprava: 15 minut + chlazení

* 70 g čokolády (70%)
* 200 g čerstvého kozího sýra
* 100 g mletých lískových oříšků
* růžový pepř a tymián na ochucení

Tenhle recept asi nebude pro každého, ale věřte, že jako doplněk třeba k salátu je skvělý. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Z kozího sýra (lépe to půjde s právě vyndaným z ledničky) lžičkou odebírejte kousky velikosti vlašského ořechu. Ty mezi dlaněmi vytvarujte do kuličky. Obalte v namletých oříšcích a ozdobte čokoládou. Máte-li raději odvážnější kombinace, smíchejte nejdřív sýr s nadrceným růžovým pepřem, případně i troškou tymiánu.

Náš TIP: Nechce se vám tvarovat kuličky? Udělejte pomazánku. Všechny ingredience jednoduše rozmixujte na pastu.


Éclairs s karamelovooříškovou polevou

20–25 kusů - příprava: 60 minut + chlazení šlehačky

* 400 ml smetany
* 2 tyčinky ledových kaštanů
* 125 ml plnotučného mléka
* 100 g másla
* 140 g hladké mouky
* 1 lžička krupicového cukru
* sůl
* 4 vejce

POLEVA:
* 100 g krupicového cukru
* 2 lžíce zlatého sirupu nebo medu
* 4 lžíce nasekaných lískových oříšků

Den předem zahřejte smetanu až skoro k varu. Vložte nasekané ledové kaštany, nechte odstát a vymíchejte dohladka. Když zchladne, uložte ji do ledničky – ideálně přes noc, aby se dokonale vychladila. Mléko, máslo a 120 ml vody zahřívejte, až se máslo rozpustí. Vmíchejte mouku smíchanou s cukrem a špetkou soli a během míchání zahřívejte, až se těsto začne „odpalovat“ od stěn hrnce. Nechte vychladnout.

Troubu zapněte na 220 °C. Jedno po druhém zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s hvězdičkovou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte asi 10 cm dlouhé banánky. Vložte do trouby, teplotu stáhněte na 200 °C a pečte asi 25 minut. Troubu během pečení neotvírejte!

Vyndejte, zespodu propíchejte špejlí a nechte vychladnout. Čokoládovou smetanu vyšlehejte a naplňte jí proříznuté banánky. Na pánev nasypte cukr, přidejte sirup nebo med a 2 lžíce vody. Zahřívejte, až karamel zezlátne. Stáhněte z plotny a vmíchejte ořechy. Lžící naneste na banánky a nechte ztuhnout.


Listové paštičky s drůbežími játry a oříšky

asi 16 kousků (záleží na velikosti) - příprava: 35 minut + mražení těsta

* 500 g listového těsta
* hladká mouka na podsypání
* 1 velké vejce
* 4–6 šalotek
* 400 g drůbežích jater
* rostlinný olej
* 50 g lískových oříšků
* sůl a pepř

Listové těsto na lehce pomoučněné pracovní ploše rozválejte na tenký plát. Vykrájejte kolečka o průměru asi 7 cm, v polovině z nich vykrájejte ještě jedno kolečko s menším průměrem (vznikne kroužek). Vykrájené středy rovnejte vedle sebe do nádoby, která se vejde do mrazáku, vyložené pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vajíčkem. Plná kolečka klaďte vedle nich, také potřete vajíčkem, na ně položte obvodové kroužky a znovu potřete. Pozor, ať vajíčko nestéká po krajích těsta, paštičky by se nenafoukly! Dejte zmrazit.

Troubu zapněte na 200 °C. Vše přerovnejte na plech a pečte asi 8 minut dozlatova. Šalotky nakrájejte na osminky, očištěná játra na kousky. Obojí orestujte na rostlinném oleji. Přidejte lískové oříšky a restujte dozlatova. Dochuťte solí a pepřem. Pokud se dno upečených paštiček vyfouklo nahoru, zmáčkněte jej obrácenou stranou vařečky. Otvory plňte restovanými játry a přiklopte upečenými čepičkami.


Sladké brambory s oříšky a rybou

4 porce - příprava: 40 minut

* 75 g lískových oříšků
* 2 petržele
* 1 velký batát
* rostlinný olej
* sůl a pepř
* 600g filet z bělomasé mořské ryby (skvělý bude halibut, treska, mořský vlk)
* 4 lžíce másla
* čerstvý tymián

Oříšky nasekejte nahrubo a nasucho je opečte na pánvi. Troubu zapněte na 200 °C. Petržel a batát očistěte, nakrájejte na stejně velké kousky a promíchejte s trochou oleje, solí a nahrubo namletým pepřem. Vložte do trouby a za občasného promíchání pečte asi 25 minut doměkka.

Rybu naporcujte, zlehka osolte a opepřete a dejte péct vedle zeleniny. Doba přípravy záleží na tom, jakou rybu zvolíte. Máslo vhoďte do kastrůlku a nechte rozpustit. Když začne tmavnout, odstavte z plotny a přidejte tymián a oříšky. Batáty s petrželí podávejte s rybou a přelité ochuceným hnědým máslem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Zahrada jako nudle. Jak ji osázet?

Zahrada jako nudle. Jak ji osázet?

Dnes | Jak skloubit na úzkém dlouhém pozemku požadavek na okrasnou a zároveň užitkovou zahradu s…

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

26. 2. | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…