Tip na víkend: skvělé recepty s rebarborou

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je kyselá i sladká zároveň. Rozumí si s jahodami i cutrusy, chutná je i s masem.

Jehněčí kotleta s rebarborou

Příprava: 55 minut

Na 4 porce:
* 800 g jehněčí pečeně
* 8 stonků mladé rebarbory
* hrst šalvějových lístků
* 6 lžic krupicového cukru

Marináda:
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce medu
* šťáva z limetky
* sůl a pepř

Připravte si marinádu z olivového oleje, medu a limetkové šťávy a potřete s ní jehněčí maso.

Na rozpálené pánvi maso zprudka, asi 1 až 2 minuty, opečte, přemístěte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut. Poté zakryjte alobalem a nechte stranou odpočinout.

Oloupanou mladou rebarboru zasypte cukrem, podlijte zhruba 300 ml vody, přidejte šalvěj a asi 10 minut duste zakryté. Podávejte s pečeným masem.

Náš tip: Zajímavou chuť dodá jídlu vyzrálý kozí sýr, přidaný na talíř k masu a rebarboře.

Rebarborový salát s chřestem

Příprava: 30 minut

Na 4 porce:
* 2 svazky bílého chřestu
* 8 řapíků rebarbory
* 2 lžíce krupicového cukru
* 2 lžíce javorového sirupu
* šťáva z půlky limetky
* salátové lístky k podávání
* sůl a pepř

V osolené vroucí vodě krátce povařte nakrájený chřest. Sceďte a zchlaďte ve studené vodě.

Oloupanou a nakrájenou rebarboru povařte krátce v 500 až 600 ml vody s cukrem. Slijte, osušte a promíchejte s javorovým sirupem a limetkovou šťávou.

Ochucenou rebarboru smíchejte s chřestem a dochuťte.

Náš tip: Podávejte s opečeným toastem a zeleným salátem.

Grilovaný pstruh s rebarborou

Příprava: 60 minut

Na 4 porce:
* 3–4 řapíky rebarbory
* 3–4 lžíce třtinového cukru
* 4 filety čerstvého pstruha, bez kůže
* 1 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 limetky
* 4 plátky parmské šunky
* 1 bulva fenyklu i s natí
* 1 bílá ředkev
* sůl a pepř

Oloupanou rebarboru nakrájejte na tenké plátky, zasypte cukrem a nechte chvíli stát, aby pustila šťávu.

Očištěné a osušené rybí filety zakapejte olejem a limetkovou šťávou, překryjte plátky parmské šunky a srolujte. Propíchněte párátkem nebo špejlí. Rebarboru zalijte zbylou limetkovou šťávou, přiveďte v menším hrnci k varu. Přidejte nakrájený fenykl a krátce spolu povařte. Nechte vychladnout.

Rybí závitky ogrilujte na trošce oleje. Vychlazenou rebarboru s fenyklem rozdělte na jednotlivé porce, přidejte nastrouhanou bílou ředkev, grilované závitky a ozdobte fenyklovou natí.

Náš tip: Místo ryby můžete použít i kuřecí maso.

Rebarborový koláč

Příprava: 80 minut

Na 8 řezů:
* 100 g másla, změklého
* 85 g krupicového cukru
* 1 velké vejce
* 180 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* špetka mletého kardamomu
* špetka soli

Náplň:
* 400 g smetanového sýru
* 200 g zakysané smetany
* 125 g krupicového cukru
* 3 vejce
* 1 lžička vanilkového extraktu
* 300 g rebarbory
* 1 lžíce třtinového cukru

Na těsto utřete máslo s cukrem. Postupně vmíchejte vejce a suché přísady. Vložte jej do pečicím papírem vyložené zapékací formy a rozválejte po celé její ploše. Nechte na chvilku odpočinout v chladu.

Smíchejte všechny suroviny na náplň. Krém rozetřete na vychlazené těsto, navrch poskládejte očištěné řapíky rebarbory a posypte cukrem.

Pečte, až náplň zpevní a lehce zezlátne, asi 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Náš tip: Vyzkoušejte upéct tento koláč také s jiným sezonním ovocem.

Rebarborové cheesecaky

Příprava: 15 minut

Na 4 porce:
* 250 g plnotučného tvarohu nebo ricotty
* špetka soli
* 220 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce moučkového cukru
* dřeň z 1 vanilkové tobolky
* 140 g celozrnných sušenek
* rebarborový kompot

Tvaroh smíchejte se špetkou soli, vmíchejte smetanu, cukr a vanilku. Do skleniček nasypte rozdrobené sušenky, přidejte rebarborový kompot a nakonec zalijte jogurtovou směsí.

Náš tip: Rebarboru můžete smíchat půl na půl s jahodami – dodáte tak dezertu další chuťový rozměr!

Jednoduchý rebarborový kompot

Příprava: 20 minut + 60 minut odležení

Na 6 skleniček:
* 1 kg rebarbory
* 400 g krupicového cukru

Oloupanou a pokrájenou rebarboru posypte cukrem. Promíchejte a nechte alespoň hodinu odležet.

Poté ji zahřejte v hrnci, aby pustila více šťávy. Přemístěte ji i se šťávou do zavařovacích skleniček a sterilujte asi 30 minut při 85 °C.

Rebarborový džem

Příprava: 60 minut

Na 8 skleniček:
* 1 kg rebarbory
* 600 g krupicového cukru
* šťáva a kůra z 1 pomeranče

Oloupanou rebarboru nakrájejte na asi 2cm velké kousky a duste s cukrem, pomerančovou šťávou a kůrou. Podle potřeby dolijte vodou. Celou směs rozvařte a přelijte do skleniček. Uzavřené sterilujte 30 minut při 85 °C.

Více o rebarboře

Co jste možná nevěděli...

  • Rebarbora pochází z Číny. Do Evropy se dostala až v 15. století.
  • Nejedná se o ovoce, jak by se podle způsobu použití mohlo zdát, ale patří mezi zeleninu.
  • Přidává se do sladkého pečiva, salátů, připravují se z ní džemy, zavařeniny i rosoly.
  • V kuchyni se využívají pouze řapíky, které je třeba vždy tepelně opracovat. Listy rebarbory se nekonzumují (obsahují hodně kyseliny šťavelné).
  • Rebarbora je vhodná při redukční dietě a má lehce projímavé účinky.
  • Obsahuje větší množství vitaminu B1, vápníku, draslíku a také užitečnou vlákninu.

Jak na rebarboru

  • Používejte pouze mladé, pevné, růžové až načervenalé řapíky.
  • Když je zlomíte, měla by z nich vytéct míza.
  • Rebarboru vždy oloupejte.
  • Připravujte ji raději v plastových nebo keramických mísách, ve styku s kovem totiž oxiduje.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 5/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…