Zkuste si doma upéct některý ze tří nejznámějších druhů italského pečiva. K letní grilovačce nebo na víkendovou snídani budou nepřekonatelné!
Ciabatta
4 bochánky - příprava: 2,5 hodiny
- olivový olej
- 500 g světlé chlebové mouky + na podsypávání
- 1 lžička soli
- 10 g sušeného droždí
- semolinová mouka
Olejem vymažte čtvercovou formu, ve které bude těsto kynout. Do mísy prosejte přes síto mouku, přidejte sůl a droždí (ne přímo na sebe, jinak kvasnice nenakynou). Přidejte asi 2 lžíce olivového oleje a 300 ml vlažné vody. Pomocí šlehače s hnětacím hákem zadělávejte těsto.
Když začne držet pohromadě, pomalu přidávejte ještě asi 100 ml vody. Hněťte dalších asi 5 minut, dokud těsto není hladké, jemné a pružné. Rozprostřete je do připravené formy, přikryjte čistou utěrkou a nechte asi 1,5 hodiny kynout, až těsto zdvojnásobí objem.
Troubu zapněte na 220 °C. Pracovní plochu poprašte trochou chlebové a semolinové mouky. Opatrně vyjměte nakynuté těsto z formy, aby co nejméně ztratilo tvar, a položte ho na pomoučněnou podložku. Těsto nepropracovávejte!
Nožem nebo cukrářskou stěrkou těsto rozdělte na 4 bochánky.Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem dostatečně daleko od sebe. Nechte ještě asi 10 minut kynout, pak pečte 25 minut dozlatova. Plňte libovolnými náplněmi.
Sýrový sendvič : Vyzkoušejte kombinaci sýra s modrou plísní, ementálu a tenkých plátků hrušky. Svěžest dodají výhonky.
Focaccia
na 1 plech - příprava: 75 minut
- 250 g hladké mouky „00“ + na podsypávání
- 10 g droždí
- podle potřeby asi 100 ml olivového oleje
- 1 lžička vločkové soli
- čerstvý rozmarýn
- 100 g červeného hroznového vína
Do 200 ml vlažné vody dejte lžíci mouky a rozdrobte droždí. Pak postupně vmíchejte i zbylou mouku. Vznikne řidší, ale jemné hladké těsto. Překryjte a nechte 40 minut kynout – těsto zdvojnásobí objem.
Troubu zapněte na 250 °C. Těsto znovu propracujte. Na plech s pečicím papírem položte bochánek z těsta. Zalijte částí oleje a nechte 15 minut kynout.
Pak prsty vytvarujte placku, kterou znovu zalijte olejem a ten prsty zamačkejte i do těsta. Vmáčkněte hroznové víno, posypte rozmarýnem a osolte. Pečte 15 minut dozlatova.
Panini
8 kousků - příprava: 2 hodiny
- 450 g hladké vysokolepkové mouky + na podsypávání
- 2 lžičky soli
- 15 g droždí
- 4 lžíce olivového oleje + na potření
- podle chuti bylinky na zapečení do těsta
Mouku smíchejte se solí. Droždí rozmíchejte ve 120 ml vlažné vody a spolu s olejem zapracujte do mouky. Přidejte ještě asi 130 ml vlažné vody a zadělejte těsto. Když začne držet pohromadě, pořádně ho propracujte na pomoučněné podložce. Výsledné těsto je řidší, jemné a lepivé.
Mísu vymažte trochou oleje (jinak se přilepí a nepůjde vyndat), vložte těsto a nechte asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olejem. Těsto vyklopte na pomoučenou podložku (už nepropracovávejte!) a rozdělte na 8 kousků.
Z těch vytvarujte podlouhlé placky, které v rozestupech položte na plech. Překryjte olejem potřenou potravinářskou fólií a nechte ještě asi 30 minut kynout. Troubu zapněte na 200 °C. Pečte asi 15 minut dozlatova.
Panini s pestem : Křehké rozpečené panini můžete proložit v podstatě čímkoli. Jako základ se hodí rukolové pesto, přidejte i parmskou šunku a rajčata.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.