Tipy na sýrové dobroty

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Víte, jak proměnit obyčejné jídlo v koncert? Přidejte sýr. Ten propojí všechny chutě, dodá pokrmu eleganci i aroma a váš jazyk zažije báječnou symfonii chutí.

Vepřové kotlety s hořčicí a sýrem feta

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 vepřové kotlety (po 200 g)
* 1 lžička olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g másla
* 1 střední pórek
* 2 dl kuřecího vývaru
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce celozrnné hořčice
* 150 g crème fraîche
* 100 g sýra feta
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 dl suchého bílého vína
* svazek fazolových lusků

Kotlety zlehka roztlačte rukou, osolte a opepřete. Na trošce oleje opečte z obou stran dozlatova. Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájený pórek. Přilijte vývar a obě hořčice. Promíchejte a povařte 2 minuty.

Potom směs podlejte crème fraîche, přidejte rozdrobený sýr feta, cukr a citronovou šťávu. Vařte společně asi 5 minut. Přidejte opečené vepřové kotlety, podlijte vínem a nechte na mírném ohni probublávat ještě 6–7 minut. Hotové kotlety podávejte s lehce povařenými fazolovými lusky.


Lasagne s ricottou a brokolicí

4 porce - příprava: 60 minut

* 10–12 plátků lasagní
* 75 g másla
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 2–3 dl plnotučného mléka
* sůl
* muškátový oříšek
* 1 brokolice
* 500 g ricotty
* pepř
* 10 lžic parmazánu

Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě připravte lasagne podle návodu na obalu. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a připravte zlatavou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte mlékem, přidejte špetku soli a muškátového oříšku a provařte, až vznikne hladký bešamel. Pokud je moc hustý, přilijte trochu mléka.

Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a povařte asi 5–10 minut v osolené vodě. Pak ji sceďte a nakrájejte na kousky. V míse smíchejte ricottu a brokolici. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Na dno zapékací mísy nalijte trochu oleje, přidejte vrstvu lasagní a na ně rovnoměrně rozetřete směs sýra a brokolice. Na ni přidejte vrstvu bešamelu a opět překryjte těstovinami. Vrstvy pravidelně opakujte, poslední by měl tvořit bešamel. Ten ještě posypte parmazánem. Připravené lasagne pečte asi 30 minut dozlatova.


Sýrový koláč s restovanou paprikou

forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut

* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* 1 žlutá paprika bez jádřince
* 1 červená cibule
* olivový olej
* 50 ml smetany
* 4 vejce
* 100 g strouhaného čedaru
* 70 g strouhaného parmazánu
* 1/4 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* hrst černých oliv

Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky a másla připravte těsto (viz recept “Rajčatový quiche“). Papriku s cibulí nakrájejte na silnější proužky. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje orestujte papriku a červenou cibuli.

V míse smíchejte smetanu, vejce, sýry, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené připraveným těstem. Navrch přidejte papriku s cibulí, posypte olivami a pečte 40–50 minut. Nechte chvíli odstát a pak nakrájejte na osminy.


Kuřecí kapsy se sýrem cottage

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 6 kuřecích prsou s kůží
* sůl a pepř
* šťáva a kůra ze dvou citronů
* 30 g másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 3 stroužky česneku
* 125 g slaniny
* 250 g sýra cottage

Prsa osolte a opepřete, potřete citronovou kůrou a citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pažitku s utřeným česnekem a slaninou. Nechte vychladnout a přidejte cottage.

Prsty udělejte pod kůží kapsu, naplňte nádivkou a spojte párátkem. Dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Pečte 10 minut na 200 °C a pak při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Včera | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

Sucho útočí, nejvyšší čas vybudovat nádrž na vodu. Teď lze získat i dotaci

22. 6. | Dešťová voda je vhodná především na zalévání zahrady, ale i úklid, praní a splachování toalety. Kdo…

4 báječné recepty z lipového květu: Zkuste sirup nebo bonbony proti kašli

4 báječné recepty z lipového květu: Zkuste sirup nebo bonbony proti kašli

21. 6. | Čaj z lipového květu pijeme asi všichni. Patří k nejoblíbenějším nápojům při chřipce a nachlazení.…

Flox milovaly už naše babičky. Tato rostlina snese i mrazy a vydrží roky

Flox milovaly už naše babičky. Tato rostlina snese i mrazy a vydrží roky

20. 6. | Plamenka patří právem k nejoblíbenějším trvalkám, protože vytvoří květinovou bariéru přesně tam,…