Tipy na sýrové dobroty

| Autor: Tomáš Babinec | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Víte, jak proměnit obyčejné jídlo v koncert? Přidejte sýr. Ten propojí všechny chutě, dodá pokrmu eleganci i aroma a váš jazyk zažije báječnou symfonii chutí.

Vepřové kotlety s hořčicí a sýrem feta

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 vepřové kotlety (po 200 g)
* 1 lžička olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g másla
* 1 střední pórek
* 2 dl kuřecího vývaru
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce celozrnné hořčice
* 150 g crème fraîche
* 100 g sýra feta
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 dl suchého bílého vína
* svazek fazolových lusků

Kotlety zlehka roztlačte rukou, osolte a opepřete. Na trošce oleje opečte z obou stran dozlatova. Na druhé pánvi rozpusťte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájený pórek. Přilijte vývar a obě hořčice. Promíchejte a povařte 2 minuty.

Potom směs podlejte crème fraîche, přidejte rozdrobený sýr feta, cukr a citronovou šťávu. Vařte společně asi 5 minut. Přidejte opečené vepřové kotlety, podlijte vínem a nechte na mírném ohni probublávat ještě 6–7 minut. Hotové kotlety podávejte s lehce povařenými fazolovými lusky.


Lasagne s ricottou a brokolicí

4 porce - příprava: 60 minut

* 10–12 plátků lasagní
* 75 g másla
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 2–3 dl plnotučného mléka
* sůl
* muškátový oříšek
* 1 brokolice
* 500 g ricotty
* pepř
* 10 lžic parmazánu

Troubu předehřejte na 190 °C. Ve vroucí vodě připravte lasagne podle návodu na obalu. V menším rendlíku rozpusťte máslo, zasypte hladkou moukou a připravte zlatavou jíšku. Tu za stálého míchání zalijte mlékem, přidejte špetku soli a muškátového oříšku a provařte, až vznikne hladký bešamel. Pokud je moc hustý, přilijte trochu mléka.

Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a povařte asi 5–10 minut v osolené vodě. Pak ji sceďte a nakrájejte na kousky. V míse smíchejte ricottu a brokolici. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Na dno zapékací mísy nalijte trochu oleje, přidejte vrstvu lasagní a na ně rovnoměrně rozetřete směs sýra a brokolice. Na ni přidejte vrstvu bešamelu a opět překryjte těstovinami. Vrstvy pravidelně opakujte, poslední by měl tvořit bešamel. Ten ještě posypte parmazánem. Připravené lasagne pečte asi 30 minut dozlatova.


Sýrový koláč s restovanou paprikou

forma o Ø 26 cm - příprava: 60 minut

* 300 g hladké mouky
* 115 g másla
* 1 žlutá paprika bez jádřince
* 1 červená cibule
* olivový olej
* 50 ml smetany
* 4 vejce
* 100 g strouhaného čedaru
* 70 g strouhaného parmazánu
* 1/4 lžičky soli
* 1/4 lžičky pepře
* hrst černých oliv

Troubu předehřejte na 200 °C. Z mouky a másla připravte těsto (viz recept “Rajčatový quiche“). Papriku s cibulí nakrájejte na silnější proužky. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje orestujte papriku a červenou cibuli.

V míse smíchejte smetanu, vejce, sýry, sůl a pepř. Směs nalijte do formy vyložené připraveným těstem. Navrch přidejte papriku s cibulí, posypte olivami a pečte 40–50 minut. Nechte chvíli odstát a pak nakrájejte na osminy.


Kuřecí kapsy se sýrem cottage

4–6 porcí - příprava: 60 minut

* 6 kuřecích prsou s kůží
* sůl a pepř
* šťáva a kůra ze dvou citronů
* 30 g másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce nasekané pažitky
* 3 stroužky česneku
* 125 g slaniny
* 250 g sýra cottage

Prsa osolte a opepřete, potřete citronovou kůrou a citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmažte pažitku s utřeným česnekem a slaninou. Nechte vychladnout a přidejte cottage.

Prsty udělejte pod kůží kapsu, naplňte nádivkou a spojte párátkem. Dejte na plech, zakapejte olivovým olejem a posypte citronovou kůrou. Pečte 10 minut na 200 °C a pak při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podávejte s vařenými bramborami.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 8/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…