Když se řekne zdravé vánoční pečení, nezní to příliš lákavě. Navíc vynecháním některého tradičního rodinného cukroví,(které přeci pekla už i vaše tchýně), hrozí narušení vánoční pohody. Proto vám nabízím pár tipů, jak nenápadně ozdravit některé tradiční cukroví, aniž by to kdokoli poznal.
ZDRAVÉ VÁNOČNÍ PEČENÍ S HANKOU ZEMANOVOU
Je to možnost, jak se vyhnout surovinám, které nám vyloženě škodí. Není to nic složitého a vaše tělo vám za to poděkuje. Navíc jsem pro vás vybrala několik jednoduchých zdravějších vánočních receptů. Myslím si totiž, že není zdaleka tak důležité to, co jíte pár dnů v roce. Mnohem zásadnější vliv na vaše zdraví má to, co tvoří základ vašeho každodenního jídelníčku! To, spolu s celkově zdravějším životním stylem, je cesta k silné imunitě a dobré kondici. Občasný úlet, třeba zrovna ten vánoční, zdravé tělo zvládne zharmonizovat, i když ho to stojí značnou námahu.
Pokud vás zajímá, jak změnit jídelníček, abyste se co nejvíce vyhnuli chemickým zátěžím a vaše tělo mělo dostatek živin a energie na obranyschopnost a regeneraci, to vše se můžete dozvědět v mé nové knížce, která se jmenuje Biokuchařka Hanky Zemanové. Právě v době, kdy přichází různé virózy a hrozí riziko například v podobě diskutované ptačí chřipky, je silné imunita to nejdůležitější. Důležitější než jakékoli chemické léky.
Místo bílé mouky, která zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje tělo, nepřináší žádné živiny a tím vším urychluje stárnutí, ubírá nám vitalitu a způsobuje nadýmání:
Použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku a na doplnění jakoukoli jinou. Zkuste třeba amarantovou, pohankovou, kukuřičnou a podobně, každá vám přinese důležité minerální látky a vlákninu. (K dostání je široký sortiment mouk v biokvalitě pod značkou Bioharmonie). Máte-li obavu z výsledku, použijte bílou mouku, tak jak jste zvyklí, a přidejte jen 1/3-1/5 celozrnné.
Místo bílého cukru, který bere tělu energii, ničí zdravou střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty a odebírá z těla minerální látky a živiny, což se projeví na špatné kvalitě nehtů, vlasů i oslabenou imunitou a nervovou soustavou:
Zkuste různé druhy obilných sirupů. Například rýžový sirup, ječmenná sladěnka (spíše do korpusů), pšeničný sirup (spíše do krémů či do pohárů). Nebo existuje jablečný koncentrát, který je sice levnější, ale je mírně nakyslý. Skvělou sladkou chuť dodá javorový nebo agáve sirup. Když použijete sirupy, musíte počítat s tím, že sirupem těsto rovnou i zvlhčujete. Je pravda, že pečení se sirupy je trošku jiné a je dobré ho mít předem odzkoušené. Pokud se bojíte riskovat, určitě se vyhněte alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr zcela přírodní, který nebyl chemicky bělen a jeho použité množství v receptu omezte na minimum. Například štrúdl můžete osladit tak, že nastrouhaná jablka promícháte s biorozinkami, pšeničným biosirupem a troškou strouhanky.
Místo chemicky ztužovaných neboli trans-tuků, které jsou podle posledních výzkumů nejškodlivější, protože podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně – cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze: (Tyto tuky spolehlivě najdete ve všech průmyslově vyráběných sušenkách a sladkostech či v pokrmech z fast foodů)
Kvalitní tuky a oleje jsou pro náš organizmus nesmírně důležité a vánoční pečení je skvělé v tom, že díky ořechům, které obsahují zdravější tuky se riziko těch méně zdravých o něco snižuje. Proto přidávejte kvalitní ořechy a tuky vybírejte neztužované. V bioprodejnách se dá koupit rostlinný tuk Rapunzel. Oleje vybírejte také v biokvalitě, nerafinované, do pečení zkuste například sezamový olej.
Čím slepovat aneb když se vám nechtějí dělat těžko stravitelné a časově náročné krémy:
Zkuste skvělou pomazánku Carob a ořechy slazenou pouze obilným sirupem nebo hotový krém ze čtvero ořechů s rozinkami. Můžete i smíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat zajímavý džem bez cukru. To všechno se dá koupit v každé dobře zásobené bioprodejně.
Místo kypřícího prášku, který obsahuje ne příliš prospěšné fosforečnany, použijte tzv. vinný kámen, neboli prášek bez fosfátů.
Když používáte kakao, vybírejte kvalitní, nejlépe se značkou sociálně a ekologicky férového obchodu, Fair Trade. Nebo zkuste karob a karobové bonbony pro výrobu čokolády.
Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce a nikomu nic neřekněte-má totiž jemně sladkou chuť. Stejně tak i štrůdl jím lze posypat a budete mile překvapeni.
Místo vajec ve většině těst funguje sojová smetana nebo sojová mouka (1 vejce je cca 1 pl sojové mouky a 3 pl vody). U piškotů vejce vyloučit nelze. Další alternativou je pojidlo z předem namočeného a poté rozmixovaného lněného semínka (i s namáčecí vodou). Ale vejce nemusíte vyřazovat, pokud jich sníte menší množství. Nejdůležitější je, aby vejce byla co nejčerstvější a pocházela z přirozeného chovu, tedy z ekofarmy nebo z domácích chovů.
A pokud jste si nenasušili vlastní ovoce, tak nakupte nesířené sušené ovoce. To poznáte nejlépe podle bioznačky, protože ta síření zakazuje. Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. A určitě se vyhněte jakýmkoli chemickým barvivům!
Když už vyrazíte na biovánoční lov, tak si můžete dopřát i mnoho dalších biolahůdek jako je biovíno, biochipsy či biošunka. Přeci jen o trošku zdravější přístup ke stravě tolik nebolí ani o Vánocích! Vánoční cukroví v 100% biokvalitě a bez přidaného cukru bude možné objednávat v prodejnách Albio.
zdroj: Biokuchařka Hanky Zemanové
Nová atraktivní biokuchařka nejen pro začátečníky
Více než 70 jednoduchých a skvělých receptů
Zajímavosti o použití méně známých druhů biopotravin
Odpovědi na nejčastější otázky o biopotravinách
Návštěvy u předních českých ekofarmářů
Fakta a výzkumy o vlivu potravin na zdraví
Vydává nakladatelství Smart Press, s.r.o., výhradní knižní distribuce Grada Publishing, a.s.
Mnoho barevných fotografií, kvalitní křídový papír
Formát 210 x 220, vazba V 8 – pevná
180 stran, 399 Kč
Více informací, ukázky z knihy a objednávky na www.smartpress.cz