Tipy & triky pro zavařování

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jistěže si můžete koupit kompot nebo nakládané okurky v obchodě a výbornou marmeládu na trhu, ale ty domácí bývají přece jen nejchutnější. Nemusíte se bát, že se vám nepovedou. S námi to bude hračka. Stačí kvalitní suroviny, pár skleniček a troška fantazie.

Tipy & triky pro zavařování

Správná hustota

Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové.

Kam s tím?

Skleničky a víčka pečlivě umyjte a nechte uschnout. Nemusíte používat nutně jen klasické zavařovačky, ale třeba na želé nebo marmelády se skvěle hodí například skleničky od dětské výživy. Přesvědčte se ale, že víčka dobře těsní – počítejte s tím, že je budete hned po naplnění otáčet dnem vzhůru.

Jak naložit s pěnou?

Pěnu, která se při vaření ovoce s cukrem tvoří na povrchu, průběžně sbírejte. Nejenže nevypadá dobře, ale také může snížit trvanlivost zavařeniny.

Snadné plnění

Při plnění sklenic používejte přiměřeně velký trychtýř, který vám usnadní a urychlí práci. Sklenice by neměly být vystavovány extrémním teplotním šokům, protože hrozí jejich prasknutí. Nepoužívejte ani ty, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj, špatně by těsnily.

V čem zavařovat?

Připravujete-li domácí kompot z čerstvého ovoce (meruňky, švestky, broskve), musíte obsah sklenic zavařit neboli sterilovat. K tomu slouží speciální zavařovací hrnce s teploměrem, ale klidně si vystačíte i s větším kastrolem nebo můžete použít elektrickou či plynovou troubu.

Rychle z tepla

Po skončení sterilace je nutné sklenice vyndat ze zavařovací trouby a nechat vychladnout – kdyby bylo ovoce vystaveno působení tepla příliš dlouho, zratilo by zbytečně konzistenci, tvar i barvu.

Kde skladovat?

Domácí kompoty a zavařeniny uchovávejte ideálně v chladu a na temném místě. Pokud nemáte sklep, postačí i spíž nebo skříň na potraviny. Vyhýbejte se ale extrémně nízkým nebo vysokým teplotám. Po otevření je skladujte v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.


Co zavařovat?

Prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo dostanete od příbuzných z venkova. Méně zralé ovoce má více pektinů, takže budou marmelády hezky tuhé; zralostí je ztrácí, ale zase je sladší. Vybírejte zásadně zdravé, nenahnilé a nenatlučené plody. Švestky, meruňky apod. vypeckujte. Menší plody nebo ty, které jdou hůř zbavit pecky, můžete napřed trochu rozvařit, pak propasírovat přes cedník a pokračovat ve vaření s cukrem nebo želírovacím cukrem.

Náš TIP: Domácí džemy, kompoty nebo šťávy jsou také skvělým jedlým dárkem. Vyhrajte si s jejich dekorací a ozdobte víčko kouskem látky, kterou převážete provázkem nebo stužkou. Můžete si vyrobit i vlastnoruční etikety nebo do jejich tvorby zapojit děti.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Jak pěstovat nenáročné keře s jedlými plody

Včera | V zahradě bývají často nejrůznější plochy, které jen těžko najdou využití. A právě tam jsou velmi…

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Štěnice zamořují Česko: Jak vypadá a jak poznat kousnutí od ní

Včera | Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že…

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

RECEPTY: Saláty na svačinu, večeři i jako příloha

16. 10. | Salát je lehká, rychlá večeře i svačina, nemusí to být vždy jen nakrájená zelenina zalitá dresinkem…

Jak pěstovat pokojové kapradiny

Jak pěstovat pokojové kapradiny

15. 10. | Kapradiny poutají pozornost rozmanitostí tvarů listů a vnášejí do místnosti nádech tajemna a…