Tipy & triky pro zavařování

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jistěže si můžete koupit kompot nebo nakládané okurky v obchodě a výbornou marmeládu na trhu, ale ty domácí bývají přece jen nejchutnější. Nemusíte se bát, že se vám nepovedou. S námi to bude hračka. Stačí kvalitní suroviny, pár skleniček a troška fantazie.

Tipy & triky pro zavařování

Správná hustota

Poznat, jestli je marmeláda už dost tuhá, je snadné. Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zkusíte s ním zahýbat. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové.

Kam s tím?

Skleničky a víčka pečlivě umyjte a nechte uschnout. Nemusíte používat nutně jen klasické zavařovačky, ale třeba na želé nebo marmelády se skvěle hodí například skleničky od dětské výživy. Přesvědčte se ale, že víčka dobře těsní – počítejte s tím, že je budete hned po naplnění otáčet dnem vzhůru.

Jak naložit s pěnou?

Pěnu, která se při vaření ovoce s cukrem tvoří na povrchu, průběžně sbírejte. Nejenže nevypadá dobře, ale také může snížit trvanlivost zavařeniny.

Snadné plnění

Při plnění sklenic používejte přiměřeně velký trychtýř, který vám usnadní a urychlí práci. Sklenice by neměly být vystavovány extrémním teplotním šokům, protože hrozí jejich prasknutí. Nepoužívejte ani ty, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj, špatně by těsnily.

V čem zavařovat?

Připravujete-li domácí kompot z čerstvého ovoce (meruňky, švestky, broskve), musíte obsah sklenic zavařit neboli sterilovat. K tomu slouží speciální zavařovací hrnce s teploměrem, ale klidně si vystačíte i s větším kastrolem nebo můžete použít elektrickou či plynovou troubu.

Rychle z tepla

Po skončení sterilace je nutné sklenice vyndat ze zavařovací trouby a nechat vychladnout – kdyby bylo ovoce vystaveno působení tepla příliš dlouho, zratilo by zbytečně konzistenci, tvar i barvu.

Kde skladovat?

Domácí kompoty a zavařeniny uchovávejte ideálně v chladu a na temném místě. Pokud nemáte sklep, postačí i spíž nebo skříň na potraviny. Vyhýbejte se ale extrémně nízkým nebo vysokým teplotám. Po otevření je skladujte v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.


Co zavařovat?

Prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo dostanete od příbuzných z venkova. Méně zralé ovoce má více pektinů, takže budou marmelády hezky tuhé; zralostí je ztrácí, ale zase je sladší. Vybírejte zásadně zdravé, nenahnilé a nenatlučené plody. Švestky, meruňky apod. vypeckujte. Menší plody nebo ty, které jdou hůř zbavit pecky, můžete napřed trochu rozvařit, pak propasírovat přes cedník a pokračovat ve vaření s cukrem nebo želírovacím cukrem.

Náš TIP: Domácí džemy, kompoty nebo šťávy jsou také skvělým jedlým dárkem. Vyhrajte si s jejich dekorací a ozdobte víčko kouskem látky, kterou převážete provázkem nebo stužkou. Můžete si vyrobit i vlastnoruční etikety nebo do jejich tvorby zapojit děti.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Včera | Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a…

Nejkrásnější bílé ložnice. Ve které byste si ustlali?

Nejkrásnější bílé ložnice. Ve které byste si ustlali?

17. 2. | Ložnice v bílé barvě patří mezi stálice. Hodí se do malých prostor i velkých pokojů. Bílý nábytek…

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

16. 2. | Kůže patří mezi oblíbené materiály. Nejenže je přírodní, ale také pevná a odolná, takže hodně…

Když je doma málo místa na kytky. Tipy na netradiční pěstování

Když je doma málo místa na kytky. Tipy na netradiční pěstování

15. 2. | Na parapetu už není kousíček místa a do stěny se už nevejde ani mrňavý kaktus. Nerudovskou otázku,…