To nejlepší z jablek - vyzkoušejte neobvyklé recepty

| Autor: redakce | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Sezóna jablek právě vrcholí, a proto vám přinášíme dva zajímavé recepty právě z tohoto chutného ovoce. Pokud chcete pro návštěvu přichystat něco neotřelého, obvyklý štrúdl nahraďte třeba Jablíčky v pivním županu nebo Jablíčky v županu se žloutkovým krémem. Pak už zbývá jen popřát dobrou chuť.

Jablíčka v pivním županu



Na 4 porce, Příprava: 30 minut

4 malá jablka, oloupaná, pokrájená na asi 1cm silné kroužky
2 lžíce cukru
několik lžic calvadosu nebo jiného aromatického alkoholu
1 hrnek hladké mouky
1/4 lžičky soli
kousek droždí
několik lžic zvětralého piva
několik lžic jablečné šťávy
1 lžíce olivového oleje
sníh z 1 bílku
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na poprášení
meruňková zavařenina (k podávání)

Jablka nechte v misce macerovat v alkoholu s cukrem. Do prosáté mouky se solí přidejte droždí, pivo, šťávu a olej, umíchejte hladké těstíčko a nechte 4 hodiny stát. Je-li třeba, před přípravou ještě nařeďte pivem. Vmíchejte sníh.

Kroužky jablek namáčejte v těstíčku a smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte poprášené moučkovým cukrem, případně s domácí zavařeninou.

Know-how
Na obalování a smažení můžete použít smažicí košíček. Kroužky do něj naskládejte, i s košíčkem ponořte do těstíčka, vyjměte, nechte trochu okapat a hned košíček vložte do vroucího oleje v kastrolu nebo ve fritéze.


Jablíčka v županu se žloutkovým krémem



Na 4 porce, Příprava: 20 minut + marinování

4 větší pevná jablka
sklenka bílého vína
hladká mouka na poprášení
tuk na smažení na krém
250 ml 30% smetany
6 žloutků
po 1 lžíci mletých mandlí a hladké mouky
kůra z 1 citronu
moučkový cukr na poprášení

Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve vyšší vrstvě tuku osmažte dozlatova. Suroviny na krém promíchejte v kastrůlku a na mírném plameni uvařte hustý krém. Vmíchejte citronovou kůru a podávejte k jablíčkům poprášeným moučkovým cukrem.




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…