Topinky: 7 variací na křupavé pečivo

Topinky: 7 variací na křupavé pečivo

Bruschetty, crostini, nebo české topinky, všechno mí stejný základ - opečené křupavé pečivo. Záleží jen na vás, čím ho doplníte. Inspirujte se našimi tipy!

Bruschetta s uzenou mozzarellou

4 porce příprava: 15 minut + grilování

1 bageta, 4–5 keříčkových rajčat, 200 g uzené mozzarelly, sůl, hrubě drcený černý pepř, 80 g vařené šunky, lístky bazalky na ozdobu

Troubu předehřejte na program „grilování“. Bagetu nakrájejte šikmo na plátky. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a mozzarellu, poté je rozložte na pečivo, osolte a opepřete a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Ten vložte na 5–10 minut pod gril. Šunku srolujte a nakrájejte na tenké proužky a spolu s bazalkou přidejte na bruschettu.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 7

Crostini s rajčaty a ančovičkami

4 porce doba přípravy: 15 minut

6 masitých rajčat, 2 šalotky, 1 hrst lístků bazalky, 5 lžic olivového oleje, 1 bageta (může být i celozrnná), 24 ančoviček, hrubá mořská sůl, balzamikový ocet

Rozpůlená rajčata a šalotku nakrájejte najemno. Lístky bazalky nasekejte na tenké proužky. Vše smíchejte s olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na tenké plátky a nasucho je z obou stran opečte. Potřete rajčatovou směsí, poklaďte ančovičkami a posypte hrubou mořskou solí. Jemně zastříkněte balzamikem.

Pokračování 3 / 7

Bruschetta s mandlovým pestem

4 porce doba přípravy: 20 minut

80 g sušených rajčat v oleji, 50 g loupaných mandlí, sůl a pepř, 1 bageta (nejlépe s mákem), 50 g sýra pecorino

Vložte rajčata do cedníku a do misky nechte odkapat olej. Do mixéru dejte mandle a začněte mixovat, po chvíli přidejte rajčata a poté postupně zapracujte 3–4 lžíce odkapaného rajčatového oleje tak, aby pesto zvláčnělo, ale konzistence zůstala hustá. Dochuťte solí a pepřem. Bagetu šikmo nakrájejte na plátky, potřete je pestem a posypte hoblinkami pecorina.

Náš TIP: Sýr pecorino ladí nejen s mandlemi, ale také s vlašskými ořechy. Ořechové pesto se proto přímo nabízí. Pokud ale potřebujete vykouzlit bleskové pohoštění, stačí plátky pečiva poklást tence nakrájeným sýrem, posypat hrubě nasekanými vlašskými ořechy a zapéct pod grilem (dokud se sýr nezačne rozpouštět).

Pokračování 4 / 7

Bruschetta se třemi druhy sýrů

4 porce příprava: 10 minut + grilování

4–5 keříčkových rajčat, 80 g gorgonzoly, 2 bochánky mozzarelly (po 125 g), 50 g strouhaného parmazánu, 4 velké plátky žitného chleba, sůl a pepř, 4 lžíce pesta

Troubu předehřejte na program „grilování“. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky, gorgonzolu na kousky. Na krajíce chleba rozložte rajčata, přidejte gorgonzolu a nakonec parmazán. Lehce osolte a opepřete, potřete pestem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte jej doprostřed trouby a grilujte 5–10 minut.

Náš TIP: Když chcete předložit bruschetty, opečte krajíce chleba nebo příčně nakrájené bagety. Originální crostini jsou asi centimetr silná kolečka nakrájená ze štíhlejší bagety. Většinou se opékají, lze je ale zdobit i bez opečení.

Pokračování 5 / 7

Bruschetta s pancettou a medem

4 porce příprava: 20 minut

12 cherry rajčátek, sůl a pepř, 100 g plátků pancetty, 8 plátků bagety, drcený kmín, 2–3 lžíce medu, bazalka

Rajčátka spařte vroucí vodou a ochlaďte ledovou. Oloupejte, rozpulte, zbavte semen a dužninu rozmělněte. Osolte a opepřete. Pancettu nakrájejte na proužky a opečte na suché pánvi. Plátky chleba překrojte napůl a opečte je nasucho. Potřete rajčatovým pyré, poklaďte slaninou. Posypejte kmínem a zakapejte medem. Bazalku nasekejte na proužky a chléb ozdobte.

Náš TIP: Jednou jako základ použijte pyré, jindy pečená rajčata. Stačí je rozpůlit, zastříknout olivovým olejem a červeným vínem, osolit, opepřit, posypat oreganem a tymiánem. Rozložte na plech, upečte v troubě a nadrobno nasekejte.

Pokračování 6 / 7

Bruschetta s kalamáry a slaninou

4 porce příprava: 15 minut + grilování

200 g kroužků kalamárů, 3 stroužky česneku, 2 šalotky, 5 rajčat, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 2 lžičky citronové šťávy, 1 bageta, 8 plátků prorostlé slaniny

Troubu předehřejte na program „grilování“. Kalamáry opláchněte, dobře osušte a nasekejte na kousky. Česnek nakrájejte na plátky, šalotku nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, ochlaďte ledovou a oloupejte. Zbavte je semen a dužninu nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm změknout česnek s šalotkou (česnek nesmí zhnědnout), přidejte kalamáry a opečte je z obou stran. Ke konci přidejte rajčata a směs prohřejte, krásně se spojí. Mezitím příčně nakrájejte bagetu na 8 plátků, navrstvěte směs s kalamáry. Na každý z nich přidejte plátek slaniny a bruschetty opečte pod grilem.

Pokračování 7 / 7

Dýňové crostini

4 porce příprava: 20 minut

250 g dýně, sůl a pepř, 8 plátků toustového chleba, 1 – 2 lžíce medu, 1 chilli paprička, 2 lžíce dýňových semínek, dýňový olej (máte-li, lanýžový)

Troubu rozehřejte na 180 oC a klínky dýně upečte do poloměkka na plechu vyloženém pečicím papírem. Vyjměte a místo ní v troubě upečte dýňová semínka. Vychladlou dýni nahrubo nastrouhejte, osolte, opepřete. Pečivo z obou stran opečte na suché pánvi, lehce zakápněte medem, zasypte dýní, jemně sekanou papričkou a dýňovými semínky. Zakápněte olejem a dejte na 2 minuty pod gril. Ihned podávejte.

Doporučujeme

Články odjinud