Tradiční polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné polévkové perly. Zkuste třeba tuto méně známou, avšak klasickou chutnou trojici.

Chlebová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 200 g rajčat
* 2 řapíky celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 brambory typu B
* 2 stroužky česneku
* bobkový list
* sůl a pepř
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g bílého chleba
* petrželka
* 30 g parmazánu

Rajčata a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, pepř a sůl, zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Nalijte do misek a podávejte s plátky chleba opečenými na troše oleje. Ozdobte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.


Houbová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 1 stroužek česneku
* 250 g hlívy ústřičné
* 2 žampiony portobello
* 1 pórek
* sůl a pepř
* tymián
* 300 ml bílého vína
* 1 l zeleninového vývaru
* petrželka
* 200 ml smetany 33%

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou jarní cibulku spolu s nasekaným česnekem, přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu, portobello a pórek. Osolte, opepřete, přidejte tymián a orestujte dozlatova. Potom podlijte vínem a redukujte. Když se víno odpaří, přilijte vývar a povařte. Na závěr přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Tučnou smetanu můžete nahradit zakysanou smetanou, houby použijte podle chuti a sezony.


Dršťková polévka

4 porce, příprava: 40 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 200 g šunky
* šalvěj
* 200 ml rajčatového pyré
* 300 g předvařených drštěk
* 1 l hovězího vývaru
* sůl a pepř
* petrželka
* parmazán

Na oleji orestujte nakrájenou pancettu, přidejte nasekanou šalotku a česnek, orestujte. Poté přidejte nakrájenou šunku, šalvěj a rajčatové
pyré. Povařte. Pak do hrnce vhoďte dršťky, zalijte vývarem, ochuťte solí i pepřem a vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Včera | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Včera | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…