Tradiční polévky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné polévkové perly. Zkuste třeba tuto méně známou, avšak klasickou chutnou trojici.

Chlebová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 200 g rajčat
* 2 řapíky celeru
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 brambory typu B
* 2 stroužky česneku
* bobkový list
* sůl a pepř
* 1 l zeleninového vývaru
* 400 g bílého chleba
* petrželka
* 30 g parmazánu

Rajčata a řapíkatý celer nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji. Přidejte oloupané a nakrájené brambory a nadrobno nasekaný česnek, bobkový list, pepř a sůl, zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor. Nalijte do misek a podávejte s plátky chleba opečenými na troše oleje. Ozdobte nasekanou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.


Houbová polévka

4 porce, příprava: 35 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 1 stroužek česneku
* 250 g hlívy ústřičné
* 2 žampiony portobello
* 1 pórek
* sůl a pepř
* tymián
* 300 ml bílého vína
* 1 l zeleninového vývaru
* petrželka
* 200 ml smetany 33%

Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou jarní cibulku spolu s nasekaným česnekem, přidejte na menší kousky nakrájenou hlívu, portobello a pórek. Osolte, opepřete, přidejte tymián a orestujte dozlatova. Potom podlijte vínem a redukujte. Když se víno odpaří, přilijte vývar a povařte. Na závěr přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Tučnou smetanu můžete nahradit zakysanou smetanou, houby použijte podle chuti a sezony.


Dršťková polévka

4 porce, příprava: 40 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g pancetty
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 200 g šunky
* šalvěj
* 200 ml rajčatového pyré
* 300 g předvařených drštěk
* 1 l hovězího vývaru
* sůl a pepř
* petrželka
* parmazán

Na oleji orestujte nakrájenou pancettu, přidejte nasekanou šalotku a česnek, orestujte. Poté přidejte nakrájenou šunku, šalvěj a rajčatové
pyré. Povařte. Pak do hrnce vhoďte dršťky, zalijte vývarem, ochuťte solí i pepřem a vařte asi 20 minut. Na závěr přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Čerstvá Itálie také u vás doma

Čerstvá Itálie také u vás doma

3. 6. 2016 | Silné chutě, na které nelze zapomenout. Podmanivost italské kuchyně je jednoznačně v čerstvosti,…

Další články z rubriky

Velký jarní úklid: Rychle a bez chemie

Velký jarní úklid: Rychle a bez chemie

Dnes | Zkuste se letos při velkém jarním úklidu obejít bez drsných prášků a přípravků plných nejsilnější…

Je čas osázet skalku: Co dělat, aby kvetla celý rok a nedala moc práce

Je čas osázet skalku: Co dělat, aby kvetla celý rok a nedala moc práce

Včera | Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám,…

Jak nejlépe na jaře zútulnit balkon: Použijte nábytek, květiny, barvy

Jak nejlépe na jaře zútulnit balkon: Použijte nábytek, květiny, barvy

26. 3. | Nic tak účinně nepomáhá proti únavě, chorobám a stresu jako pohyb na čerstvém vzduchu, uprostřed…

Jak vyrobit provázkovou kraslici s čokoládovými vajíčky uvnitř

Jak vyrobit provázkovou kraslici s čokoládovými vajíčky uvnitř

25. 3. | Originální velikonoční dekorace i netradiční výslužka pro koledníky. Průhledná kraslice, ve které…