Tradiční recepty z regionů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V každém koutě naší země objevíte nějakou regionální specialitu, kterou prostě musíte ochutnat. Nebo si ji rovnou sami uvařte.

Šumavská kyselka

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 l podmáslí sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 vejce 2 lžíce másla
  • 1 hrst nasekaného kopru
  • 4 vařené brambory ocet nebo citron

Podmáslí zahřejte na 80 °C, přidejte sůl, pepř a kmín. Vmíchejte rozšlehaná vejce, máslo a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Odstavte a vmíchejte kopr a na kostičky nakrájené vařené brambory. Dochuťte octem nebo citronem.


Horácký pstruh se zeleninovou omáčkou

4 porce - příprava: 40 minut

  • 8 filetů ze pstruha
  • 2 šalotky
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 4 lžíce másla
  • 200 ml rybího (nebo zeleninového) vývaru
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy sůl a pepř
  • 100 g anglické slaniny
  • 4 jarní cibulky růžový pepř
  • 800 g brambor typu B
  • 1/2 lžičky mletého kmínu

Filety osolte a opepřete. Očištěnou nadrobno nakrájenou šalotku a kořenovou zeleninu orestujte na 2 lžících másla, podlijte vývarem, vínem, přidejte bobkový list a vložte filety. Nechte pomalu dusit přiklopené asi 15 minut. Ryby vyjměte. Pokud je to nutné, zvyšte teplotu, abyste zredukovali zeleninu. Odstavte a propasírujte se zbylým vývarem, dochuťte solí a pepřem.

Na zbývajících 2 lžících másla orestujte na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu, přidejte nasekanou jarní cibulku a čerstvě mletý růžový pepř. Brambory uvařte v osolené vodě s trochou kmínu doměkka. Slijte je, rozšťouchejte a vmíchejte k nim okořeněnou orestovanou slaninu a cibulku. Pokud je třeba, dochuťte solí. Podávejte s filety přelitými zeleninovou omáčkou.


Valašské podlistníky

4 porce - příprava: 40 minut

  • 200 g brambor typu B vařených ve slupce
  • 400 g syrových brambor typu B
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 lžička drceného kmínu
  • zelné listy
  • máslo na potření
  • olej na smažení

Vařené brambory oloupejte a smíchejte se syrovými bramborami nastrouhanými nahrubo, ze kterých jste vyždímali tekutinu. Přidejte mléko, vejce, mouku, sůl, pepř, kmín a promíchejte. Zelné listy zbavte košťálu a potřete je rozehřátým máslem. Na rozpálený olej nalijte tenkou vrstvu těsta velikosti listu, navrch položte list a polijte další tenkou vrstvou těsta. Podlistníky smažte z obou stran dozlatova.


Slovácký krupicový nákyp

1 forma o průměru 24 cm - příprava: 60 minut

  • 3 větší jablka
  • 12 sušených švestek
  • 3 lžíce přírodního cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • mletá skořice
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 hrnek pšeničné krupice
  • + na vysypání špetka soli
  • máslo na vymazání formy

Jablka zbavte jádřince a i se slupkou nakrájejte na kostičky, sušené švestky rozpulte. Smíchejte je s dvěma lžícemi cukru, vanilkovým cukrem a skořicí. V hrnci za stálého míchání povařte mléko s krupicí, jednou lžící cukru a špetkou soli do konzistence kaše. Formu vymažte máslem a vysypejte krupicí. Na dno rozprostřete polovinu krupicové kaše, vyskládejte na ni směs z jablek a švestek, navrch dejte zbývající část kaše a ještě zasypte mletou skořicí. Pečte v předehřáté troubě při 170 °C dozlatova, asi 40 minut.


Slezský zelný guláš

4 porce - příprava: 3 hodiny

  • 2 lžíce sádla
  • 2 velké cibule
  • 500 g předního hovězího masa
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 1/2 plechovky loupaných rajčat
  • 1 lžička krupicového cukru na dochucení
  • 6 velkých brambor typu B
  • 1 menší hlávka zelí

Na sádle orestujte dohněda nadrobno nasekanou cibuli, vmíchejte na malé kostky nakrájené maso, osolte, opepřete a přidejte kmín a nasekaný česnek. Restujte, dokud se neodpaří šťáva z masa. Poté zaprašte moukou, krátce orestujte, přidejte papriku a podlijte vývarem. Vmíchejte loupaná nasekaná rajčata, dochuťte cukrem a vařte maso doměkka. Potom přidejte na malé kostky nakrájené brambory a zelí, vařte do změknutí.

Dochuťte solí a pepřem, popřípadě ještě doslaďte. Guláš podávejte s čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.

Náš TIP: Do guláše můžete nakonec vmíchat 100 g zakysané smetany nebo 4 lžíce smetany ke šlehání.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…