Tradiční slovenská kuchyně

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Uzené, brambory, mák a škvarky. Suroviny, které nesmí chybět v žádném „echt“ slovenském receptu. Vyzkoušejte oblíbené speciality našich sousedů.

Strapačky s kysaným zelím a uzeným

4 porce - příprava: 60 minut

* 1 kg brambor typu B
* 350 g hladké mouky
* sůl a pepř
* 2 vejce
* 2 cibule
* 2 lžíce oleje
* 500 g kysaného zelí
* kmín
* 150 g uzeného masa

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Přidejte mouku, sůl, vejce a vypracujte těsto. To protlačte přes struhadlo do vroucí vody. Když strapačky vyplavou, povařte je ještě 3 minuty a sceďte. Cibuli nakrájejte a orestujte na oleji, přidejte nakrájené zelí a poduste. Přidejte vařené strapačky a posypte kmínem. Dochuťte solí a pepřem. Uzené maso nakrájejte na kostky a orestujte. Strapačky na talíři jimi posypte a přelijte výpekem.

Náš TIP: Když ke strapačkám místo zelí přidáte nadrobenou bryndzu a opečenou slaninu, říká se jim halušky. Bryndza je hrudkovitý solený sýr z ovčího mléka.


Houbová polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 lžíce oleje
* 1 cibule
* 40 ml šťávy z kysaného zelí
* 100 g sušených hub
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky kmínu
* špetka mleté papriky
* 2 stroužky česneku
* 500 ml hovězího vývaru
* 6 lžic hladké mouky
* špetka majoránky
* slanina na ozdobu

Na oleji orestujte cibuli nakrájenou na kostičky (trochu si nechte na ozdobu), zalijte šťávou z kysaného zelí, přidejte houby, sůl, pepř, kmín, papriku a česnek nasekaný na plátky. Zalijte vývarem a povařte. Hladkou mouku rozmíchejte s troškou vody a přidejte do polévky. Vařte ještě asi 25 minut. Nakonec přidejte špetku majoránky. Dozdobte orestovanou slaninou a cibulí. Podávejte s pečivem.


Skalický trdelník s ořechy

5 porcí - příprava: 50 minut + kynutí

* 250 ml plnotučného mléka
* 3 lžíce moučkového cukru
* 42 g droždí
* 500 g polohrubé mouky
* 80 g másla
* 2 vejce
* špetka soli
* olej na potření

NA POSYPÁNÍ:
* 2 sáčky vanilkového cukru
* 200 g mletých ořechů

Do vlažného mléka nasypte lžičku cukru a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy odvažte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, moučkový cukr, vejce a špetku soli. Přidejte kvásek a vypracujte těsto (podle potřeby přidejte mouku). Nechte kynout asi půl hodiny.

Vykynuté těsto rozdělte na bochánky a vyválejte je na tloušťku 0,5 cm. Těsto rozkrájejte na 3 cm široké pruhy a pevně je namotejte na dřevěný váleček obalený alobalem tak, aby se překrývaly. Namotaný trdelník potřete olejem a obalte v mletých ořeších smíchaných s vanilkovým cukrem.

Trdelníky na válečku dejte na hlubší plech tak, aby rukojeti válečku ležely na okrajích. Pečte v předehřáté troubě při 160 °C dozlatova, asi 10 až 15 minut. Po upečení opatrně stáhněte trdelník z válečku, ještě jednou ho obalte v ořeších s cukrem a nechte lehce zchladnout.


Bramborové párance

8 porcí - příprava: 30 minut

* 1 kg polohrubé mouky
* 1/2 lžičky soli
* 8 brambor typu B
* 200 g másla + na přelití
* sůl a mletý pepř

Z polohrubé mouky, soli a 450 ml studené vody vypracujte na vále hladké těsto. Brambory nakrájejte na kostky i se slupkou. Poklaďte na ně plátky másla, osolte a v troubě předehřáté na 180 °C je upečte doměkka.

Do velkého hrnce si dejte vařit větší množství vody. Připravené těsto na pomoučněném válu rozválejte na výšku asi 4 mm, nakrájejte na proužky a ty pak v rukou „párejte“ na nepravidelné menší kousky.

Házejte je do vroucí vody a promíchejte vařečkou. Poté, co vyplavou na hladinu, je vařte ještě asi 2 minuty a sceďte. Upečené brambory pomačkejte vidličkou, smíchejte s páranci a polijte rozpuštěným máslem. Nakonec dochuťte solí a pepřem a ozdobte pažitkou.

Náš TIP: Do bramborových páranců můžete přidat také škvarky nebo opečenou slaninu (v tom případě místo másla použijte klidně rozpuštěné sádlo) anebo je ozdobit různými čerstvými bylinkami ze zahrádky.


Tažený makový štrúdl s višněmi

2 štrúdly - příprava: 40 minut + odležení

* 500 g hladké mouky
* 100 ml oleje + na natahování
* špetka soli

NÁPLŇ:
* 150 g mletého máku
* 60 g krupicového cukru
* 50 g másla na pokapání
* 1 višňový kompot bez pecek
* moučkový cukr na ozdobu

Z mouky, oleje, soli a 250 ml vody vypracujte těsto. Překryjte ho teplou mísou a nechte odpočívat 30 minut. Těsto rozdělte na poloviny a na plátěném ubruse ho postupně vyválejte. Naolejovanýma rukama pak pomalu natahujte těsto do všech stran, až bude docela tenké. Posypte mákem a cukrem, poklaďte okapanými višněmi, polijte rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 až 25 minut. Ještě horký štrúdl potřete máslem a nakrájejte na kousky. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Včera | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

25. 7. | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…