Naši rodiče se na večírcích ládovali obloženými chlebíčky, my uzobáváme něco mnohem modernějšího, zdravějšího, sofistikovanějšího a delikátnějšího - kanapky.
S lososovým tartarem a citronovým máslem
16–20 kanapek - příprava: 30 minut
- 200 g másla
- 1 citron
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 350 g čerstvého lososa
- 1 menší cibule
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1–2 lžičky olivového oleje
- 4–5 krajíců tmavého chleba
- plátky okurky nebo citronu
Máslo utřete se šťávou a dobře omytou nastrouhanou citronovou kůrou do jemného krému. Osolte je, opepřete a dejte na chvilku do ledničky.
Lososa nakrájejte na velmi malé kousky a promíchejte ho s citronovou šťávou, půlkou jemně nakrájené cibule, hořčicí, olejem, solí a pepřem.
Každý krajíc chleba překrojte na 4 kusy a namažte je máslem, přidejte vrstvu tataráčku a nakonec ozdobte jemnými proužky ze zbylé cibule a plátkem nakládané okurky nebo citronu.
S parmskou šunkou a bazalkovým máslem
16–20 kanapek - příprava: 25 minut
- 100 g másla
- 100 g lučiny
- hrst lístků bazalky
- sůl
- 8–10 krajíčků celozrnného chleba
- 300 g parmské šunky
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 8 cherry rajčátek
- pažitka na ozdobení
Máslo utřete s lučinou, jemně nakrájenou bazalkou a solí do jemného krému a dejte ho na chvilku do ledničky.
Vychladlé bazalkové máslo mažte na rozpůlené plátky chleba, přidejte vždy plátek šunky. Vejce a rajčátka nakrájejte, obložte jimi kanapky a dokončete je delšími stébly pažitky.
S pravým rostbífem a křenovým máslem
16–20 kanapek - příprava: 15 minut
- 200 g másla
- 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cukr podle chuti
(můžete použít i hotové křenové pomazánkové máslo)
- 4–5 krajíců tmavého chleba
- 350 g rostbífu
- 4 menší nakládané okurky
- 8 cherry rajčátek
- pažitka na ozdobení
Máslo utřete s křenem, osolte a oslaďte je a dejte na chvilku do ledničky. Každý krajíc chleba překrojte na 4 kusy a namažte je nejprve křenovým máslem, přidejte plátek masa a kanapky ozdobte plátky okurky a rajčátek.
S česnekovými krevetami a pepřovým máslem
16–20 kanapek - příprava: 15 minut
- 200 g másla
- 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
- sůl a čerstvě mletý barevný pepř
- 350 g krevet
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1–2 lžíce citronové šťávy
- 8–10 krajíčků celozrnného chleba
- 1 salátová okurka
- řeřicha nebo jiná nepříliš aromatická zelená bylinka na ozdobení
Máslo utřete s nasekaným zeleným a umletým barevným pepřem, osolte a dejte chladit. Krevety (pokud máte mražené) nechte rozmrznout a okapat.
Na oleji na pánvi opečte najemno nakrájený česnek do jemně zlaté barvy, přidejte krevety a orestujte je. Hotové dochuťte citronovou šťávou a solí a nechte vychladnout.
Každý krajíček rozpulte a potřete máslem. Na máslo dejte vždy na jemné plátky nakrájenou okurku, přidejte lžíci krevetek a ozdobte bylinkami.
V čem je rozdíl?
CHLEBÍČKY VS. KANAPKY: Zatímco chlebíčkový základ tvoří vyživné krajíce bílé veky, jako kanapky se dají obložit tenké plátky celozrnného chleba. Liší se také ve velikosti. Kanapky jsou vlastně něco mezi jednohubkami a chlebíčky. A také na nich chybí majonézový salát.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.