Trendy kanapky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Naši rodiče se na večírcích ládovali obloženými chlebíčky, my uzobáváme něco mnohem modernějšího, zdravějšího, sofistikovanějšího a delikátnějšího - kanapky.

S lososovým tartarem a citronovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 30 minut

* 200 g másla
* 1 citron
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 350 g čerstvého lososa
* 1 menší cibule
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1–2 lžičky olivového oleje
* 4–5 krajíců tmavého chleba
* plátky okurky nebo citronu

Máslo utřete se šťávou a dobře omytou nastrouhanou citronovou kůrou do jemného krému. Osolte je, opepřete a dejte na chvilku do ledničky.

Lososa nakrájejte na velmi malé kousky a promíchejte ho s citronovou šťávou, půlkou jemně nakrájené cibule, hořčicí, olejem, solí a pepřem.

Každý krajíc chleba překrojte na 4 kusy a namažte je máslem, přidejte vrstvu tataráčku a nakonec ozdobte jemnými proužky ze zbylé cibule a plátkem nakládané okurky nebo citronu.


S parmskou šunkou a bazalkovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 25 minut

* 100 g másla
* 100 g lučiny
* hrst lístků bazalky
* sůl
* 8–10 krajíčků celozrnného chleba
* 300 g parmské šunky
* 4 vejce uvařená natvrdo
* 8 cherry rajčátek
* pažitka na ozdobení

Máslo utřete s lučinou, jemně nakrájenou bazalkou a solí do jemného krému a dejte ho na chvilku do ledničky.

Vychladlé bazalkové máslo mažte na rozpůlené plátky chleba, přidejte vždy plátek šunky. Vejce a rajčátka nakrájejte, obložte jimi kanapky a dokončete je delšími stébly pažitky.


S pravým rostbífem a křenovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 15 minut

* 200 g másla
* 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* cukr podle chuti
(můžete použít i hotové křenové pomazánkové máslo)
* 4–5 krajíců tmavého chleba
* 350 g rostbífu
* 4 menší nakládané okurky
* 8 cherry rajčátek
* pažitka na ozdobení

Máslo utřete s křenem, osolte a oslaďte je a dejte na chvilku do ledničky. Každý krajíc chleba překrojte na 4 kusy a namažte je nejprve křenovým máslem, přidejte plátek masa a kanapky ozdobte plátky okurky a rajčátek.


S česnekovými krevetami a pepřovým máslem

16–20 kanapek - příprava: 15 minut

* 200 g másla
* 2 lžičky nakládaného zeleného pepře
* sůl a čerstvě mletý barevný pepř
* 350 g krevet
* 1 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1–2 lžíce citronové šťávy
* 8–10 krajíčků celozrnného chleba
* 1 salátová okurka
* řeřicha nebo jiná nepříliš aromatická zelená bylinka na ozdobení

Máslo utřete s nasekaným zeleným a umletým barevným pepřem, osolte a dejte chladit. Krevety (pokud máte mražené) nechte rozmrznout a okapat.

Na oleji na pánvi opečte najemno nakrájený česnek do jemně zlaté barvy, přidejte krevety a orestujte je. Hotové dochuťte citronovou šťávou a solí a nechte vychladnout.

Každý krajíček rozpulte a potřete máslem. Na máslo dejte vždy na jemné plátky nakrájenou okurku, přidejte lžíci krevetek a ozdobte bylinkami.

V čem je rozdíl?

CHLEBÍČKY VS. KANAPKY: Zatímco chlebíčkový základ tvoří vyživné krajíce bílé veky, jako kanapky se dají obložit tenké plátky celozrnného chleba. Liší se také ve velikosti. Kanapky jsou vlastně něco mezi jednohubkami a chlebíčky. A také na nich chybí majonézový salát.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…