Třešňové dobroty

| Autor: Hana Kubíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Klasické české ovoce, které chutná v teplém i studeném provedení. Máme pro vás tři úžasné recepty, kterým určitě neodoláte.



Třešňový závin s mákem

1 kg třešní
150 g polohrubé mouky
sůl
1 lžička octa
1 vejce
2 lžíce oleje
150 g máku
100 g krystalového cukru
70 g másla
mouka na vál
tuk na vymazání plechu


Na vál prosejeme mouku,smícháme ji se solí a uděláme důlek. Do něj nalijeme olej a ocet, rozklepneme vejce a vypracujeme hladké těsto. Přiklopíme ho zahřátým hrncem a necháme 15 minut odpočinout. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném vále rozválíme na tenké pláty. Posypeme mákem,cukrem, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme vypeckovanými
třešněmi a zavineme. Závin přeneseme na vymaštěný plech, potřeme máslem a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C. Hotový závin pocukrujeme, necháme vychladnout a nakrájíme.



Třešňové taštičky

400 g třešní
1 balení bramborových
knedlíků v prášku
250 g měkkého tvarohu
1/4 lžičky mleté vanilky
1 žloutek
1–2 lžíce moučkového cukru
mouka na vál
kousek másla
cukr a tvaroh na strouhání


Třešně vypeckujeme. Tvaroh utřeme se žloutkem, vanilkou a moučkovým cukrem. Těsto připravíme podle návodu na obalu. Na pomoučněném vále ho tence rozválíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 14 cm. Do středu každého
dáme lžičku tvarohu, několik třešní, kolečko přehneme na polovinu a okraje pevně přimáčkneme (můžeme je potřít bílkem, lépe se slepí). Připravené taštičky vložíme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Vyndáme je pomocí děrované naběračky, rozdělíme na talíře, posypeme jemně nastrouhaným
tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.



Chlazený třešňový dezert

4 vysoké kulaté máslové sušenky
120 g cukru moučka
225 g krémového sýra typu philadelphia nebo lučina
1,5 plátku želatiny nebo prášková želatina
v odpovídajícím množství
3 vaječné žloutky
225 ml smetany ke šlehání


Na dokončení:

8 polévkových lžic kompotovaných třešní, případně
třešňové marmelády
1–2 polévkové lžíce třešňové pálenky
pistáciové ořechy, nasekané

Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Sušenku dáme na dno vhodné misky nebo sklenice, ve které budeme dezert servírovat. Sýr a polovinu cukru šleháme ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme připravenou želatinu a mícháme, až je směs hladká a jemná. Vyjmeme z vodní lázně a necháme chladit. Zatímco směs chladne, vyšleháme žloutky se zbylým cukrem do pěny a přidáme k sýrové směsi.Nakonec vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Směsí naplníme sklenice a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout. Před podáváním promícháme třešně s třešňovicí, rozdělíme navrch dezertů, posypeme pistáciovými oříšky a ihned podáváme.

Tip: Pro děti samozřejmě vynechte pálenku a třešně podávejte jen tak nebo s trochou džusu či kompotové šťávy. V sezoně pokryjte vršek dezertu čerstvými vypeckovanými třešněmi nebo pikantnějšími višněmi.



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz



Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Včera | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…