Ty nejlepší recepty z Čech a Moravy

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Také vás při toulkách po vlasti baví koštovat to nejlepší, co který kraj nabízí? Vydejte se s námi po Čechách a Moravě za chutnými tradicemi.

Severní Morava – Slezsko

Slezský bigoš

4–6 porcí - příprava: 90 minut

* 500 g hlávkového zelí
* 3 lžíce sádla
* 1 větší cibule
* 500 g vepřového masa
* 2 lžíce sladké mleté papriky
* 100 ml červeného suchého vína
* pepř a sůl
* 2 bobkové listy
* 1 lžíce kmínu
* 500 g uzeného bůčku
* 500 g kysaného zelí
* 2 lžíce sušené majoránky
* 100 g sušených švestek
* 1 pikantní klobása (ne papriková)

Z hlávkového zelí odstraňte košťál a nakrájejte ho na tenké plátky. Povařte v osolené vodě asi 10 minut. Potom sceďte a nechte okapat.

Na sádle orestujte nasekanou cibuli a přidejte na kostky nakrájené vepřové maso. Orestujte ho, odstavte z plotny a zaprašte paprikou. Zalijte vínem. Je-li potřeba, podlijte troškou vody. Osolte, opepřete, přidejte bobkový list, kmín a duste pod pokličkou do poloměkka, asi 45 minut.

Poté přidejte nakrájený bůček, kysané zelí a majoránku a poduste ještě asi 15 minut. Nakonec vmíchejte vařené hlávkové zelí, sušené švestky a klobásu na kolečka. Krátce povařte a podávejte s chlebem. Můžete dochutit cukrem a zakysanou smetanou.


Vysočina

Domácí perník

1 menší pekáč - příprava: 60 minut

* 3 vejce
* 4 lžíce másla
* 2 lžíce krupicového cukru
* 200 g medu
* 500 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 2–3 lžičky čerstvě rozdrcené směsi anýzu, badyánu, skořice a hřebíčku
* 80 g hrubě mletých ořechových jader
* špetka soli
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
* marmeláda na potření

Oddělte žloutky od bílků. Do mísy dejte žloutky, máslo i cukr a vše utřete do světlé pěny. Do ní vlijte med, promíchejte a nakonec do těsta zapracujte směs mouky, prášku do pečiva, koření a ořechů.

Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, vmíchejte ho do těsta a to přelijte do vymazaného a vysypaného vyššího plechu nebo pekáčku. Perník pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Po vychladnutí potřete marmeládou.


Východ – Český ráj

Bramborák s uzeným a česnekovou omáčkou

6 porcí - příprava: 50 minut + vaření masa

* 350 g uzeného masa
* 750 g brambor
* 150 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* 4 stroužky česneku
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky rozemnuté majoránky
* 150 g hladké mouky
* sádlo nebo olej na smažení

OMÁČKA:
* 50 g másla
* 50 g hladké mouky
* 500 ml vývaru, nejlépe z kostí
* 5–7 stroužků česneku

Uzené maso vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a po 5 minutách slijte (vývar vylijte) a znovu dejte maso vařit. Vařte doměkka.

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Nechte je chvilku stát, až pustí vodu, a pak ji slijte. Přidejte mléko, vejce, rozetřený česnek, sůl, pepř, majoránku a nakrájené maso, promíchejte a přidejte mouku. Na tuku opečte bramboráky dozlatova.

Z másla a mouky udělejte jíšku a podlijte vývarem. Přidejte plátky česneku, sůl, pepř a vařte 15 minut. Bramboráky podávejte přelité omáčkou.


Jižní Morava

Dvojctihodné koláčky

20–25 koláčků - příprava: 50 minut + kynutí

* 250 g hladké mouky
* 250 g polohrubé mouky + na vál
* 25 g droždí
* 100 g krupicového cukru
* 250 ml plnotučného mléka
* 2 žloutky
* 150 g másla
* nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
* 200 g měkkého tvarohu
* 80 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 50 g rozinek

POVIDLOVÁ NÁPLŇ:
* 350 g švestkových povidel
* tuzemák podle chuti
* 50 g nasekaných mandlí
* žloutek s 2 lžícemi mléka na potření

Mouku prosejte do mísy, rozdrobte droždí, nasypte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. Zakryjte a dejte do tepla kynout.

Po 15 minutách přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, kůru, vanilkový cukr, sůl a zbylé mléko. Těsto vymíchejte, poprašte moukou, zakryjte a dejte kynout – těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Mezitím si připravte náplně: ingredience na tvarohovou náplň smíchejte. Povidla rozmíchejte s tuzemákem.

Z těsta ukrajujte kousky, naplňte je tvarohovou náplní, zakulaťte a skládejte dál od sebe na plech s pečicím papírem. Nechte 10 minut kynout, pak udělejte prstem v každém bochánku důlek a naplňte povidlovou náplní, posypte mandlemi, okraje potřete žloutkem s mlékem a pečte při 180 °C dozlatova.

Západní Čechy

Štrachanda

4 porce - příprava: 75 minut

* 50 g sušených hub
* 3 vejce
* 6 lžic smetany 12%
* 120 g krupice
* 150 g škvarků
* 1 větší cibule
* 1/2 lžíce sádla
* sůl
* kmín
* majoránka
* mletý sušený zázvor
* 5–6 stroužků česneku
* máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
* 600 g vařených brambor typu B

Houby namočte na půl hodiny do směsi vajec, smetany a krupice. Škvarky nakrájejte na kousky a spolu s pokrájenou cibulí je osmažte na sádle. Přidejte sůl a všechno koření a nechte ještě chvíli orestovat.

Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Brambory nakrájejte na plátky a polovinou z nich vyložte dno, na ně navrstvěte škvarkovou směs, přikryjte zbytkem brambor, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a 10 minut zapékejte. Pak do pekáčku nalijte houbovou směs a zvolna dopečte.


Střední Morava – Haná

Smažené tvarůžky s lepenicí

4 porce - příprava: 45 minut

* 8 olomouckých tvarůžků
* 8 plátků uherského salámu
* hladká mouka na obalení
* 1 vejce
* 2 lžíce polotučného mléka
* strouhanka na obalení
* olej na smažení

LEPENICE:
* 400 g brambor
* 1 střední cibule
* 2 lžíce sádla
* 400 g kysaného zelí
* 4 lžíce polotučného mléka
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce petrželky

Dejte vařit oloupané a nakrájené brambory do osolené vody. Mezi dvě kolečka tvarůžků vložte plátek salámu, spíchněte párátkem a obalte v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance.

Tvarůžky smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku ze všech stran dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na sádle, přidejte okapané a překrájené zelí a poduste.

Uvařené brambory slijte, rozšťouchejte s horkým mlékem a vmíchejte podušené zelí. Nakonec vzniklou lepenici dochuťte solí a pepřem. Podávejte ji společně se smaženými tvarůžky a posypanou nasekanou petrželkou.


Jižní Čechy

Kapří hranolky

4 porce - příprava: 20 minut + marinování

* 600 g filetů z kapra (nejlépe s kůží)
* 3 vejce
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžička nadrceného libečku
* sůl a mletý pepř
* 200 g hladké mouky
* 1–2 lžičky mleté papriky
* olej na smažení

Rybí filety nakrájejte na proužky. Z vajec, utřeného česneku a libečku udělejte těstíčko, osolte je a opepřete a naložte do něj rybí kousky.

Po půl hodině je vyjměte, nechte okapat a obalte v mouce smíchané s paprikou. Hned po obalení je smažte dozlatova ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Podávejte je s uvařenými bramborami s kouskem másla. Sypejte petrželkou.


Severní Čechy

Kynuté myslivecké lívance

4–6 porcí - příprava: 35 minut + kynutí

* 50 g droždí
* 50 g krupicového cukru
* 650 ml plnotučného mléka
* 400 g hladké mouky
* 2 žloutky
* 1 lžíce oleje
* 1 vanilkový cukr
* špetka soli
* strouhaná kůra z 1/2 citronu
* olej a máslo na smažení
* marmeláda z lesního ovoce
* ušlehaná smetana 33%

Do větší užší nádoby rozdrobte droždí, přidejte cukr, část vlažného mléka a 2 lžíce mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Pak přidejte žloutky, olej, vanilkový cukr, sůl a kůru, promíchejte a přidejte zbytek mouky. Vzniklé řídké těsto důkladně vymíchejte a nechte na teplém místě pod čistou utěrkou asi hodinu kynout.

Rozpalte lívanečník (pokud nemáte, postačí i pánev), na směs másla a oleje nalijte těsto a opečte lívance z obou stran. Hotové lívance podávejte s marmeládou ozdobené kopečkem šlehačky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Dnes | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Včera | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

Fotogalerie: Jak uložit kolo v bytě? Ty nejlepší nápady z celého světa

19. 7. | Plánujete pořídit si kolo, ale odrazuje vás to, že nevíte, kam s ním? Nezoufejte! Přesvědčíme vás o…