Ty nejlepší záviny. Sladké i slané.

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zabalte vše, co máte rádi. Na sladko i na slano. Právě teď, když fouká ze strnišť a nejlépe je doma v kuchyni, je na to správný čas. Tady je pět favoritů podle redakce časopisu F.O.O.D.

Při přípravě závinů jsme se zaměřily na to, co nás těší. Redaktorka Jana Zbyňková třeba ráda houbaří, tak vám nabízí delikátní slanou variantu závinu.

Šéfredaktorka Jana Vašáková zase do štrúdlu zabalila spolu se špenátem a sýrem také vzpomínky na svoji oblíbenou Itálii.

Grafička Radka miluje klasiku, ale ráda zkouší nové věci, a tak nám upekla skvělý jablečný štrúdl ze špaldové mouky, po kterém se jen zaprášilo.

A editorka Johana Křížková naplnila každý „rukáv“ jinou náplní, protože se nemohla rozhodnout, jestli vám bude víc chutnat babiččina maková nebo tvarohová.

Užijte si zavinuté pečení stejně báječně jako my v redakci.


Tvarohový a makový závin

2 záviny - příprava: 70 minut

TĚSTO:
* 420 g hladké mouky
* 250 g hery
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 balíček vanilkového cukru
* špetka soli

TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
* 250 g měkkého tvarohu
* 4 lžíce krupicového cukru
* 1 vanilkový pudink (sáček)
* 1 vejce hrst rozinek

MAKOVÁ NÁPLŇ:
* 150 g mletého máku
* 3 lžíce krupicového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 50 g hořké čokolády
* 1 lžíce oleje
* asi 1/2 sklenice mléka

NA DOKONČENÍ:
* 1 vejce na potření
* nasekané mandle na ozdobu
* moučkový cukr na posypání

Na vál odvažte mouku, na ni nakrájejte změklou heru a tvaroh, přidejte cukr a sůl a zpracujte hladké těsto. Pokud lepí, přidejte trochu mouky. Rozdělte je na dva bochánky, postupně rozválejte na pomoučněném válu a naplňte náplní.

Tvarohovou si připravte z výše uvedených ingrediencí, nakonec vmíchejte rozinky, které můžete předem namočit do rumu.

Suroviny na makovou náplň smíchejte v hrnci a provařte. Pokud je moc hustá, přidejte trochu mléka.

Záviny zarolujte, na koncích uzavřete a přeložte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a propíchejte vidličkou.

Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.


Špenátový závin se sýrem

2 menší záviny - příprava: 40 minut

TĚSTO:
* 400 g hladké mouky
* 200 ml studené vody
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mořské soli

NÁPLŇ:
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 2–3 stroužky česneku
* 450 g mraženého listového špenátu
* sůl a pepř
* 200 g plísňového sýra typu Brie
* 40 g vlašských ořechů

Z mouky, 200 ml studené vody, oleje a soli vypracujte těsto a nechte chvilku uležet.

Mezitím na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte listový špenát a duste asi 5 minut. Dochuťte solí a pepřem. Odstavte a nechte lehce vychladnout.

Těsto rozdělte na dvě poloviny a na pomoučněném válu postupně vyválejte dva tenčí pláty. Naplňte špenátovou směsí, navrch položte kousky sýra a nasekané vlašské ořechy.

Zabalte, položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete olejem a pečte ve předehřáté troubě na 180 °C asi 15 až 20 minut.

Pikantní houbový závin

2 záviny - příprava: 30 minut + odležení

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 150 g hery
* 150 g bílého jogurtu
* 2 žloutky + na potírání

NÁPLŇ:
* 400 g hub
* 2 velké cibule
* 1 pálivá paprika
* rostlinný olej
* sůl a pepř
* 3 lžíce hladké mouky
* 180 ml smetany 12%

Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva a přidejte nakrájenou heru. Zapracujte jogurt a žloutek a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladu odležet.

Připravte si náplň: houby očistěte a nakrájejte, oloupané cibule nakrájejte na kostičky, papriku na proužky. Na oleji osmažte cibuli, přidejte papriky a houby, orestujte je, osolte, opepřete a podlijte vodou. Duste doměkka. Zasypte moukou, orestujte ji a zalijte smetanou. Nechte zhoustnout, odstavte a nechte vychladnout.

Těsto rozválejte, potřete náplní, stočte a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.


Špaldový štrúdl s jablky

2 záviny - příprava: 55 minut + odležení

TĚSTO:
* 1/2 kg špaldové hladké mouky
* špetka soli
* 250 g másla + na potření
* 1 lžička octa
* 1/2 šálku vody

NÁPLŇ:
* 2 kg jablek
* 4 lžíce krupicového cukru
* mletá skořice
* hrst lískových ořechů

Mouku nasypejte na vál, přidejte sůl a nastrouhejte chladné máslo. Pokapejte octem, přidejte trochu vody a zpracujte rukama. Vodu přidávejte podle potřeby, aby vzniklo tuhé těsto. To nechte odležet v ledničce asi hodinu.

Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka, vmíchejte cukr a skořici (můžete přidat i ořechy a rozinky).

Odleželé těsto rozdělte na dva díly a rozválejte na pláty. Naplňte je ochucenými jablky, posypejte sekanými ořechy, potřete máslem a pečte při 185 °C asi půl hodiny (zpočátku prudčeji).

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 10/2013.

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Zimní zahrada: Kterých chyb se vyvarovat při stavbě?

Dnes | Kdo uvažuje o stavbě zimní zahrady, měl by něco vědět o zásadách výběru vhodné technologie stavby a…

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Včera | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Včera | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

21. 11. | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…