Uchovejte si sladké léto! | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Uchovejte si sladké léto!

Nastává zavařovací sezona - hlásí rybízy a další zahradní i lesní plody. Proto máme pro vás hned tři vynikající a také neotřelé recepty!

Marmeláda z plané broskve a špendlíků

Na 2 litry marmelády

Příprava: 30 minut

1 kg planých broskví

1 kg špendlíků šťáva z 1 citronu

1 kg krupicového cukru

Vypeckované broskve a špendlíky rozvařte, přidejte citronovou šťávu. Cukr svařte na nit. V kastrolu s nepřilnavým dnem jej důkladně promíchejte s litrem vody, až se zcela rozpustí. Pak hrnec přemístěte na sporák a zahřívejte. Během vaření stírejte mašlovačkou nebo štětečkem průběžně namáčeným do vody cukr, který se usazuje na stěnách. Vaření trvá jen 5 až 10 minut. Hustotu rozvaru vyzkoušejte tak, že do něj opatrně namočíte dva prsty. Pokud kapky chladnoucího cukru tvoří mezi prsty nitku, která se ale po chvilce přetrhne, je cukr správně uvařen. Přilijte jej k rozvařenému ovocnému základu a chvíli povařte.

Za horka plňte do sklenic, zavíčkujte a nechte dnem vzhůru vychladnout. Tato marmeláda je společným dílem dvou maloskalských dam - paní Filipové a paní Buriánové. Nemáte-li planou broskev (stromek, který obrazil z neočkované části, tzv. podnože, a plodí později než šlechtěná broskev, nejčastěji v září, a jeho plody jsou menší a trpčí -pro marmeládu spolu se sladkými špendlíky skvělý základ!), použijte broskve šlechtěné.

Borůvková marmeláda s medem

Na asi 1 litr marmelády

Příprava: 35 minut

1 kg borůvek

250 ml medu

Borůvky omyjte a pod pokličkou s malým množstvím vody (asi 100 ml) povařte, až pustí šťávu. Přidejte med a vařte do zhoustnutí. Horkou marmeládu nalijte do předehřátých sklenic a asi na 5 minut postavte dnem vzhůru. Takto připravuje svou oblíbenou marmeládu paní Kosnarová z Malé Skály.

Marmeláda z černého rybízu

Na asi 1,5 litru marmelády

Příprava: 15 minut

1 kg černého rybízu

1 Gelfix Klasik 1 : 1

1 kg cukru

Rybíz rozmačkejte nebo pomelte a smíchejte s želírovacím přípravkem a cukrem podle návodu. Ještě horké plňte do sklenic a ty pak nechte vychladnout otočené dnem vzhůru. Třetí favoritka, marmeláda z černého rybízu, je od paní Dáši Novákové z Malé Skály.

Know-how

Vyzkoušejte také nevařenou marmeládu z tohoto jedinečného ovoce. V robotu promixujte nejprve rybíz, asi 5 minut, pak přidávejte stejné množství krupicového cukru, asi tak po 200 g, a to vždy, když se předchozí dávka úplně rozpustí. Hustou zavařeninu plnou vitaminů uchovejte v chladu.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud