Uklízení chrání před rakovinou prsu

Uklízení chrání před rakovinou prsu

Ženy, které "cvičí" hlavně se smetákem, vysavačem a prachovkou, předcházejí rakovině účinněji než ty, které se aktivně věnují sportu.

Ukázal to průzkum mezi více než 200 000 žen z devíti evropských zemí. Zjistilo se také, že většina žen tráví poklízením, praním, vařením a starostí o domácnost v průměru 16 hodin týdně.

Již delší dobu je známo, že pohyb může pomoci předcházet vzniku rakoviny prsu - pravděpodobně díky vlivu, který má námaha na hormonální hladiny a metabolické procesy. Podle BBC ale až dosud vůbec nebylo jasné, jaký druh aktivity chrání před rakovinou nejlépe.

Nová studie se tedy zaměřila na srovnávání vlivu různých druhů pohybu. Překvapivě nejlépe dopadly domácí práce. U žen před menopauzou snižují riziko rakoviny prsu o 30 procent, u žen starších o 20 procent.

Dr. Lesley Walker z Cancer Research UK, společnosti, která výzkum prováděla, má za to, že hlavní předností starosti o domácnost je její pravidelnost. Proto je v konečném výsledku účinnější, než náročnější, ale méně pravidelné sportovní aktivity.

ČTĚTE TAKÉ:
Horáček radí, jak se stát pracháčem!

Doporučujeme

Články odjinud