Únor na zahradě | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Únor na zahradě

Co byste měli na vaší zahradě stihnout ještě v tomto měsíci?

ODKRYJTE TRVALKOVÉ ZÁHONY

Pokud to teploty dovolí, můžete koncem měsíce odkrýt trvalkové záhony, které jste přes zimu chránili chvojím či slámou. Umožníte tak přístup slunečního záření a čerstvého vzduchu, čímž omezujeme rozvoj hniloby nebo hub. Abyste rostlinám poskytli ještě lepší podmínky růstu, pohnojte záhony hnojivem. Ideální je vícesložkové hnojivo, které do záhonu dodá všechny potřebné živiny v jedné dávce.

ZASEJTE ZELENINU

Nic nechutná tak dobře jako zelenina z vlastní zahrádky. Jestli chcete letos sklízet papriky, salát či rajčata, je vhodný čas k výsevu. Semínka nejprve vysejte do menší nádobky s jemnou zeminou, dostatečně zalijte a dejte na teplé místo (ideální je teplota 28–30 °C). Po vzejití děložních lístků jednotlivé rostlinky přesazujte do květináčků, kde budou čekat na květen, kdy je už můžete přesadit do záhonu.

POSTAREJTE SE O OVOCNÉ DŘEVINY

Pokud máte na zahradě také ovocné dřeviny, je třeba provést jejich jarní „údržbu“. Prvním krokem je prořez, a to u jádrovin (jabloně a hrušně) a bobulovin (angrešt, rybíz, réva). Odstranění některých větví rostlinám jenom prospěje, je však třeba dělat jej s rozmyslem, nejlépe podle specializované příručky nebo s odborníkem. Po prořezání omyjte kůru kmene speciálním přípravkem proti škůdcům, kteří na tomto místě často přežívají. Podle potřeby pak postříkejte strom postřikem. Nakonec ke kořenům vpravte kompost či hnůj, které jim poskytnou startovací dávku živin pro jarní vývoj.

Klepněte pro větší obrázek

KONTROLUJTE NOVÉ VÝSADBY

U rostlin, které jste vysadili v předchozím roce, musíte věnovat zvláštní pozornost kořenovému systému, jenž ještě není plně vyvinutý. Kvůli tomu můžou být rostlinky po zimě povytažené mrazem. Pokud na takovou dřevinu narazíte, není nic jednoduššího než okolí kmene opět ušlapat a přitisknout tak kořeny zpět k podkladu.

OŠETŘETE DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE

V únoru jsou opadavé popínavé rostliny ještě bez olistění, proto se snadno dostanete k popínavým konstrukcím, které potřebují před novou sezonou ošetřit. Napuštění impregnačním olejem nebo vhodnou lazurou prodlouží životnost treláže nebo zahradního altánku o mnoho let.

OBDIVUJTE PRVNÍ KVĚTY

Zahrada, která celou zimu spala, se začíná probouzet a spolu s pomalu stoupajícími teplotami se objevují první květy. Snad nejranějším kvetením vás obdaří vilíny (Hamamelis x intermedia), které mají neobvyklé jazýčkovité květy. Také na vřesovištních záhonech se probouzejí časně kvetoucí vřesovce (Erica), rané rododendrony a lýkovce. Nejcennějšími rostlinami tohoto měsíce jsou však předjarní cibuloviny – sněženky, bledule, talovíny.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud