Usedlost Medník - díl II.

| Autor: Šárka Schmidtová (My life) | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Denní povinnosti se na farmě mění podle ročních období. Teď přišlo jaro, takže pan Václav začíná ráno kolem půl sedmé.



Pracovní proces

„Nejdříve podojím, co se dá,“ vtipkuje, „to se ale netýká březích krav. Po snídani makám kolem ohrad nebo jdu do lesa, mezitím vyženu krávy na pastvu, protože přes noc jsou ve stáji.

I Lily se jde proběhnout. K létu přijde období sena, takže suším a suším.“ Na farmě je zvířat poskrovnu, ale kolik sena je třeba! Václav Bednář ukazuje obrovskou plochu půdy nad stodolou. Neumím si představit, kolik sena se musí nasušit pro větší stádo. Vždyť senem se krmí půl roku!


Na farmě je k dostání nepasterizované kravské mléko, tvaroh, vajíčka, na podzim jsou jablíčka, mošt… Oblast je vedena jako podhorská, takže není ideální k pěstování plodin, pan Bednář je má jen pro svoji potřebu. „Samotné hospodářství zabere, hlavně v sezoně, spoustu času! Ale občas se mi povede mít i nějakou dovolenou, třeba když se nedojí, v době, kdy krávy čekají telata. Tehdy hospodářství obstarají rodiče.

V létě je to jednoduché, krávy stačí vyhnat na pastvu, ale zase chodí hosté, takže odjet můžu vlastně jen v zimě!“ směje se Václav. „Ale když chodí lidé, je to radost!“ A aby nechodili! Poblíž je atraktivní Posázavská stezka, která je místy vytesána do skály nebo zbudovaná z kamenného zdiva. Nedaleko farmy nechybějí ani místa nádherného rozhledu do krajiny, například Smetanova vyhlídka. Farma je pravou oázou výletníků. „Lidé sem přijdou, když jsou utahaní, dají si mošt a děti si pohrají s Lily.“



Farma zvířat

Je to k uživení? „Nějaké tržby máme, ale s farmou jsou spojeny i velké náklady. A když máme peníze, tak je tu stejně do něčeho investujeme. Jde spíš o lásku ke zvířatům, k přírodě. Jsem po operaci srdce, takže si práci dávkuji, jak potřebuji. Je to v pohodě – ovšem bez dotací z Evropské unie by to asi nešlo vůbec.“

Václav Bednář nezapře svůj smysl pro humor, když na otázku, co dělá na podzim a v zimě, laškovně odpovídá: „Přemýšlím, kde sehnat ještě nějaký pozemek, co vylepšit, jestli mi tři kravičky stačí… Program mám i díky internetu, vylepšuji své stránky www.usedlost.cz, připravuji sezonu, ale pro hospodáře je zima dlouhá. Tou dobou je tu také menší možnost setkávat se s lidmi, což je trochu úmorné. Není tady moc farmářů, kontakt žádný.



Ale jsem ve spojení s PRO-BIO, svazem ekologických zemědělců, protože, ať věříte nebo ne, i na farmě se musí dělat spousta papírování a oni mi s tím pomáhají. Mám poradce, který na farmu přijede a zkontroluje, jestli je všechno v pořádku.“ Součástí statku je ale i truhlářská dílna, jejíž výrobky lze zakoupit na místě, nebo se domluvit přes internet, takže je tu pořád co dělat.

Lily už spásla trávu v našem okolí a Václav ji vede do ohrady. Telátka zvědavě pokukují přes břevna, ale pohladit se nenechají. Zato koza je zvědavá jako opice! I když svá kůzlátka, která za spokojeného mlaskání právě pijí její mléko, si pozorně hlídá. Svítí slunce, je jaro, příroda se probouzí a pan Bednář chystá povyražení pro děti, které sem odpoledne dorazí.



Ekologické zemědělství

* Telata se neoddělují od krav, oproti klasickému zemědělství, kdy jsou brzo odstavena, aby krávy dojily.

* Krávy mají rohy – v klasickém zemědělství se většinou řežou, pokud není kráva geneticky bezrohá.

* Nepoužívají se růstové hormony.

* Když se skot léčí, je určena ochranná lhůta, po kterou nesmí mléko ke spotřebiteli. U ekologického zemědělství se tato lhůta zdvojnásobuje.

* Nepoužívá se synchronizace říje – injekce, hormony…

* Pastevní plochy nejsou hnojeny chemií, herbicidy, pouze trusem zvířat.

* Zvířata by měla mít odpovídající výběhy, mají větší prostor než v klasickém chovu.

* Většina toho, co skot konzumuje, by mělo pocházet z vlastní produkce farmy.

* Další zakoupené obilí, kterým se chovná zvířata stravují, musí být v biokvalitě.



Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu My Life.


ČTĚTE TAKÉ:
Usedlost Medník - díl I.

Další články z rubriky

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Dnes | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Dnes | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Dnes | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Včera | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…