Jahody začínají dozrávat na zahrádkách a objevovat se na pultech obchodů a na tržištích. Tyto chutné plody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C a jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Co třeba zkusit připravit z nich něco méně obvyklého - jahodovou polévku?
Jahodová polévka - recept pro 4 osoby
Suroviny:
- Čerstvé jahody 500 g
- Cukr krupice 150 g
- Smetana ke šlehání 200 g
- Citronová šťáva z jednoho citronu
- Zmrzlina jahodová 4 kopečky
- Dětské piškoty
- Čerstvá máta na dozdobení
Příprava:
Cukr svaříme v cca ½ litru vody, přidáme omyté a rozmačkané jahody. Necháme přejít varem a rozmixujeme. Pak vlijeme převařenou smetanu a citronovou šťávu, opět přejdeme varem a necháme vychladnout. Do talíře s polévkou přidáme kopeček zmrzliny, pár piškotů a čerstvou mátu na ozdobu.
Recept je připraven podle Jiřího Švestky, šéfkuchaře hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou.