Uvařte si klasické české polévky: 5 nejlepších receptů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. Zahřeje po příchodu zvenku, zasytí i jako menší oběd nebo teplá večeře a chutná stejně, jako když jsme byli malí.

Kulajda

4 porce - příprava: 30 minut

* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 4 velké brambory typu B
* 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub)
* sůl a pepř
* 3 lžičky krupicového cukru
* 2–3 lžíce octa (podle chuti)
* 250 ml zakysané smetany
* 1 svazek čerstvého kopru (popř. nakládaný, pozor, je slaný!)
* 4 vejce

V hrnci rozpusťte máslo, zaprašte jej moukou a vzniklou jíšku postupně zalijte a rozmíchejte ve vývaru. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, houby, sůl a pepř. Vařte asi 15 minut do změknutí brambor. Pak dochuťte cukrem a octem. Vmíchejte zakysanou smetanu a vařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte najemno nakrájený kopr a odstavte z plotny. Podávejte se ztraceným vejcem nebo před přidáním smetany zavařte vejce přímo do polévky.


Bramboračka

4 porce - příprava: 35 minut

* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* 3 lžíce másla
* sůl a pepř
* špetka drceného kmínu
* 1 velká cibule
* 1 lžíce hladké mouky
* 1,5 l kuřecího vývaru
* 2 hrsti sušených hub (nebo 100 g mražených hub)
* 4 velké brambory typu B
* 3 stroužky česneku
* 1 hrst sušené majoránky

Očištěnou zeleninu nakrájejte na malé kousky a orestujte na lžíci másla. Přidejte pepř a kmín. V jiném hrnci na 2 lžících másla osmažte dozlatova nakrájenou cibuli, zaprašte moukou, nechte zezlátnout a potom zalijte třetinou vývaru. Směs rozmíchejte, přidejte orestovanou zeleninu a dolijte vývar. Vmíchejte houby (můžete je předem namočit), nakrájené brambory, česnek a sůl. Přiveďte k varu, dochuťte majoránkou a vařte asi 15 minut.


Česnečka

4 porce - příprava: 30 minut + vaření krup (asi 60 minut)

* 4 velké brambory typu B
* 1 lžíce sádla
* 2 bobkové listy
* 10 větších stroužků česneku
* 1,5 l kuřecího vývaru (případně hovězí či uzený vývar)
* 2 hrsti sušené majoránky
* sůl a pepř
* 100 g uvařených krup
* 100 g tvrdého nastrouhaného sýra

Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozehřejte sádlo a orestujte na něm brambory dozlatova. Poté vmíchejte bobkový list, česnek nakrájený na jemné plátky (pozor, nesmí se připálit, aby nezhořkl). Zalijte vývarem, přidejte majoránku, sůl a pepř. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a vařte, dokud nebudou brambory měkké, asi 10 minut. Přidejte uvařené kroupy, nastrouhaný tvrdý sýr a podávejte.

NÁŠ TIP: K česnečce se výborně hodí topinky či krutony ze staršího pečiva (rohlíky, housky, chléb), které nakrájíte a opečete na másle nebo sádle.


Dršťková polévka

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 400 g hovězích drštěk
* 3 hrsti sušené majoránky
* 1 l hovězího vývaru
* 0,5 l vývaru z drštěk
* 3 lžíce sádla
* 1 velká cibule
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sladké papriky
* 2 hrsti sušené majoránky
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř

Hovězí dršťky properte pod tekoucí vodou. Vložte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte k varu, přidejte majoránku, která zmírní nechtěný odér drštěk. Vařte je 20 minut, sceďte, nalijte čistou vodu a tento postup opakujte třikrát. Po třetí výměně vody nechte dršťky vařit do změknutí, bude to trvat asi 45 minut. Dejte si stranou půl litru dršťkového vývaru.

Dršťky nakrájejte na proužky. V hrnci rozpusťte sádlo a orestujte na něm najemno nasekanou cibulku. Zaprašte hladkou moukou, do vzniklé jíšky přidejte papriku a zalijte třetinou hovězího vývaru. Vzniklou směs rozmíchejte, dolijte zbytek vývaru, včetně toho z drštěk. Přidejte najemno nakrájený česnek, sůl, pepř a uvařené dršťky. Polévku přiveďte k varu, dochuťte majoránkou a vařte ještě asi 20 minut.

NÁŠ TIP: Pro ty, kteří se nedovedou s pravou dršťkovkou „skamarádit“, máme tip na náhradní variantu: místo drštěk vmíchejte do polévky orestovanou nakrájenou hlívu ústřičnou.


Kuřecí polévka

4 porce - příprava: 2 hodiny

* 1 kg kuřecího masa na vývar (skelet, kuřecí křídla, kuřecí krk)
* 2 mrkve
* 1 petržel
* 1/2 celeru
* sůl a pepř
* 1 stroužek česneku
* 2 stonky velkolisté petržele
* 1 bobkový list
* 8 kuliček pepře
* 1 cibule
* domácí nudle
* čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu

Na plech vložte omyté kuřecí maso a pečte je v předehřáté troubě na 220 °C asi 10 minut. Poté ho vyndejte a opláchněte pod studenou vodou. Zbavíte se tak nežádoucích přebytečných bílkovin. Maso vložte spolu s očištěnou kořenovou zeleninou do hrnce. Přidejte sůl, česnek, velkolistou petržel, bobkový list a zalijte 2 litry vody.

Když se voda začne vařit, zmírněte plamen a lžící sesbírejte pěnu z hladiny. Kuličky pepře orestujte na pánvi, dokud nezačnou praskat, asi po minutě. Poté odstavte pánev a pepř lžící jemně rozmáčkněte. Přendejte do polévky.

Na pánev vložte napůl rozkrojenou cibuli a restujte, dokud zespod nezhnědne, pak ji vložte do polévky. Měkkou zeleninu vyndejte z polévky a nechte vychladnout, potom ji nakrájejte nadrobno. Polévku nechte asi hodinu a půl na mírném plameni vařit. Nakonec vše přeceďte, maso oberte a s nakrájenou zeleninou vložte do vývaru, dochuťte solí, pepřem a vmíchejte zvlášť uvařené domácí nudle. Ozdobte petrželkou či pažitkou.

NÁŠ TIP: Místo nudliček zavařte pro změnu do polévky „kapání” z rozšlehaného vejce a dětské krupičky. Pokud uděláte hustší směs, můžete vytvořit nočky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 3/2014.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Tipy na podzimní květiny do truhlíku aneb Jak ozdobit balkón na podzim

Dnes | Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které…

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…