Úžasná jablka: Snižují horečku, chrání srdce a plíce

| Autor: Martina Machová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jablka patří mezi tradiční české ovoce, jsou chutná, v kuchyni velmi variabilní a zdravá. Navíc neobsahují skoro žádný tuk, zato však mnoho vlákniny a řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Úžasná jablka: Snižují horečku, chrání srdce a plíce

Jablka jsou zdravá

V Čechách se obvykle říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Podobné přísloví mají i v Anglii, avšak slunce v něm nahradilo jablko: „An apple a day keeps the doctor away.“ A jelikož jablečná sezóna právě začíná nebo je u některých odrůd v plném proudu, pojďme se podívat pod červenou či žlutou jablečnou slupku.

Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g jablka:

  • 190 – 250 kJ
  • 0,1 – 0,2 g tuku
  • 0,4 – 0,6 g bílkovin
  • 10 – 14,0 g sacharidů
  • glykemický index 36 – 56 (tj. nízký až střední)

Jablka samozřejmě dále obsahují řadu vitamínů (provitamín A, vitamíny řady B, vitamín C a kyselinu listovou), jejichž obsah však závisí na odrůdě, podmínkách růstu i době a kvalitě skladování: „Vzhledem ke značné rozmanitosti odrůd i půdně klimatických podmínek je chemické složení jablek velmi rozdílné, neboť je závislé nejen na odrůdě, ale i na době zrání, velikosti plodů, hnojení, podnoži a klimaticko-půdních podmínkách,“ uvádí se například na serveru sadařství.cz.

Převažujícím vitamínem je vitamín C, nejvíce ho bývá například v odrůdách Ušlechtilé žluté či Croncelské. „Některé odrůdy, např. Ontario, Boskoopské, Strýmka, Vilémovo aj., si udržují skladováním obsah vitamínu C dlouho, u jiných (např. Coxovy renety) obsah brzy klesá,“ tvrdí odborný server sadařství.cz.

Minerální látky pak reprezentuje zejména draslík, dále hořčík, železo, fosfor a vápník. I když nás jablka závratným obsahem vitamínů a minerálů možná příliš neohromí, považují se za velmi zdravé a dietní ovoce. Kupříkladu polysacharid pektin prokazatelně brzdí růst patogenních mikroorganismů ve střevě.

Pektiny tedy logicky namáhají i dobrému trávení a navíc mají vliv na hladinu cholesterolu v krvi, kterou snižují. Přítomné třísloviny a organické kyseliny mírní záněty na střevní sliznici a pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru. Dle některých odborníků mají obsažené organické kyseliny (jablečná a citrónová) alkalizující účinky na organismus.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…