Úžasná jablka: Snižují horečku, chrání srdce a plíce

Úžasná jablka: Snižují horečku, chrání srdce a plíce

Jablka patří mezi tradiční české ovoce, jsou chutná, v kuchyni velmi variabilní a zdravá. Navíc neobsahují skoro žádný tuk, zato však mnoho vlákniny a řadu dalších zdraví prospěšných látek.

Jablka jsou zdravá

V Čechách se obvykle říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Podobné přísloví mají i v Anglii, avšak slunce v něm nahradilo jablko: „An apple a day keeps the doctor away.“ A jelikož jablečná sezóna právě začíná nebo je u některých odrůd v plném proudu, pojďme se podívat pod červenou či žlutou jablečnou slupku.

Průměrné nutriční hodnoty ve 100 g jablka:

  • 190 – 250 kJ
  • 0,1 – 0,2 g tuku
  • 0,4 – 0,6 g bílkovin
  • 10 – 14,0 g sacharidů
  • glykemický index 36 – 56 (tj. nízký až střední)

Jablka samozřejmě dále obsahují řadu vitamínů (provitamín A, vitamíny řady B, vitamín C a kyselinu listovou), jejichž obsah však závisí na odrůdě, podmínkách růstu i době a kvalitě skladování: „Vzhledem ke značné rozmanitosti odrůd i půdně klimatických podmínek je chemické složení jablek velmi rozdílné, neboť je závislé nejen na odrůdě, ale i na době zrání, velikosti plodů, hnojení, podnoži a klimaticko-půdních podmínkách,“ uvádí se například na serveru sadařství.cz.

Převažujícím vitamínem je vitamín C, nejvíce ho bývá například v odrůdách Ušlechtilé žluté či Croncelské. „Některé odrůdy, např. Ontario, Boskoopské, Strýmka, Vilémovo aj., si udržují skladováním obsah vitamínu C dlouho, u jiných (např. Coxovy renety) obsah brzy klesá,“ tvrdí odborný server sadařství.cz.

Minerální látky pak reprezentuje zejména draslík, dále hořčík, železo, fosfor a vápník. I když nás jablka závratným obsahem vitamínů a minerálů možná příliš neohromí, považují se za velmi zdravé a dietní ovoce. Kupříkladu polysacharid pektin prokazatelně brzdí růst patogenních mikroorganismů ve střevě.

Pektiny tedy logicky namáhají i dobrému trávení a navíc mají vliv na hladinu cholesterolu v krvi, kterou snižují. Přítomné třísloviny a organické kyseliny mírní záněty na střevní sliznici a pomáhají obnovovat bakteriální mikroflóru. Dle některých odborníků mají obsažené organické kyseliny (jablečná a citrónová) alkalizující účinky na organismus.

Pokračování 2 / 4

====Jablko a výzkum: Srdci svědčí 2 jablka denně====

Není potřeba výzkumů k tomu, abychom věděli, že jablko patří mezi lehce stravitelné nedráždivé potraviny. Zvláště je-li tepelně upravené či sušené, nemusí vadit ani jedincům, kteří jsou na jablka (a obvykle i jarní pyly) v syrovém stavu alergičtí.

Dle publikovaných údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací obsahují jablka, zvláště v semenech a slupce, polyfenol floridin. Ten disponuje antioxidačními účinky a je též znám svými antidiabetickými vlastnostmi – chrání před vznikem diabetu. Floridin nás také nepřímo chrání před nepříznivými účinky UV záření, neboť stimuluje biosyntézu melaninu v pokožce.

A to stále není všechno; studie z univerzity v kalifornském Davisu naznačuje, že konzumace jablek pomáhá v prevenci kardiovaskulárních chorob; účinná „dávka“ jsou prý 2 jablka denně. Další zajímavá látka flavonoid quercetin disponuje dle odborníků z londýnské Univerzity sv. Jiří (podobně jako zmíněný floridin) ochrannými účinky; chrání prý například plíce před škodlivými účinky znečištěného ovzduší. Quercetin je vědcům známý už řadu let, jeho silné antioxidační účinky jsou stále předmětem výzkumů v oblasti boje s nádorovými a kardiovaskulárními onemocněními.

Pokračování 3 / 4

====Jablko a alternativní medicína====

Jelikož je jablko tradičním českým ovocem a po staletí nedílnou součástí jídelníčku našich předků, všímaví předkové vypozorovali, jaké mají jablka účinky na lidský organismus a zařadili je do svých léčitelských postupů. Například čerstvá jablečná šťáva se používala na snížení horečky a při léčbě nemocí ledvin. Čerstvý jablečný mošt je dále skvělým nápojem během kratších očistných kůr a půstů.

Pokračování 4 / 4

====NÁŠ TIP: Domácí jablkový čaj (se skořicí) ====

1 středně velké červené jablko vykrájíme a pokrájíme na malé kostičky, přidáme špetku skořice (u kojenců nevhodné) a přelijeme ½ litrem vroucí vody. Čaj lze připravit i z čerstvých slupek z několika domácích jablíček, která jsme loupali dětem k svačině. Dříve se jablečný či hruškový čaj užíval v případě problémů s vyprazdňováním, účinky jsou však velmi jemné.

(další domácí jablkovo-ovocné čaje najdete ZDE)

Doporučujeme

Články odjinud