Úžasné brambory: Žádný tuk, málo kalorií a snadná stravitelnost

Úžasné brambory: Žádný tuk, málo kalorií a snadná stravitelnost

Mnoho diet se snaží vystrnadit škrobnaté přílohy z našich talířů, brambory si to ale rozhodně nezaslouží! Několik málo vhodně upravených brambor chutně, netučně, „nízkokaloricky“ a levně zasytí.

Úžasné brambory: Žádný tuk, málo kalorií a snadná stravitelnost Mnoho diet se snaží vystrnadit škrobnaté přílohy z našich talířů, brambory si to ale rozhodně nezaslouží! Několik málo vhodně upravených brambor chutně, netučně, „nízkokaloricky“ a levně zasytí.

Brambory jsou zkrátka zdravá, snadno stravitelná nízkotučná potravina – která bohužel není v moderní přebohaté kuchyni příliš „IN“. Navíc jsou jídla z brambor velmi levná a lze jich připravit neuvěřitelně mnoho druhů. Pokud se vyhneme nevhodné úpravě (smažení, fritování) a budeme při nákupu vybírat perfektní hlízy, není důvod, proč se bramborám během diet striktně vyhýbat.

Jen 0,4 % tuku v sušině!

100 g vařených brambor obsahuje v průměru pouhých 250 kJ (100 g dietní krůtí šunky přibližně 450 kJ). Brambory obsahují značné množství vody, „sušina“ tvoří zhruba jen 24 %. Asi 75 % sušiny tvoří škrob, 2 % jednoduché cukry a asi 10 % bílkoviny. Tuk je zastoupen v zanedbatelném množství – okolo 0,4 % ze sušiny! V nových bramborách nás potěší přítomnost vitamínu C, vitamíny B1, B2, K a PP (starší a špatně skladované brambory obsahují vitamínů méně). Z minerálních látek je zastoupen zejména draslík, fosfor, hořčík.

Brambory se vzhledem ke svému složení velmi hodí do jídelníčku osob s ledvinovými problémy, naopak se nedoporučují revmatikům. Vařené brambory, nebo třeba nemaštěná bramborová kaše, patří mezi potraviny se středními hodnotami glykemického indexu (GI), což je z hlediska diet vcelku přijatelné. Nicméně například smažené hranolky a lupínky mají GI velmi vysoký, což mimo jiné znamená, že po jejich konzumaci máme brzy hlad. (V případě smažených bramborových jídel asi netřeba zmiňovat i vysoký obsah nezdravých tuků a velkou kalorickou hodnotu – velmi tedy záleží na kuchyňské úpravě a použití.)

Bramborová úskalí: Akrylamid a solanin

Brambory v sobě ukrývají nejen cenné látky a bezpočet možností kulinářských úprav, ale také dvě látky potencionálně škodlivé – karcinogenní akrylamid a toxický solanin. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy při použití vysokých teplot (nad 120 ºC), obsah akrylamidu v pečených bramborách však velmi jednoduše eliminujeme tak, že brambory předem uvaříme a až potom rychle zapékáme.

Toxický alkaloid solanin obsahuje zejména nadzemní zelená část rostliny, dále plody (kulička po odkvětu, ne hlíza), zelená slupka (brambory zelenají na světle), očka a klíčky. Solanin přirozeně chrání rostlinu proti škůdcům, pro lidi je však toxický. Proto je důležité hlízy pečlivě vybírat: nekupovat zelené a naklíčené, v jarních měsících, kdy mají brambory tendenci klíčit a obsah solaninu je vyšší, nepřipravovat z vývaru z brambor česnečku (solanin se uvolňuje i do vody) a také brambory nekonzumovat se slupkou. Otravy solaninem jsou však v současnosti naprosto vzácné.

====8 bramborových rad a tipů===

1. Buďte náročný zákazník; nekupujte brambory se zelenými skvrnami, naklíčené a poškozené brambory. Naše babičky říkávaly, že uskladnění vydrží déle neprané brambory.

2. Chutnají-li brambory sladce, jsou přemrzlé! Při nákupu to poznáte tak, že po zahřátí v dlani zvlhne slupka.

3. Staré a naklíčené brambory nevařte ve slupce, kde je zvýšený obsah solaninu, brambory oloupejte, vývar ze starých brambor vylévejte. Bramborový vývar z nových brambor je však samozřejmě cenný (bohatý na draslík) a skvěle se hodí k přípravě pravé česnečky.

4. Bezvadné a nové brambory vařte ve slupce, neztratí tolik vitaminu C a dalších cenných látek.

5. Ne z každé brambory snadno uděláte knedlík či dobrou kaši – na kaši a knedlíky jsou vhodné moučné odrůdy (TYP C), na saláty a k opékání vybírejte „lojovaté“ odrůdy (TYP A).

6. Oloupané syrové brambory lze v malém množství použít i do zeleninového salátu. Brambory musí být perfektní a ideálně zakápnuté citrónem, potom netmavnou.

7. Máte rádi hranolky? Připravte si je doma; napůl povařené brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky, lehce zakápněte lžičkou oleje a upečte.

8. Brambory léčí! Syrové brambory, nebo jen šťáva z brambor se v lidovém léčitelství užívají při žaludečních vředech a překyselení žaludku. Obklady ze syrových napomáhají zajizvovat rány.

POZOR, syrové brambory mohou při kontaktu působit problémy některým alergikům!

Doporučujeme

Články odjinud