Úžasné brambory: Žádný tuk, málo kalorií a snadná stravitelnost

| Autor: Martina Machová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Mnoho diet se snaží vystrnadit škrobnaté přílohy z našich talířů, brambory si to ale rozhodně nezaslouží! Několik málo vhodně upravených brambor chutně, netučně, „nízkokaloricky“ a levně zasytí.

Úžasné brambory: Žádný tuk, málo kalorií a snadná stravitelnost

Úžasné brambory: Žádný tuk, málo kalorií a snadná stravitelnost
Mnoho diet se snaží vystrnadit škrobnaté přílohy z našich talířů, brambory si to ale rozhodně nezaslouží! Několik málo vhodně upravených brambor chutně, netučně, „nízkokaloricky“ a levně zasytí. Brambory jsou zkrátka zdravá, snadno stravitelná nízkotučná potravina – která bohužel není v moderní přebohaté kuchyni příliš „IN“. Navíc jsou jídla z brambor velmi levná a lze jich připravit neuvěřitelně mnoho druhů. Pokud se vyhneme nevhodné úpravě (smažení, fritování) a budeme při nákupu vybírat perfektní hlízy, není důvod, proč se bramborám během diet striktně vyhýbat.

Jen 0,4 % tuku v sušině!

100 g vařených brambor obsahuje v průměru pouhých 250 kJ (100 g dietní krůtí šunky přibližně 450 kJ). Brambory obsahují značné množství vody, „sušina“ tvoří zhruba jen 24 %. Asi 75 % sušiny tvoří škrob, 2 % jednoduché cukry a asi 10 % bílkoviny. Tuk je zastoupen v zanedbatelném množství – okolo 0,4 % ze sušiny! V nových bramborách nás potěší přítomnost vitamínu C, vitamíny B1, B2, K a PP (starší a špatně skladované brambory obsahují vitamínů méně). Z minerálních látek je zastoupen zejména draslík, fosfor, hořčík.

Brambory se vzhledem ke svému složení velmi hodí do jídelníčku osob s ledvinovými problémy, naopak se nedoporučují revmatikům. Vařené brambory, nebo třeba nemaštěná bramborová kaše, patří mezi potraviny se středními hodnotami glykemického indexu (GI), což je z hlediska diet vcelku přijatelné. Nicméně například smažené hranolky a lupínky mají GI velmi vysoký, což mimo jiné znamená, že po jejich konzumaci máme brzy hlad. (V případě smažených bramborových jídel asi netřeba zmiňovat i vysoký obsah nezdravých tuků a velkou kalorickou hodnotu – velmi tedy záleží na kuchyňské úpravě a použití.)

Bramborová úskalí: Akrylamid a solanin

Brambory v sobě ukrývají nejen cenné látky a bezpočet možností kulinářských úprav, ale také dvě látky potencionálně škodlivé – karcinogenní akrylamid a toxický solanin. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy při použití vysokých teplot (nad 120 ºC), obsah akrylamidu v pečených bramborách však velmi jednoduše eliminujeme tak, že brambory předem uvaříme a až potom rychle zapékáme.

Toxický alkaloid solanin obsahuje zejména nadzemní zelená část rostliny, dále plody (kulička po odkvětu, ne hlíza), zelená slupka (brambory zelenají na světle), očka a klíčky. Solanin přirozeně chrání rostlinu proti škůdcům, pro lidi je však toxický. Proto je důležité hlízy pečlivě vybírat: nekupovat zelené a naklíčené, v jarních měsících, kdy mají brambory tendenci klíčit a obsah solaninu je vyšší, nepřipravovat z vývaru z brambor česnečku (solanin se uvolňuje i do vody) a také brambory nekonzumovat se slupkou. Otravy solaninem jsou však v současnosti naprosto vzácné.

8 bramborových rad a tipů

1. Buďte náročný zákazník; nekupujte brambory se zelenými skvrnami, naklíčené a poškozené brambory. Naše babičky říkávaly, že uskladnění vydrží déle neprané brambory.

2. Chutnají-li brambory sladce, jsou přemrzlé! Při nákupu to poznáte tak, že po zahřátí v dlani zvlhne slupka.

3. Staré a naklíčené brambory nevařte ve slupce, kde je zvýšený obsah solaninu, brambory oloupejte, vývar ze starých brambor vylévejte. Bramborový vývar z nových brambor je však samozřejmě cenný (bohatý na draslík) a skvěle se hodí k přípravě pravé česnečky.

4. Bezvadné a nové brambory vařte ve slupce, neztratí tolik vitaminu C a dalších cenných látek.

5. Ne z každé brambory snadno uděláte knedlík či dobrou kaši – na kaši a knedlíky jsou vhodné moučné odrůdy (TYP C), na saláty a k opékání vybírejte „lojovaté“ odrůdy (TYP A).

6. Oloupané syrové brambory lze v malém množství použít i do zeleninového salátu. Brambory musí být perfektní a ideálně zakápnuté citrónem, potom netmavnou.

7. Máte rádi hranolky? Připravte si je doma; napůl povařené brambory oloupejte, nakrájejte na hranolky, lehce zakápněte lžičkou oleje a upečte.

8. Brambory léčí! Syrové brambory, nebo jen šťáva z brambor se v lidovém léčitelství užívají při žaludečních vředech a překyselení žaludku. Obklady ze syrových napomáhají zajizvovat rány.

POZOR, syrové brambory mohou při kontaktu působit problémy některým alergikům!

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…