5
Fotogalerie

V souladu s přírodou

Bydlení ve srubu, které je populární zejména v Kanadě a ve Skandinávii, si v posledních letech našlo cestu i do českých luhů a hájů.

Spolu s rostoucím trendem návratu k přírodě a oblibou dřevostaveb obecně se počet lidí, kteří preferují bydlení ve stylu chaty či srubu, stále zvyšuje. Skalní příznivci oceňují zejména použití přírodních materiálů, dobrou tepelnou izolaci a nižší náklady na vytápění. Nezanedbatelným faktem se jeví také idylka při vytápění dřevem v krbu či krbových kamnech a navození pocitů nostalgie nebo téměř táborové až zálesácké atmosféry.

Kam s ním

Nejvhodnější místo pro stavbu dřevěného domku jsou horské a podhorské oblasti.

Naprosto nerušeně působí srubové domy jako součást přírody tak, jak to vídáme například v Rakousku nebo ve Švýcarsku. Vhodné „usazení“ domu do krajiny je však jen jedna strana mince. Tou druhou, neméně důležitou, je úprava jeho bezprostředního okolí – tedy zahrady.

Velkou roli hraje případné ohraničení pozemku. Uvažte, je-li to vůbec nutné a zda není lepší využít dispozici samotné krajiny či některou verzi „živé hradby“ z křovin či stromků. K tradičně laděné stavbě se totiž asi nebude hodit kovový plot v kombinaci s betonem nebo tvárnicemi.

V jednoduchosti je síla

Hlavními zásadami, jichž byste se měli při zařizování srubu držet, jsou jednoduchost, čisté linie a praktičnost. Je naprosto zbytečné „přeplácat“ dům věcmi, na kterých se drží prach. Interiér by měl působit prostě, ale útulně. Sladit byste měli nejen doplňky, ale též vybavení.

Vzhledem k tomu, že z přírodního dřeva jsou stěny i strop, nábytek může být v pestřejších tónech. Kromě dřeva lze vybírat i z jiných surovin. Dobře vypadá i vkusný plastový nábytek. Jeho výhodou je snadná údržba a nízká pořizovací cena. Dnes je k sehnání od skříní, židlí, stolů a lamp až po dekorace. Mějte však na paměti, že interiér by měl být vyváženou souhrou více materiálů.

Pokud si tedy vyberete plastovou židli, neznamená to, že nutně musíte mít také plastový stůl a police.

Princezna na hrášku

Podhlavníky už neslouží jen k odpočinku či spánku, ale dokážou snadno a rychle rozjasnit jakoukoli místnost. Polštáře nejrůznějších velikostí, tvarů i barvy jednoduše doladí váš domov a kterýkoli kout najednou zve k odpočinku. Navíc je můžete lehce přemisťovat podle nálady i potřeby a snadno jim vyměníte kabátek. Ideální je, pokud na povlak použijete stejný materiál, z něhož jsou ušité závěsy či ozdobné rolety. Nebojte se kombinace více odstínů stejného potisku, nebo naopak spojení více vzorů ve stejném tónování. Nejčastějším tvarem polštáře jsou klasický čtverec a obdélník, které můžete doplnit různými válečky a kulatými podhlavníky či sedáky.

Teplé a syté barvy

Do přírodního srubu padnou jako ulité a vytvoří dokonalý kontrast. Světle zelená je svěží, uklidňující a působí harmonicky. Trendem roku 2010 je také růžová, fialová, béžová a hnědá. Na doplňcích, ale i na jednotlivých kusech nábytku, se budou v útulném dřevěném příbytku skvěle vyjímat.

Než se rozhodnete pro srub…

* Sruby přitahují pozornost díky masivním stěnám z kulatiny. Při výstavbě se raději vyhýbejte kýči, držte se dobrého vkusu a jednoduchosti, důležité je i citlivé zasazení do okolí. Tento typ stavení má být co nejstřízlivější, aby vynikla krása dřeva.

* Prostý půdorys a čisté linie – to je hlavní zásada srubového bydlení. Při správném provedení má dům dobrou tepelnou izolaci. Dřevo udržuje optimální relativní vlhkost vzduchu v místnosti – 50 až 60 %.

* Interiéry lze ponechat v trámové podobě, avšak vyzděné nebo sádrokartonem obložené příčky vnášejí do prostoru odlehčení a nabízejí více variant pro finální úpravy. Vhodnější jsou třeba do koupelny, kde je lze snadno obložit.

* Už dávno není pravda, že každý musí mít vlastní pokoj. A platí to i pro srub. Klidně si z domova vytvořte otevřený prostor, ve kterém sice bude mít každý svůj koutek, ale přitom bude celá rodina pohromadě.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu My Life.

ČTĚTE TAKÉ:
Víkend na zámku!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud