Potřebujete obyčejné voskovky a vosk (třeba ze svíčky) na rozředění

Potřebujete obyčejné voskovky a vosk (třeba ze svíčky) na rozředění

Stačí obyčejná lžíce, pod kterou postavíte svíčku. Vosk v ní snadno rozehřejete. Zdroj: Profimedia.cz
Do tužky zabodněte jehlu s očkem nebo špendlík s hlavičkou
Jak rozehřejete vosk, je na vás, jistě objevíte "svůj" způsob
V jedné ruce pevně držte vejce, tahy se alespoň z počátku snažte vést od sebe k sobě
20
Fotogalerie

Vajíčka malovaná voskem krok za krokem

V žádné domácnosti by na velikonočním stole neměla chybět malovaná vajíčka. Vlastnoručně malované vejce je určitě hezčí a originálnější, než vajíčko „oplácané“ barevnými obtisky. A jak na to, aby i ten váš velikonoční stůl byl originální?

Co budeme potřebovat?

1) Vyfouknuté skořápky (na tvrdo uvařená vejce)

  • kdo chce, může si je obarvit, ale doporučujeme malovat na vajíčka přírodní, tzn. bílá, hnědá (světlejší, tmavší) a v dnešní době se začínají objevovat vajíčka i světlounce zelenkavá a lehce namodralá
  • dalším důvodem, proč nebarvit vaječné skořápky, je kvalita vajec, stačí vejce mírně naťuklé a výsledný efekt je nevzhledný
  • při vyfukování vajec se snažte, aby dírky potřebné k vyfouknutí byly co nejmenší a hodně pravidelné, takové se potom dají zatáhnout voskem a není vidět, kde byla dírka – v případě, že chcete vajíčka pověsit na mašličku, mohou být dírky větší
  • je-li na vajíčku výrazné razítko, tak doporučuji obyčejný tekutý písek a měkký hadřík a jemně umýt, poté je potřeba vajíčko odmastit. Na to stačí jar, či jiný prostředek na odmaštění nádobí.

Potřeby k malování

  • voskovky doporučuji použít voskovky české výroby, ostatní jsou velmi řídké a málo syté
  • svíčky stačí jakékoli zbytky svíček, svíčky si nožem zkraťte, aby se vešly pod stojánek, nedoporučuji používat svíčky čajové, protože mají příliš slabý knot a neprohřejí barvu
  • stojánek na barvičky může být i hliníková lžíce přidělaná tak, aby pod ní bylo místo na svíčku
  • nůž na porcování voskovek a svíček
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čím malovat?

  • tužka a jehla - stačí úplně obyčejná tužka nebo pastelka a jehla s 0,5 cm ouškem. Jehlu zapíchněte do neořezaného konce tak, aby jste ouškem mohli malovat.
  • Dále si připravte: papírové kuchyňské utěrky – cca dva kusy, jsou potřeba při výměně barviček a případně mokrý hadr (to proto, že když nahříváte vosk, tak vznikají saze a pokud si sazemi ušpiníte vajíčko, tak to jde špatně umýt)

Jdeme malovat

  • Nejprve si pořádně rozmyslete, jaký vzor by měl na vašem vajíčku být. Do stojánku vložte kalíšek a uřízněte cca 1cm voskovky požadované barvy, ten vložte do kalíšku (event. na lžíci). Vždy dbejte na to, aby stojánek byl pevný – roztavená voskovka dělá nepěkné a velmi bolestivé spáleniny!!! Zapalte svíčku a postavte ji tak, aby plamínek pouze zahříval a ne opaloval kalíšek s barvou.
  • Vajíčko v ruce chvilku zahřejte, na studené (ledové) skořápky vosk špatně chytá. A nyní zapojte fantazii nebo „okoukněte“ předlohu a můžeme začít. Motiv záleží pouze na vás a vaší fantazii. Dobře rozehřátá voskovka je taková, která mírně pění, ale pozor, pokud ji moc přehřejete, tak bude výsledek nevalný, barvičky budou velmi voskové a nebudou syté. Když se začne barva vařit, tak na chvilku odstavte svíčku. Chce to trochu cviku a uvidíte, že budete mít vajíčka jako malovaná :O)
  • Jehlu držte mírně kolmo k vajíčku, nechte stéct kapku vosku a poté tahem udělejte z kapky lístek. Chcete-li mít lístek silnější, tak udělejte druhou čárku vedle té první tak, aby obě vycházely i končily ve stejném bodě. A pokud chcete mít lístek plný, tak dodělejte třetí čárku mezi dvě předcházející.
  • Při výměně barvy je dobré, když ouško jehly chvilku podržíte nad plamenem svíčky, a poté otřete papírovou utěrkou. Jde o to, že při změně např. červené na bílou, by jste si bílou ušpinili, když to uděláte víckrát, pak je bílá barva naprosto jiná, než bílá.

zdroj: www.nikpat.wz.cz

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud