Vajíčka v osmi skvělých variacích

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Symbol plodnosti, hojnosti a života na jarní stůl prostě patří. Ať už vejce použijete jako náplň či ozdobnou dekoraci, nebo z nich uděláte ingredienci číslo jedna, vždycky budete mít u strávníků úspěch.

Bábovka z křehkého těsta plněná vejci

1 forma na bábovku - příprava: 70 minut

* 320 g hladké mouky + na vál
* 150 g másla
* 1 žloutek

NÁPLŇ:
* 5 vajec
* 300 g mraženého špenátu
* 200 g ricotty
* 2 žloutky
* tymián, sůl a pepř
* máslo na formu

Mouku prosijte na hromádku, doprostřed udělejte důlek a do něj přidejte nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. Rukama zadělejte těsto (podle potřeby můžete přidat 2 až 3 lžíce vody). Zabalte ho do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.

Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Vejce uvařte natvrdo. Povolený špenát smíchejte s ricottou, žloutky, tymiánem, trochou soli a pepře. Formu vymažte kouskem másla nebo ji vyložte pečicím papírem (s tím se lépe pracuje, pokud ho nejdřív pocákáte trochou vody a zmačkáte).

Těsto rozválejte na plát tenký asi 3 mm a rozdělte ho na tři části – vnější a vnitřní část formy a pokličku. Těsto urovnejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct. Formu vyndejte z trouby a naplňte ji asi do třetiny špenátem. Pak po celém obvodu položte uvařená a oloupaná vejce a na ně navršte zbytek špenátu.

Nakonec bábovku zakryjte pokličkou z těsta (tu radši nechte volnější, během pečení změní objem), kterou opět několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 30 minut. Bábovku vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte.


Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

5–6 palačinek - příprava: 35 minut

TĚSTO:
* 100 g pohankové mouky
* 50 g hladké mouky
* 300 ml plnotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* olej na smažení

NÁPLŇ:
* 1 stroužek česneku
* 200 g čerstvého špenátu
* sůl a pepř
* 2 rajčata
* 5 plátků šunky od kosti
* 5 žloutků
* 2 lžíce parmazánu

Mouky metlou prošlehejte s mlékem, vejcem a špetkou soli a nechte 10 minut odstát. Na oleji orestujte nasekaný česnek, přidejte špenát a nechte ho spařit. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji usmažte palačinky. Doprostřed dejte plátek šunky a špenát, udělejte důlek a vložte žloutek. Přidejte plátky rajčat a palačinku složte na čtverec, aby byl žloutek vidět. Posypte parmazánem a krátce zapečte v troubě při 200 °C.


Křepelčí vejce ve skle

4 porce - příprava: 25 minut

* 100 g smetanového sýra typu žervé
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1–2 lžíce majonézy
* sůl a pepř
* 2 snítky tymiánu
* 8 křepelčích vajíček

Připravte si 4 žáruvzdorné malé skleničky, troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte smetanový sýr, hořčici a majonézu a dochuťte solí a pepřem. Podle chuti přidejte i nasekaný tymián. Hmotu rozdělte do skleniček a udělejte do ní důlek, do kterého rozklepněte vždy dvě křepelčí vajíčka. Ta lehce osolte a dejte asi na 10 minut zapéct, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal polotekutý.


Masovo-zeleninové krokety s vejci

2 porce - příprava: 45 minut

* 4 křepelčí vejce
* 1 mrkev
* hrst plocholisté petrželky
* 100 g květákových růžiček
* 100 g mletého masa
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* sůl a pepř, olej na smažení

Vejce uvařte natvrdo. Mrkev nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte, květákové růžičky uvařte skoro doměkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájejte je na malé kousky. Vše dejte do mísy, přidejte mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvořte jednolité těsto. V pánvi dejte rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalte do vrstvy masové směsi, a pak je obalte v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažte dozlatova.


Vaječné jednohubky s řeřichou

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 vejce
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička majonézy
* sůl a čerstvě mletý pepř
* velká hrst řeřichy
* 20 g másla

Vajíčka uvařte natvrdo. Oloupejte je, rozřízněte na podélné poloviny a vyjměte žloutky. Ty vidličkou rozmačkejte a smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou, solí, pepřem a trochou řeřichy nebo jiných bylinek. Bílky zvenku potřete měkkým máslem a obalte je v nasekané řeřiše. Ze žloutkové hmoty tvořte kuličky a vkládejte je do důlku po žloutcích.

Náš TIP: Do žloutkové hmoty můžete dát místo majonézy lžičku zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtu. K bylinkám zkuste přidat najemno nasekanou jarní cibulku.


Bramborové placky s vajíčkovou pomazánkou

4 porce - příprava: 60 minut

* 500 g brambor B nebo C
* 100 g hrubé mouky
* 1 vejce
* sůl
* tuk na smažení

NÁPLŇ:
* 1 avokádo
* 3 vejce uvařená natvrdo
* 50 g másla
* 2 lžíce majonézy
* 1 snítka kopru
* sůl a pepř

K PODÁVÁNÍ:
* 4 lžíce zakysané smetany
* 4 plátky uzeného lososa
* 4 lžíce drcených rajčat
* ½ nasekané chilli papričky
* polníček

Brambory uvařte ve slupce, zatepla je oloupejte, promačkejte šťouchadlem, zasypte moukou a nechte pod pokličkou spařit. Mezitím si připravte pomazánku. Avokádo rozřízněte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužninu. Tu vidličkou rozmačkejte, přidejte nakrájená vejce, majonézu, měkké máslo a jemně nasekaný kopr a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

Připravte dip z drcených rajčat a chilli papriček. Vychladlé brambory smíchejte s vejci, dochuťte solí a na pánvi z nich usmažte placky. Vždy tři pospojujte vrstvou pomazánky, ozdobte plátkem lososa a lžící zakysané smetany. Podávejte s dipem z drcených rajčat a polníčkem.


Košíčky z listového těsta s křepelčími vejci a pancettou

8 porcí - příprava: 45 minut

* 250 g listového těsta
* fazole na zatížení
* 200 g pancetty
* 8 křepelčích vajec
* 2 lžíce octa
* 4 lžíce majonézy
* provensálské koření
* čerstvě mletý pepř
* máslo na formičky

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffiny vymažte kouskem másla. Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozdělte ho na 12 dílů. Každý z nich vyrovnejte do formičky. Na dno každého „košíčku“ nasypte fazole a dejte péct asi na 15 minut dozlatova. Pancettu nakrájejte na tenké plátky a natrhejte je.

V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte trochu octa a lžící utvořte vír. Vajíčka každé zvlášť rozklepněte na talířek a vlijte kousek od středu víru. Vařte asi 1 minutu, vyjměte a pokračujte dalším vajíčkem.

Majonézu smíchejte s provensálským kořením. Košíčky vyndejte z trouby a vyjměte je z formy. Na dno každého dejte pancettu a ztracené vejce, lehce opepřete, přelijte majonézou a podávejte. Můžete ještě 5 minut zapéct.


Žampiony zapečené s vejci a parmazánem

4 porce - příprava: 35 minut

* 8 velkých žampionů portobello
* 75 g másla
* 6 lžic strouhanky
* 50 g sušené šunky
* 2 lžíce nasekané petrželky
* sůl a pepř
* 8 vajec
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Žampiony očistěte a kloboučky urovnejte vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem. Troubu zapněte na 180 °C. Zbytek másla rozpusťte na pánvi, přidejte strouhanku, jemně nakrájenou sušenou šunku, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše orestujte. Na dno kloboučků rozdělte strouhankovou směs tak, aby uprostřed zůstalo místo na žloutek. Vajíčka po jednom rozklepněte do misky, lžící vyjměte žloutek a ten vložte doprostřed houby. Posypte parmazánem a pečte 10 až 12 minut.

Náš TIP: Místo parmazánu můžete použít strouhaný čedar nebo na strouhankovou směs rozdrobte kozí sýr.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…