Symbol plodnosti, hojnosti a života na jarní stůl prostě patří. Ať už vejce použijete jako náplň či ozdobnou dekoraci, nebo z nich uděláte ingredienci číslo jedna, vždycky budete mít u strávníků úspěch.
Bábovka z křehkého těsta plněná vejci
1 forma na bábovku - příprava: 70 minut
- 320 g hladké mouky + na vál
- 150 g másla
- 1 žloutek
NÁPLŇ:
- 5 vajec
- 300 g mraženého špenátu
- 200 g ricotty
- 2 žloutky
- tymián, sůl a pepř
- máslo na formu
Mouku prosijte na hromádku, doprostřed udělejte důlek a do něj přidejte nakrájené máslo, žloutek a špetku soli. Rukama zadělejte těsto (podle potřeby můžete přidat 2 až 3 lžíce vody). Zabalte ho do sáčku a nechte asi 20 minut odpočinout v ledničce.
Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte náplň. Vejce uvařte natvrdo. Povolený špenát smíchejte s ricottou, žloutky, tymiánem, trochou soli a pepře. Formu vymažte kouskem másla nebo ji vyložte pečicím papírem (s tím se lépe pracuje, pokud ho nejdřív pocákáte trochou vody a zmačkáte).
Těsto rozválejte na plát tenký asi 3 mm a rozdělte ho na tři části – vnější a vnitřní část formy a pokličku. Těsto urovnejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut péct. Formu vyndejte z trouby a naplňte ji asi do třetiny špenátem. Pak po celém obvodu položte uvařená a oloupaná vejce a na ně navršte zbytek špenátu.
Nakonec bábovku zakryjte pokličkou z těsta (tu radši nechte volnější, během pečení změní objem), kterou opět několikrát propíchejte vidličkou a pečte asi 30 minut. Bábovku vyjměte, nechte zchladnout a vyklopte.
Pohankové palačinky s vejcem a špenátem
5–6 palačinek - příprava: 35 minut
TĚSTO:
- 100 g pohankové mouky
- 50 g hladké mouky
- 300 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
NÁPLŇ:
- 1 stroužek česneku
- 200 g čerstvého špenátu
- sůl a pepř
- 2 rajčata
- 5 plátků šunky od kosti
- 5 žloutků
- 2 lžíce parmazánu
Mouky metlou prošlehejte s mlékem, vejcem a špetkou soli a nechte 10 minut odstát. Na oleji orestujte nasekaný česnek, přidejte špenát a nechte ho spařit. Dochuťte solí a pepřem. Rajčata nakrájejte na plátky. Na oleji usmažte palačinky. Doprostřed dejte plátek šunky a špenát, udělejte důlek a vložte žloutek. Přidejte plátky rajčat a palačinku složte na čtverec, aby byl žloutek vidět. Posypte parmazánem a krátce zapečte v troubě při 200 °C.
Křepelčí vejce ve skle
4 porce - příprava: 25 minut
- 100 g smetanového sýra typu žervé
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1–2 lžíce majonézy
- sůl a pepř
- 2 snítky tymiánu
- 8 křepelčích vajíček
Připravte si 4 žáruvzdorné malé skleničky, troubu zapněte na 180 °C. Smíchejte smetanový sýr, hořčici a majonézu a dochuťte solí a pepřem. Podle chuti přidejte i nasekaný tymián. Hmotu rozdělte do skleniček a udělejte do ní důlek, do kterého rozklepněte vždy dvě křepelčí vajíčka. Ta lehce osolte a dejte asi na 10 minut zapéct, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal polotekutý.
Masovo-zeleninové krokety s vejci
2 porce - příprava: 45 minut
- 4 křepelčí vejce
- 1 mrkev
- hrst plocholisté petrželky
- 100 g květákových růžiček
- 100 g mletého masa
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- sůl a pepř, olej na smažení
Vejce uvařte natvrdo. Mrkev nastrouhejte nahrubo, petrželku nasekejte, květákové růžičky uvařte skoro doměkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájejte je na malé kousky. Vše dejte do mísy, přidejte mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvořte jednolité těsto. V pánvi dejte rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalte do vrstvy masové směsi, a pak je obalte v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažte dozlatova.
Vaječné jednohubky s řeřichou
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 vejce
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička majonézy
- sůl a čerstvě mletý pepř
- velká hrst řeřichy
- 20 g másla
Vajíčka uvařte natvrdo. Oloupejte je, rozřízněte na podélné poloviny a vyjměte žloutky. Ty vidličkou rozmačkejte a smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou, solí, pepřem a trochou řeřichy nebo jiných bylinek. Bílky zvenku potřete měkkým máslem a obalte je v nasekané řeřiše. Ze žloutkové hmoty tvořte kuličky a vkládejte je do důlku po žloutcích.
Náš TIP: Do žloutkové hmoty můžete dát místo majonézy lžičku zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtu. K bylinkám zkuste přidat najemno nasekanou jarní cibulku.
Bramborové placky s vajíčkovou pomazánkou
4 porce - příprava: 60 minut
- 500 g brambor B nebo C
- 100 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- tuk na smažení
NÁPLŇ:
- 1 avokádo
- 3 vejce uvařená natvrdo
- 50 g másla
- 2 lžíce majonézy
- 1 snítka kopru
- sůl a pepř
K PODÁVÁNÍ:
- 4 lžíce zakysané smetany
- 4 plátky uzeného lososa
- 4 lžíce drcených rajčat
- ½ nasekané chilli papričky
- polníček
Brambory uvařte ve slupce, zatepla je oloupejte, promačkejte šťouchadlem, zasypte moukou a nechte pod pokličkou spařit. Mezitím si připravte pomazánku. Avokádo rozřízněte, vyjměte pecku a lžící vydlabejte dužninu. Tu vidličkou rozmačkejte, přidejte nakrájená vejce, majonézu, měkké máslo a jemně nasekaný kopr a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
Připravte dip z drcených rajčat a chilli papriček. Vychladlé brambory smíchejte s vejci, dochuťte solí a na pánvi z nich usmažte placky. Vždy tři pospojujte vrstvou pomazánky, ozdobte plátkem lososa a lžící zakysané smetany. Podávejte s dipem z drcených rajčat a polníčkem.
Košíčky z listového těsta s křepelčími vejci a pancettou
8 porcí - příprava: 45 minut
- 250 g listového těsta
- fazole na zatížení
- 200 g pancetty
- 8 křepelčích vajec
- 2 lžíce octa
- 4 lžíce majonézy
- provensálské koření
- čerstvě mletý pepř
- máslo na formičky
Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na muffiny vymažte kouskem másla.Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a rozdělte ho na 12 dílů. Každý z nich vyrovnejte do formičky. Na dno každého „košíčku“ nasypte fazole a dejte péct asi na 15 minut dozlatova. Pancettu nakrájejte na tenké plátky a natrhejte je.
V hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte trochu octa a lžící utvořte vír. Vajíčka každé zvlášť rozklepněte na talířek a vlijte kousek od středu víru. Vařte asi 1 minutu, vyjměte a pokračujte dalším vajíčkem.
Majonézu smíchejte s provensálským kořením. Košíčky vyndejte z trouby a vyjměte je z formy. Na dno každého dejte pancettu a ztracené vejce, lehce opepřete, přelijte majonézou a podávejte. Můžete ještě 5 minut zapéct.
Žampiony zapečené s vejci a parmazánem
4 porce - příprava: 35 minut
- 8 velkých žampionů portobello
- 75 g másla
- 6 lžic strouhanky
- 50 g sušené šunky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
- 8 vajec
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
Žampiony očistěte a kloboučky urovnejte vedle sebe do pekáčku vymazaného máslem.Troubu zapněte na 180 °C. Zbytek másla rozpusťte na pánvi, přidejte strouhanku, jemně nakrájenou sušenou šunku, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vše orestujte. Na dno kloboučků rozdělte strouhankovou směs tak, aby uprostřed zůstalo místo na žloutek. Vajíčka po jednom rozklepněte do misky, lžící vyjměte žloutek a ten vložte doprostřed houby. Posypte parmazánem a pečte 10 až 12 minut.
Náš TIP: Místo parmazánu můžete použít strouhaný čedar nebo na strouhankovou směs rozdrobte kozí sýr.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.