Horkým trendem letošního roku jsou ozdoby v jemných přírodních odstínech. Foto: iStock

Horkým trendem letošního roku jsou ozdoby v jemných přírodních odstínech. | Foto: iStock

Boho styl se hodí i na stromeček. Foto: iStock

Boho styl se hodí i na stromeček. | Foto: iStock

Ozdoby si můžete vytvořit i sami. Foto: iStock

Ozdoby si můžete vytvořit i sami. | Foto: iStock

Zapátrejte v rodinném archivu a najděte ozdobičky vašeho dětství. Foto: iStock

Zapátrejte v rodinném archivu a najděte ozdobičky vašeho dětství. | Foto: iStock

Budete si u stromečku připadat zase jako malé dítě. Foto: iStock

Budete si u stromečku připadat zase jako malé dítě. | Foto: iStock

Nabídka ozdob je v bazarech i na internetu.  Foto: iStock

Nabídka ozdob je v bazarech i na internetu.  | Foto: iStock

Růžová je jedním horkým trendem. Foto: iStock

Růžová je jedním horkým trendem. | Foto: iStock

Trochu holčičí interiér, že? Foto: iStock

Trochu holčičí interiér, že? | Foto: iStock

Růžové ozdoby. Foto: iStock

Růžové ozdoby. | Foto: iStock

Výdoba v přírodním duchu. Foto: iStock

Výdoba v přírodním duchu. | Foto: iStock

Boho styl se hodí i na stromeček. Foto: iStock
Ozdoby si můžete vytvořit i sami. Foto: iStock
Zapátrejte v rodinném archivu a najděte ozdobičky vašeho dětství. Foto: iStock
Budete si u stromečku připadat zase jako malé dítě. Foto: iStock
10
Fotogalerie

Vánoční trendy 2023: Jaké letos zvolit dekorace a která barva vládne Vánocům?

Jaké jsou vánoční trendy roku 2023? Do jakých barev a materiálů ladit exteriérové i interiérové dekorace, jak zdobit vánoční stromeček? Vyberte si růžovou, jemně pastelové barvy nebo se ponořte do přírodního stylu.

Znáte vánoční trendy pro rok 2023?

Vánoční výzdoba se řídí přesně danými trendy, které se každý rok vyvíjejí a mění. Přicházejí nové barvy, povrchové úpravy i materiály. Chcete mít ten nejkrásnější a trendy stromek? Poradíme, jaké ozdoby zvolit. Vánoční trendy 2023 jako by zobrazovaly touhu většiny lidí po harmonii a klidu. Letos nečekejte žádnou velkou divočinu ani netradiční experimenty. Naopak čekat vás bude návrat do dětství, k jednoduchosti a tradici.

Kam na nejhezčí vánoční trhy v Česku? Podívejte se na video:

Jaká je barva Vánoc 2023?

Rozlučte se s výraznými, zářivými barvami, které byly trendy v minulých letech, a letos vsaďte na uklidňující jemné pastelové barvy v neutrálních tónech, jako jsou khaki, hnědá, taupe, bílá, slonová kost, béžová a tlumená šedá, bledě modrá a různé odstíny krémové. Na první pohled se může zdát, že strom nebude dostatečně barevný, ale tyto barvy vytvářejí elegantní a klidnou atmosféru, díky níž vynikne další výzdoba v interiéru. Takto ozdobený strom možná neohromí na první pohled, ale vytvoří jemný, harmonický celek, v němž se budete cítit klidně a příjemně. Pokud milujete boho styl, budete nadšení a vůbec se nebojte na strom přidat i pár netradičních ozdob například z chlupatých trav, lan a přírodnin.

Nostalgie ve stylu vintage

Do centra pozornosti se o letošních Vánocích může dostat minulost: trendy je totiž stále vintage a platí to i o vánočních ozdobách. Vzpomeňte si na svátky svého dětství, na své oblíbené ozdoby a světýlka a také se podívejte, jaké ozdoby se ukrývají u vašich rodičů a prarodičů, vyrazte do bazarů, zapátrejte na internetu. Určitě nějaké pěkné kousky najdete. Zavěste na strom klasické skleněné koule, červené muchomůrky, barevné šišky, zvonečky, rampouchy či ptáčky a pak se pod rozsvíceným stromečkem chvilku ocitnete zpět v dětství a možná uvěříte na skutečné kouzlo Vánoc. 

Jen růžová to může být

Malá holčička v každé ženě zajásá, když uvidí další trend letošních Vánoc. Tomu totiž vládne růžová. Možná za to může obrovský úspěch filmu Barbie, možná prostě opět touha po bezstarostnosti, každopádně pokud na svůj stromeček navěsíte růžové a růžovomodré ozdoby, u nichž tentokrát nevadí ani lehce plastový zjev, budete se cítit jako v pohádce. Růžová dodává moderní šmrnc a dobře kombinuje se zlatou nebo stříbrnou.

Ozdoby vlastní výroby

Přírodní trendy jsou tu již několik let a letos opět mají velký prostor. Je totiž čím dál důležitější šetřit zdroje, letos se k výrobě vlastních ozdob přidávají i ekonomické důvody. Letos byste se měli zaměřit na prvky lesa. Vsaďte na šišky, rustikální dřevěné ozdoby a girlandy vyrobené z větviček a bobulí. Vytvořte útulnou a příjemnou atmosféru, hodit se budou zvířecí motivy. Nemusíte se stydět za ozdoby, které vyrobí děti – trendy jsou girlandy a řetězy ze sušených pomerančů, listí, bobulí a podobně.

Klasika, která neomrzí

Tradice, která nikdy nevyjde z módy. To je jasně červená, zlatá a jedlově zelená. A právě tato kombinace je během letošních Vánoc opět v módě. Sáhnou po ní ti, kdož mají rádi teplo domova, klid a pohodu. Koukejte po klasických ozdobách v těchto barvách, doplňte je teplými žlutými světýlky a vytvořte atmosféru pro jedinečné Vánoce

Bílá, bílá, bílá, komu by se nelíbila

Ani bílé vánoční dekorace nejsou žádnou novinkou, přesto se bílá barva prosadila na špici vánočních trendů. Je moderní a zároveň rafinovaná a oblíbí si ji všichni, kteří touží po bílých Vánocích. Vánoční ozdoby, dekorace a zařízení v bílé barvě v kombinaci se zlatými nebo stříbrnými detaily vytvoří moderní a elegantní sváteční výzdobu.

Sladkosti na stromeček zase patří

Stromeček můžete ozdobit i sladkostmi. Zatímco perníčky a perníkové chaloupky jsou klasikou, která se objevuje v mnoha domácnostech, strom ozdobený sladkostmi je trend, který se objevuje spíš v Americe. Přesto věříme, že si své obdivovatele najde i u nás, vždyť kdo by rád nemlsal. Vyzkoušejte cupcaky, lízátka, marshmallow a další lahůdky, díky kterým budou vaše Vánoce ty nejsladší. Anebo sáhněte po klasické vánoční kolekci, lanýžcích či kolečkách ze želé. 

Klasické české ozdoby neomrzí

Slaměné ozdoby, červené mašle, skleněné ozdoby v zelené a bílé, to jsou prvky, které neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Ani s takovými ozdobami letos nebudete mimo, pokud je zvolíte. Vše dostane ten správný šmrnc, když na větve dosedne (klidně umělý) sníh nebo ozdoby v podobě sněhových vloček.

Ledové dekorace: Sníh, vločky a led

Klasikou mezi vánoční výzdobou jsou dekorace odkazující na zimu, led a sníh. Budou se hodit ozdoby s motivem sněhových vloček, rampouchů, ledových krystalů a sněhového poprašku. Nebojte se jimi i vyzdobit domácnost. Na okna můžete třeba nalepit vločky vystřižené dětmi z obyčejného papíru a kolem nastříkat ledové květy ve spreji. Do vázy naaranžujte větvičky břízy nebo chvojí, postříkejte je umělým sněhem ve spreji a zavěste na ně pár dřevěných ozdob ve skandinávském stylu. Vedle nešlápnete ani se světelnými řetězy, které mohou mít podobu třeba sněhových koulí, kostek ledu nebo rampouchů.

Doporučujeme

Články odjinud