Vánoční hvězdu nemusíte po svátcích vyhodit. Stačí se o ni správně starat

Vánoční hvězdu nemusíte po svátcích vyhodit. Stačí se o ni správně starat

Vánoční hvězda patří již tradičně mezi slavnostní dekorace našich Vánoc či mezi oblíbené dárky našim blízkým. Aby nám vydržela co nejdéle čerstvá a krásná, měli bychom jí věnovat náležitou péči a pozornost.

Na výběru záleží

Pečlivý výběr vánoční hvězdy se nám určitě vyplatí. Pouze zdravé, silné rostliny s hustými zelenými listy bez viditelných vad jsou v dobré kondici. Svěšené listy a příliš mokrý či naopak suchý kořenový obal jsou jasným varováním, abychom rostlinu nekupovali. Podle malých žlutých kvítků v okvětních lístcích, které by měly být rozpučené, poznáme, zda je květina čerstvá. Protože poinsettia nemá ráda chladno a průvan, nekupujme si rostliny, které jsou umístěny blízko vchodových dveří nebo dokonce venku. Průvanu vystavené rostliny po pár dnech ztrácejí listy a mohou zvadnout úplně. Poinsettii bychom si z obchodu měli odnášet velmi pečlivě zabalenou v papíře, a pokud možno ji dopravit co nejrychleji do bytu.

Co hvězda potřebuje

Tato květina nemá ráda sucho, ovšem stání ve vodě snáší ještě hůře. Je velmi citlivá, a když je rostlina zcela nasáknutá vodou, uhnívají jí kořeny, listy žloutnou, opadají a v nejhorším případě nám rostlina odumře úplně. Pokud je příliš suchá, listy opadávají také, ale většinou se dá zachránit. Když ji přiměřeně zalijeme, rychle se vzpamatuje. Vánoční hvězda má nejraději mírnou zálivku vlažnou vodou. V období květu ji není nutné přihnojovat. Jakmile odkvete, stačí jednou za měsíc přidat do zálivky obvyklou dávku hnojiva. Poinsettia je vděčná za teplé a suché místo. Přímé sluneční světlo nemá ráda. Ideální je pro ni teplota mezi 15 a 22 stupni Celsia.

Aby nám květina znovu vykvetla

Vánoční hvězda je trvalka, a tak nám může vykvést opakovaně. Přesto se jí často zbytečně zbavujeme poté, co odkvete, a okvětní lístky opadají. Řekněme si tedy, co rostlina potřebuje, aby o dalších Vánocích znovu zazářila. Minimálně 8 týdnů před vánočními svátky musí být uložena v úplné tmě, nejlépe 14 hodin denně. Bohužel stačí i lehounký záblesk světla v průběhu této „tmavé periody“, který zabrání rostlině vyprodukovat nové okvětní lístky. Důležitá je i teplota, která v tomto období nesmí být příliš vysoká. S ohledem na náročnost celého postupu je tedy pro většinu z nás jednodušší pořídit si každý rok novou květinu.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud