Vaření na zahradě. Skvělé recepty na gril pro celou rodinu

| Autor: Maminka | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Letní počasí je konečně tady! Zapomeňte na přípravu pokrmů v kuchyni a vařte pod širým nebem. Uvidíte, že jídlo získá zcela novou chuť.

KLASIKA PRO DĚTI

Hamburger

4 porce

* 400 g mletého masa - směs hovězího a vepřového
* hamburgerové housky
* kečup, případně hořčice či jiné oblíbené omáčky
* čerstvá zelenina podle oblíbenosti strávníků (například listový či ledový salát, rukola nebo polníček, rajčátko, červená cibule apod.)

Z mletého masa vytvořte placičky, nepřidávejte žádné koření. Do skutečného hamburgeru totiž nepatří a maso jako takové se ochucuje až samotnými omáčkami a hořčicí. Placičky pečlivě ugrilujte z obou stran, spíš víc než míň, ale hlídejte, aby se nepřipálily.

Mezitím si nahřejte housky, naplňte první vrstvou zeleniny, na ni položte hotové masové placičky, zakápněte u dětí oblíbeným kečupem a dozdobte opět zeleninou a vrchní částí housky.

Servírovat můžete samotné nebo s bramborovými hranolky. U malých strávníků vynechte syrovou cibuli, kterou většina dětí moc nemusí.


SLADKÝ DEZERT PRO VŠECHNY

Grilované broskve s medem a skořicí

4 porce

* 4 broskve
* med
* skořice
* trocha másla
* šlehačka

Broskve omyjte, oloupejte, rozkrájejte na poloviny a připravte si je do alobalu. Na něm je potřete směsí medu a skořice, dejte na každou malý kousek másla, zabalte a balíčky dejte asi na 15 minut na gril.

Poté je můžete otevřít a dogrilovat naprudko, to ale děti příliš rády nemají, takže spíš jen pro sebe a partnera. Dospělé balíčky je také možné v závěrečné fázi „flambovat“ a zakápnout kvalitním rumem. Servírujte teplé se šlehačkou.


PRO TATÍNKA

Pikantní vepřová kotleta

4 porce

* 4 plátky masa
* 3 lžíce olivového oleje
* med
* hořčice
* hrubě nadrcený pepř
* sůl
* zelenina podle chuti

Přibližně centimetr vysoký plátek rozklepejte, smíchejte med s kořením, hořčicí a olivovým olejem, potřete připravené maso a dejte na dvě hodiny uležet do ledničky.

Poté grilujte z obou stran vždy zhruba 15 minut. Mezitím si připravte zeleninovou oblohu, salát a servírujte dohromady na jednom talíři.

Tip: Pro grilování je vhodná krkovice nebo kotleta. Ostatní maso bývá po době strávené na grilu vysušené.


DIETKA PRO MAMINKU

Barevné odlehčené špízy

pro 4 osoby

* 250 g kuřecího masa, nakrájeného na kostičky
* červená cibule
* červená paprika
* mrkev
* rajče
* předvařená sladká kukuřice (2 klasy)
* sůl
* pepř
* kořenicí směs na gyros
* olivový olej
* lžička másla

Podle návodu připravte směs na gyros, do té naložte kousky masa. Po hodině je dejte spolu se zeleninou pokrájenou na kolečka na špíz a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu, nechte propéct zhruba 15 minut, průbežně obracejte. Poté špízy z alobalu vyndejte a grilujte dalších 15 minut.

Vařenou kukuřici nakrájejte na dvoucentimetrová kolečka a rychle ze všech stran na grilu nahřejte. Po odebrání z ohně dozdobte hoblinkami másla a mírně osolte. Servírujte teplé, protože vychládající kukuřice rychle „zgumovatí“ a ke konzumaci není dobrá.

Ke kukuřici se skvěle hodí také bylinkové máslo, které si můžete jednoduše připravit, když smícháte máslo s najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, solí a lžičkou citronové či limetkové šťávy.


LAHŮDKA PRO DOSPĚLÉ

Grilovaný Hermelín s nektarinkami a Modřenínem

4 porce

* 1x Sedlčanský Hermelín na gril (4 ks sýra)
* 200 g dužiny nektarinky
* 2 šalotky
* 60 g Sedlčanského Modřenínu
* lžička drceného pepře
* máslo
* 2 lžíce medu
* 100 ml sladkého vína

Šalotky oloupeme a nakrájíme najemno. Nektarinky nakrájíme na kostičky a společně se šalotkou je krátce orestujeme na másle. Zalijeme vínem a dusíme, dokud se neodpaří téměř všechna tekutina, nakonec přimícháme med.

Na každý Hermelín položíme pár plátků Modřenínu, přidáme podušené nektarinky, posypeme pepřem, zakryjeme plátkem pečicího papíru, a to celé zabalíme do alobalu.

Položíme na gril a pečeme z každé strany asi 5-7 minut.

Článek vyšel v časopise Maminka.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…