Ve jménu vepřového: Jak na kotlety

Ve jménu vepřového: Jak na kotlety

Šťavnaté maso, které je důkazem, že vepřové nemusí být jen tučnou kalorickou bombou. Kotletám propůjčuje jejich typickou silnou chuť a vůni už jen to, že jsou od kosti.

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

4 porce příprava: 40 minut

3 cibule, 3 lžíce hladké mouky, rostlinný olej, 100 g prorostlé anglické slaniny, 50 g vlašských ořechů, 4 vepřové kotlety (800 g), sůl a pepř, 3 lžíce sádla

Cibule nakrájejte na tenké kroužky, promíchejte s osolenou moukou a na oleji restujte asi 15 minut, dokud nebude cibule křehká a světle hnědá. Poté cibuli vyndejte a nechte okapat v cedníku nebo usušte na papírové utěrce. Na pánvi orestujte nadrobno nakrájenou slaninu a na poslední chvilku přidejte nasekané ořechy, osušte. Cibulku smíchejte se slaninou a ořechy a použijte jako posyp na kotlety. Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na sádle, přibližně 6 minut z každé strany. Podávejte s drobenkou.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Kotlety s houbovou omáčkou

4 porce příprava: 80 minut

4 vepřové kotlety (800 g), sůl a pepř, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 jablko, 250 g lišek, 4 šalotky, 3 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, 50 g másla

KROKETY: 600 g vařených brambor typu B nebo C, 20 g bramborového škrobu, 60 g polohrubé mouky, 3 žloutky, sůl, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, olej na smažení

Kotlety osolte, opepřete a zprudka zatáhněte na olivovém oleji, asi 1 minutu z každé strany. Na výpeku orestujte nasekanou cibuli s jablkem, přidejte lišky, nahrubo nakrájené šalotky, česnek a kmín, přendejte do pekáčku, přidejte kotlety a máslo a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut, osolte, opepřete. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, přidejte škrob, mouku, žloutky a dochuťte solí. Těsto mokrýma rukama vytvarujte v malé koule o průměru asi 2 cm, obalte je v hladké mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažte je ponořené v oleji dozlatova.

Pokračování 3 / 3

Pečené kotlety na rajčatech

4 porce příprava: 70 minut

4 kotlety s kostí (800 g), 2 lžíce sádla, 1 cibule, 250 g cherry rajčátek, 2 snítky rozmarýnu, 1 palice česneku, sůl a pepř

Kotlety osolte a zprudka je orestujte na sádle z obou stran dozlatova. Na vzniklém výpeku orestujte nadrobno nasekanou cibuli, přidejte celá rajčátka, rozmarýn, rozpůlenou palici česneku a opečte. Orestovanou směs přendejte do pekáčku, přidejte kotlety a přiklopené pečte při 180 °C za občasného podlití vodou do změknutí kotlet, přibližně 45 minut.

Na jistotu

  • MLADÉ maso má jemnější vlákna a méně intenzivní aroma než maso starší. Je vhodné pro všechny, kterým nesedí síla vepřového.
  • OPEČTE nejprve okraj s vrstvou tuku, potom teprve opékejte plochu kotlet. Na silný okraj s vyšší vrstvou tuku stačí minuta.
  • NEPOUŽÍVEJTE k obracení vidličku, jinak přijdete o šťávu.
  • IDEÁLNĚ připravené kotlety mají narůžovělý střed s křupavým okrajem.

Doporučujeme

Články odjinud