Večeře na zahřátí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pociťujete doslova vlčí hlad a nutně potřebujete teplo. Tak rychle ke stolu! Tohle menu rozhodně splní vše, co od něj očekáváte.

Houbová dršťkovka

4 porce - příprava: 60 minut

* 600 g hlívy ústřičné
* 100 g anglické slaniny v celku
* 2 větší cibule
* 1 lžíce oleje
* 2–3 lžičky sladké papriky
* 1/2 lžičky pálivé papriky (nemusí být)
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 2 l masového vývaru
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř

Hlívu a slaninu nakrájejte na proužky, cibuli na kostičky. V hrnci orestujte na oleji slaninu, cibuli a 5 minut opékejte. Vmíchejte houby, krátce je orestujte, přisypte papriku, zamíchejte a zlehka opečte. Zasypejte moukou, orestujte ji a zalijte vývarem. Vhoďte bobkové listy, osolte, opepřete a vařte za občasného míchání 45 minut.


Kotletky s květákem pod zlatou krustou

4 porce - příprava: 50 minut

* 8 středních brambor
* 1 menší květák
* špetka muškátového oříšku
* 2 větší cibule
* 4 vepřové kotlety s kostí
* sůl a pepř
* 200 ml smetany na vaření 12%
* 200 g nastrouhaného sýra gouda
* 6 lžic strouhanky

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, vyložte jimi dno pekáčku a osolte je. Květák povařte, rozeberte ho na růžičky, dejte na brambory a posypte muškátovým oříškem, poklaďte kolečky cibule a naklepanými, osolenými a opepřenými kotletami. Zalijte smetanou a pečte při 170 °C asi 20 minut. Posypte sýrem se strouhankou a zapečte.

Náš TIP: Místo cibule můžete pod zlatou krustičku schovat i nakrájený pórek nebo růžičky brokolice.


Skořicová jablka s překvapením

4 porce - příprava: 60 minut

* 2 lžíce rozinek (sušených brusinek)
* 4 lžíce koňaku
* 2 velká jablka
* 2 oříšky másla
* 1 vanilkový lusk
* 4 kopečky smetanové zmrzliny

KRACHLE:
* 1 balení rozváleného listového těsta
* 1 vejce
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžíce hrubého krystalového cukru

KŘUPAVÝ ZÁKLAD:
* oříšek másla
* 100 g cereálií
* 50 g nasekaných oříšků nebo mandlí
* 1 balení vanilkového cukru
* špetka skořice

Nejprve namočte rozinky (nebo brusinky) do koňaku a nechte je tam, dokud nebudete dusit jablka. Nyní připravte krachle, kterými oddělíte jednotlivé vrstvy dezertu. Plát těsta nakrájejte na čtverečky asi 10 x 10 cm, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte hrubším krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a prudce zapečte asi 10 minut – cukr se rozpustí a přemění v karamel a krachle mají tenkou sladkou polevu.

Teď křupavý základ dezertu: na pánvi na másle orestujte cereálie dokřupava. Přidejte ořechy (nebo mandle) a po chvíli vmíchejte cukr smíchaný se skořicí, chvilku restujte, odstavte a nechte vychladnout.

Z jablek nakrájejte plátky a z jejich středu odstraňte jádřince. Na másle je pár minut restujte, přidejte semínka z vanilkového lusku, zalijte koňakem slitým z rozinek a chvilku poduste.

Na talíře nebo misky nasypte křupavý základ, na něj položte kopeček zmrzliny, přes zmrzlinu přeložte krachli a na ni dejte několik plátků dušených jablíček. Nakonec položte zase krachli, ozdobte rozinkami a zbytkem vanilkového lusku a rychle podávejte, aby se zmrzlina nestačila rozehřát.


Zahřívací trio

1 porce - příprava: 5 minut

ZÁZVOROVÝ ČAJ:
* 2 cm oloupaného čerstvého zázvoru
* limetková šťáva
* cukr podle chuti
* 50 ml kalvadosu (nemusí být)
* 1 kolečko limetky

HORKÝ POMERANČ:
* 1 smotek skořice
* 2–3 hřebíčky
* 150 ml pomerančového džusu
* 50 ml pomerančového likéru
* řez pomeranče

MEDVĚDÍ MLÉKO:
* 150 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce medu
* 50 ml tuzemáku (nemusí být)

Při přípravě zázvorového čaje zalijte zázvor nakrájený na plátky vroucí vodou, přidejte cukr a limetkovou šťávu a pálenku. Zdobte kolečkem limetky.

Horký pomeranč připravíte tak, že koření necháte přejít varem v džusu, přelijete do sklenice z varného skla, doplníte likérem a nakonec ozdobíte řezem pomeranče.

A nakonec mléko: pomalu ho přiveďte k varu, nalijte do sklenice nebo hrnku, přidejte med a ovoňte tuzemákem.

Náš TIP: Všechny nápoje pro zahřátí obsahují alkohol, ale můžete je podávat i v nealkoholické verzi.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Včera | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…