Večeře na zahřátí

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pociťujete doslova vlčí hlad a nutně potřebujete teplo. Tak rychle ke stolu! Tohle menu rozhodně splní vše, co od něj očekáváte.

Houbová dršťkovka

4 porce - příprava: 60 minut

* 600 g hlívy ústřičné
* 100 g anglické slaniny v celku
* 2 větší cibule
* 1 lžíce oleje
* 2–3 lžičky sladké papriky
* 1/2 lžičky pálivé papriky (nemusí být)
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 2 l masového vývaru
* 2 bobkové listy
* sůl a pepř

Hlívu a slaninu nakrájejte na proužky, cibuli na kostičky. V hrnci orestujte na oleji slaninu, cibuli a 5 minut opékejte. Vmíchejte houby, krátce je orestujte, přisypte papriku, zamíchejte a zlehka opečte. Zasypejte moukou, orestujte ji a zalijte vývarem. Vhoďte bobkové listy, osolte, opepřete a vařte za občasného míchání 45 minut.


Kotletky s květákem pod zlatou krustou

4 porce - příprava: 50 minut

* 8 středních brambor
* 1 menší květák
* špetka muškátového oříšku
* 2 větší cibule
* 4 vepřové kotlety s kostí
* sůl a pepř
* 200 ml smetany na vaření 12%
* 200 g nastrouhaného sýra gouda
* 6 lžic strouhanky

Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky, vyložte jimi dno pekáčku a osolte je. Květák povařte, rozeberte ho na růžičky, dejte na brambory a posypte muškátovým oříškem, poklaďte kolečky cibule a naklepanými, osolenými a opepřenými kotletami. Zalijte smetanou a pečte při 170 °C asi 20 minut. Posypte sýrem se strouhankou a zapečte.

Náš TIP: Místo cibule můžete pod zlatou krustičku schovat i nakrájený pórek nebo růžičky brokolice.


Skořicová jablka s překvapením

4 porce - příprava: 60 minut

* 2 lžíce rozinek (sušených brusinek)
* 4 lžíce koňaku
* 2 velká jablka
* 2 oříšky másla
* 1 vanilkový lusk
* 4 kopečky smetanové zmrzliny

KRACHLE:
* 1 balení rozváleného listového těsta
* 1 vejce
* 1 lžička mleté skořice
* 1 lžíce hrubého krystalového cukru

KŘUPAVÝ ZÁKLAD:
* oříšek másla
* 100 g cereálií
* 50 g nasekaných oříšků nebo mandlí
* 1 balení vanilkového cukru
* špetka skořice

Nejprve namočte rozinky (nebo brusinky) do koňaku a nechte je tam, dokud nebudete dusit jablka. Nyní připravte krachle, kterými oddělíte jednotlivé vrstvy dezertu. Plát těsta nakrájejte na čtverečky asi 10 x 10 cm, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte hrubším krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a prudce zapečte asi 10 minut – cukr se rozpustí a přemění v karamel a krachle mají tenkou sladkou polevu.

Teď křupavý základ dezertu: na pánvi na másle orestujte cereálie dokřupava. Přidejte ořechy (nebo mandle) a po chvíli vmíchejte cukr smíchaný se skořicí, chvilku restujte, odstavte a nechte vychladnout.

Z jablek nakrájejte plátky a z jejich středu odstraňte jádřince. Na másle je pár minut restujte, přidejte semínka z vanilkového lusku, zalijte koňakem slitým z rozinek a chvilku poduste.

Na talíře nebo misky nasypte křupavý základ, na něj položte kopeček zmrzliny, přes zmrzlinu přeložte krachli a na ni dejte několik plátků dušených jablíček. Nakonec položte zase krachli, ozdobte rozinkami a zbytkem vanilkového lusku a rychle podávejte, aby se zmrzlina nestačila rozehřát.


Zahřívací trio

1 porce - příprava: 5 minut

ZÁZVOROVÝ ČAJ:
* 2 cm oloupaného čerstvého zázvoru
* limetková šťáva
* cukr podle chuti
* 50 ml kalvadosu (nemusí být)
* 1 kolečko limetky

HORKÝ POMERANČ:
* 1 smotek skořice
* 2–3 hřebíčky
* 150 ml pomerančového džusu
* 50 ml pomerančového likéru
* řez pomeranče

MEDVĚDÍ MLÉKO:
* 150 ml plnotučného mléka
* 1 lžíce medu
* 50 ml tuzemáku (nemusí být)

Při přípravě zázvorového čaje zalijte zázvor nakrájený na plátky vroucí vodou, přidejte cukr a limetkovou šťávu a pálenku. Zdobte kolečkem limetky.

Horký pomeranč připravíte tak, že koření necháte přejít varem v džusu, přelijete do sklenice z varného skla, doplníte likérem a nakonec ozdobíte řezem pomeranče.

A nakonec mléko: pomalu ho přiveďte k varu, nalijte do sklenice nebo hrnku, přidejte med a ovoňte tuzemákem.

Náš TIP: Všechny nápoje pro zahřátí obsahují alkohol, ale můžete je podávat i v nealkoholické verzi.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 1/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na perníčky

Medové vánoční perníčky, které hned změknou. Plus 6 dalších receptů na…

Dnes | Vánoce bez perníčků jsou jako týden bez neděle. Přinášíme vám proto recepty na ty nejlepší perníčky…

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Dnes | Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že…

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Lze využít k hnojení zahrady obsah septiku?

Včera | Využíváte k likvidaci odpadních vod stále ještě klasickou jímku a napadlo vás ušetřit nemalé…

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

Na sladko i na slano: Závin na 4 způsoby

20. 11. | Zabalte vše, co máte rádi. Právě teď, když vítr začíná foukat do strnišť a nejlépe je doma v…