Rychlá večeře nemusí být nudná. Zkuste zábavnou variaci omelety, vepřovou panenku s houbami a jablky nebo špagety jinak než s obligátní rajskou.
PONDĚLÍ:
Vepřová panenka s houbami a jablky
4 porce - příprava: 20 minut
- 600 g vepřové panenky
- 2 lžíce řepkového oleje
- 200 g žampionů
- 2 větší jablka
- sůl a pepř
- rozmarýn
- 500 g bramborových halušek
Vepřovou panenku osolte, opepřete a v celku orestujte ze všech stran na oleji dozlatova. Poté ji přendejte do pekáčku společně s rozmarýnem a pečte v troubě při 180 °C asi 10 minut.
Houby a jablka nakrájejte na plátky a orestujte je krátce, asi 3 minuty, na pánvi s výpekem od panenky, podle potřeby podlijte troškou vody.
Panenku nakrájejte na plátky, na talíři ozdobte houbami a jablky a zalijte šťávou. Podávejte s bramborovými haluškami uvařenými podle návodu na obalu.
ÚTERÝ:
Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré
4 porce - příprava: 30 minut
- 4 menší pstruzi
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- majoránka a tymián
- 80 g loupaných mandlí
- 400 g brambor typu B
- 40 g másla
- 150 ml plnotučného mléka
- sůl a pepř
- petrželka na ozdobu
Ryby omyjte, osušte a kůži nakrojte do tvaru mřížky. V misce smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, nasekanou majoránkou, tymiánem, solí a pepřem.
Potřete pstruhy z obou stran i uvnitř a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci ozdobte ryby plátky mandlí a nechte propéct.
Mezitím oloupejte a nakrájejte na kousky brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem na pyré. Ozdobte petrželkou.
STŘEDA:
Špagety po uhlířsku
4 porce - příprava: 20 minut
- 500 g špaget
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 4 stroužky česneku
- 200 g sušené šunky
- 4 vejce
- 80 g parmazánu
- 2 lžíce plnotučného mléka
- sůl a pepř
- tymián na ozdobu
Těstoviny uvařte na způsob al dente (na skus) v osolené vodě. Mezitím nasekejte šalotku a česnek a orestujte je na oleji. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou sušenou šunku a krátce společně restujte.
V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán, mléko, sůl a pepř. Směs vmíchejte v hrnci do slitých a ještě horkých špaget, vejce a parmazán se krásně rozpustí a lehce tepelně upraví. Poté smíchejte se šunkou, cibulkou, česnekem a olejem z pánve. Na talíři ozdobte tymiánem.
ČTVRTEK:
Omeleta s cibulí a pórkem
2 porce - příprava: 15 minut
- 4 vejce
- 60 g eidamu
- 100 ml smetany na vaření
- 1 červená cibule
- 1 menší pórek
- sůl a pepř
- tymián na ozdobu
- olej na pánev
Vejce rozklepněte do větší mísy, zlehka smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem. Potřete pánev olejem, vlijte vaječnou směs a navrch ozdobte na kolečka nakrájenou cibulí a pórkem. Při nižší teplotě omeletu opečte dozlatova. Nakonec ji ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.
PÁTEK:
Salát s červenou čočkou
4 porce - příprava: 15 minut
- 400 g červené čočky
- 300 g mix salátu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
- 1 citron
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
- petrželka
Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trošku šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.
Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.