Večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Rychlá večeře nemusí být nudná. Zkuste zábavnou variaci omelety, vepřovou panenku s houbami a jablky nebo špagety jinak než s obligátní rajskou.

PONDĚLÍ:

Vepřová panenka s houbami a jablky

4 porce - příprava: 20 minut

* 600 g vepřové panenky
* 2 lžíce řepkového oleje
* 200 g žampionů
* 2 větší jablka
* sůl a pepř
* rozmarýn
* 500 g bramborových halušek

Vepřovou panenku osolte, opepřete a v celku orestujte ze všech stran na oleji dozlatova. Poté ji přendejte do pekáčku společně s rozmarýnem a pečte v troubě při 180 °C asi 10 minut.

Houby a jablka nakrájejte na plátky a orestujte je krátce, asi 3 minuty, na pánvi s výpekem od panenky, podle potřeby podlijte troškou vody.

Panenku nakrájejte na plátky, na talíři ozdobte houbami a jablky a zalijte šťávou. Podávejte s bramborovými haluškami uvařenými podle návodu na obalu.


ÚTERÝ:

Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 menší pstruzi
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* majoránka a tymián
* 80 g loupaných mandlí
* 400 g brambor typu B
* 40 g másla
* 150 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* petrželka na ozdobu

Ryby omyjte, osušte a kůži nakrojte do tvaru mřížky. V misce smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, nasekanou majoránkou, tymiánem, solí a pepřem.

Potřete pstruhy z obou stran i uvnitř a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci ozdobte ryby plátky mandlí a nechte propéct.

Mezitím oloupejte a nakrájejte na kousky brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem na pyré. Ozdobte petrželkou.


STŘEDA:

Špagety po uhlířsku

4 porce - příprava: 20 minut

* 500 g špaget
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 šalotka
* 4 stroužky česneku
* 200 g sušené šunky
* 4 vejce
* 80 g parmazánu
* 2 lžíce plnotučného mléka
* sůl a pepř
* tymián na ozdobu

Těstoviny uvařte na způsob al dente (na skus) v osolené vodě. Mezitím nasekejte šalotku a česnek a orestujte je na oleji. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou sušenou šunku a krátce společně restujte.

V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán, mléko, sůl a pepř. Směs vmíchejte v hrnci do slitých a ještě horkých špaget, vejce a parmazán se krásně rozpustí a lehce tepelně upraví. Poté smíchejte se šunkou, cibulkou, česnekem a olejem z pánve. Na talíři ozdobte tymiánem.


ČTVRTEK:

Omeleta s cibulí a pórkem

2 porce - příprava: 15 minut

* 4 vejce
* 60 g eidamu
* 100 ml smetany na vaření
* 1 červená cibule
* 1 menší pórek
* sůl a pepř
* tymián na ozdobu
* olej na pánev

Vejce rozklepněte do větší mísy, zlehka smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem. Potřete pánev olejem, vlijte vaječnou směs a navrch ozdobte na kolečka nakrájenou cibulí a pórkem. Při nižší teplotě omeletu opečte dozlatova. Nakonec ji ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.


PÁTEK:

Salát s červenou čočkou

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g červené čočky
* 300 g mix salátu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
* 1 citron
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce dijonské hořčice
* sůl a pepř
* petrželka

Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trošku šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.

Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Dnes | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Dnes | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Včera | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…