Vepřová panenka s houbami a jablky Zdroj: Ondřej Košík

Vepřová panenka s houbami a jablky Zdroj: Ondřej Košík

Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré Zdroj: Ondřej Košík
Špagety po uhlířsku Zdroj: Ondřej Košík
Omeleta s cibulí a pórkem Zdroj: Ondřej Košík
Salát s červenou čočkou Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Večeře od pondělí do pátku

Rychlá večeře nemusí být nudná. Zkuste zábavnou variaci omelety, vepřovou panenku s houbami a jablky nebo špagety jinak než s obligátní rajskou.

PONDĚLÍ:

Vepřová panenka s houbami a jablky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 600 g vepřové panenky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g žampionů
  • 2 větší jablka
  • sůl a pepř
  • rozmarýn
  • 500 g bramborových halušek

Vepřovou panenku osolte, opepřete a v celku orestujte ze všech stran na oleji dozlatova. Poté ji přendejte do pekáčku společně s rozmarýnem a pečte v troubě při 180 °C asi 10 minut.

Houby a jablka nakrájejte na plátky a orestujte je krátce, asi 3 minuty, na pánvi s výpekem od panenky, podle potřeby podlijte troškou vody.

Panenku nakrájejte na plátky, na talíři ozdobte houbami a jablky a zalijte šťávou. Podávejte s bramborovými haluškami uvařenými podle návodu na obalu.


ÚTERÝ:

Pstruzi s mandlemi a bramborovým pyré

4 porce - příprava: 30 minut

  • 4 menší pstruzi
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • majoránka a tymián
  • 80 g loupaných mandlí
  • 400 g brambor typu B
  • 40 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • sůl a pepř
  • petrželka na ozdobu

Ryby omyjte, osušte a kůži nakrojte do tvaru mřížky. V misce smíchejte olej se šťávou a kůrou z citronu, nasekanou majoránkou, tymiánem, solí a pepřem.

Potřete pstruhy z obou stran i uvnitř a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut. Ke konci ozdobte ryby plátky mandlí a nechte propéct.

Mezitím oloupejte a nakrájejte na kousky brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Poté slijte a rozšťouchejte s máslem a mlékem na pyré. Ozdobte petrželkou.


STŘEDA:

Špagety po uhlířsku

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g špaget
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g sušené šunky
  • 4 vejce
  • 80 g parmazánu
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • sůl a pepř
  • tymián na ozdobu

Těstoviny uvařte na způsob al dente (na skus) v osolené vodě. Mezitím nasekejte šalotku a česnek a orestujte je na oleji. Vmíchejte na menší kousky nakrájenou sušenou šunku a krátce společně restujte.

V míse smíchejte vejce, nastrouhaný parmazán, mléko, sůl a pepř. Směs vmíchejte v hrnci do slitých a ještě horkých špaget, vejce a parmazán se krásně rozpustí a lehce tepelně upraví. Poté smíchejte se šunkou, cibulkou, česnekem a olejem z pánve. Na talíři ozdobte tymiánem.


ČTVRTEK:

Omeleta s cibulí a pórkem

2 porce - příprava: 15 minut

  • 4 vejce
  • 60 g eidamu
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 červená cibule
  • 1 menší pórek
  • sůl a pepř
  • tymián na ozdobu
  • olej na pánev

Vejce rozklepněte do větší mísy, zlehka smíchejte s nastrouhaným sýrem, smetanou, solí a pepřem. Potřete pánev olejem, vlijte vaječnou směs a navrch ozdobte na kolečka nakrájenou cibulí a pórkem. Při nižší teplotě omeletu opečte dozlatova. Nakonec ji ozdobte čerstvým tymiánem a podávejte s pečivem.


PÁTEK:

Salát s červenou čočkou

4 porce - příprava: 15 minut

  • 400 g červené čočky
  • 300 g mix salátu (čekanka, ledový a římský salát, mrkev)
  • 1 citron
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a pepř
  • petrželka

Červenou čočku dejte vařit do dvojnásobného množství vody na 8 minut. Přidejte trošku šťávy z citronu pro zachování barvy. Poté slijte a vmíchejte do mísy se salátovou směsí.

Připravte si dresink z oleje, šťávy a kůry z citronu, medu, hořčice, soli, pepře a natrhané petrželky. Zlehka vmíchejte do salátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud