Večeře zn. co dům dal

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nestihli jste cestou z práce nakoupit na večeři? Podívejte se do ledničky nebo špajzu. Jsme si jisti, že tam najdete zaručené tutovky, jako je rýže, rajčata či cizrna v konzervě, květák nebo brambory. Pak už to půjde samo!

Brambory s kuřetem

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 lžíce vepřového sádla
* 2 menší cibule
* 2 kuřecí prsa
* 2 větší klobásy typu čabajka
* 800 g brambor typu A
* 6 mrkví
* sůl a pepř
* 500 ml kuřecího vývaru
* 1 hrst petržele

Na sádle orestujte nasekané cibule, přidejte na menší kousky nakrájené maso a klobásy nakrájené na kolečka. Po zatažení masa přidejte oloupané a nakrájené brambory, očištěné a nakrájené mrkve a restujte dozlatova. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiklopte a duste, v případě potřeby mírně podlijte. Duste do změknutí. Na závěr přidejte nasekanou petržel.


Pilaf s vepřovým masem

4 porce - příprava: 40 minut

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* 400 g mletého vepřového masa
* 1/2 lžičky drcených koriandrových semínek
* 1 lžíce worcestrové omáčky
* sůl a pepř
* 2 papriky
* 100 g loupaných rajčat
* 1/2 pórku
* 400 g dlouhozrnné rýže
* 800 ml zeleninového vývaru
* hrst petrželky

Na oleji orestujte nasekanou cibuli česnek a chilli papričku, přidejte promíchané maso s koriandrem, worcestrovou omáčkou, solí a pepřem. Orestujte. Poté přidejte nakrájené papriky a rajčata, pórek. Vše důkladně promíchejte a přidejte propláchnutou rýži. Promíchejte a zalijte částí vývaru, redukujte jako u rizota. Postupně podlévejte vývarem, dokud rýže nebude hotová. Dochuťte solí a pepřem a nasekanou čerstvou petrželkou.


Cizrna s rajčaty a treskou

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 brokolice
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 225 g sušených rajčat v oleji
* 800 g sterilované cizrny
* 250 ml zeleninového vývaru
* 4 filety z tresky

Brokolici rozdělte na malé růžičky a dejte je vařit do osolené vody na 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nasekané šalotky a česnek, přidejte nakrájená rajčata, cizrnu a brokolici. Osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přidejte osolené, opepřené filety z tresky, poduste a zredukujte. Dochuťte solí a pepřem.


Zapečené bagety s vinnou klobásou

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 6 stroužků česneku
* 225 g sušených rajčat v oleji
* 2 mrkve
* řapíkatý celer
* 250 ml zeleninového vývaru
* 400 g sterilovaných bílých fazolí
* 1 hrst tymiánu
* sůl a pepř
* 2 francouzské bagety
* 1 hrst nasekané petrželky
* 100 ml smetany 33%
* 2 vejce
* 400 g vinné klobásy

Na dvou lžících oleje orestujte nasekanou cibuli, celé stroužky česneku, rajčata, na nudličky nakrájené mrkve a řapíkatý celer. Vše orestované zalijte vývarem, přidejte fazole, tymián, sůl a pepř a asi 5 minut poduste. Na plátky nakrájejte bagety a potřete je olivovým olejem smíchaným s petrželí. Vyskládejte je do zapékacího pekáčku spolu se směsí zeleniny. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce. Přidejte vinnou klobásu potřenou olejem a dejte péct do předehřáté trouby na 180°C na 15 minut.


Květákové kari

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 květák
* 1/2 lžičky kurkumy
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 šalotky
* 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
* 1/2 lžičky drcených semínek koriandru
* 1 chilli paprička
* 200 g loupaných rajčat
* 2 zelené papriky
* 250 ml zeleninového vývaru
* 1/2 lžičky garam masala
* 200 ml smetany 33%
* 1 hrst nasekaného koriandru

Květák rozdělte na malé růžičky, zalijte vodou, přidejte kurkumu a sůl a vařte asi 5 minut. Sceďte. Na oleji orestujte nadrobno nasekanou šalotku, přidejte uvařený květák a chvíli ho restujte. Pak ho vyjměte a do základu přidejte zázvor, drcený koriandr, chilli papričku, nakrájená rajčata a papriky. Zalijte vývarem, přidejte koření garam masala, poduste a redukujte asi 10 minut. Květák vložte zpět do hrnce, přidejte smetanu, čerstvý koriandr a povařte ještě asi 5 minut.

Co vždy najdete ve spíži nebo ledničce

  • TUŇÁK V KONZERVĚ – stačí jen přidat těstoviny, olivy, sýr a večeře je tu!
  • MRAŽENÝ HRÁŠEK – využijete ho nejen do salátů, ale i do polévek
  • BRAMBORY – s nimi rychle vykouzlíte vše od placek po bramboračku
  • LUŠTĚNINY v suchém stavu nebo v nálevu tvoří základ mnoha „eintopfů“

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…