Vědci identifikovali ingredience pro sladké Vánoce

| Autor: Korzo | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Po dlouhých výzkumech konečně přišli britští vědci na tajnou esenci, kombinaci zrakových vjemů, zvuků a vůní, která lidem pomůže prožít sladké a optimistické Vánoce. "Esence, která v lidském těle navozuje příjemný vánoční pocit, je jednoduchá. Stačí zkombinovat plápolající svíčky, pustit si koledy a na stůl si postavit svařené víno se skořicí," tvrdí oxfordští odborníci.

Výzkumu, který zjišťoval, jakým způsobem tráví Vánoce, se zúčastnilo několik desítek žen. Při popisu tradičních vánočních zvyků je psychologové podrobili testům, které měly určit, zda jsou v nitru duše během svátků skutečně šťastné, nebo se to jen samy sobě snaží namluvit.

Kombinace svíček, koled a skořice v žebříčku různých kombinací "šťastných" ingrediencí jasně vede s bodovým hodnocením 7,3 z desetibodové škály. Následují svíčky, koledy a pomeranče s 6,2 body. Nejhůře skončil vánoční pel-mel tvořený svíčkami, klasickou hudbou a vůní borovice, či jakýchkoliv jiných jehličnanů.
"Dobrovolníkům jsme do sluchátek pouštěli koledy a speciální hadicí u nosu jsme k nim dopravovali různé vůně. Výsledek výzkumu nás opravdu překvapil. Zatímco jednotlivé ingredience samy o sobě na člověka příliš nepůsobí, určité kombinace v nich naopak dokáží vyvolat neuvěřitelný pocit štěstí a pohody," uvedl profesor Michael Brammer z firmy Neurosense, která se tímto výzkumem zabývala.
"Jde o vůbec první studii, která zkoumala zrakové vjemy, pachy a čich v kontextu nějaké události z běžného lidské života," dodal doktor Charles Spencer z katedry experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě.

V esenci šťastných Vánoc ovšem podle vědců tkví také jisté nebezpečí. Příjemné pocity v duši totiž u lidí zvyšují chuť k jídlu, především pak k vánočnímu cukroví.
"Dokázali jsme to na mužích. Zavřeli jsme je společně s mísou cukroví do dvou místností, z nichž v jedné hořely svíčky, hrály koledy a vzduch byl provoněný skořicí, ve druhé jsme zaměnili skořici za borovici. První skupina snědla cukroví o třetinu více," uvedl profesor Brammer. (Korzo)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…