Vědci identifikovali ingredience pro sladké Vánoce

Vědci identifikovali ingredience pro sladké Vánoce

Po dlouhých výzkumech konečně přišli britští vědci na tajnou esenci, kombinaci zrakových vjemů, zvuků a vůní, která lidem pomůže prožít sladké a optimistické Vánoce. "Esence, která v lidském těle navozuje příjemný vánoční pocit, je jednoduchá. Stačí zkombinovat plápolající svíčky, pustit si koledy a na stůl si postavit svařené víno se skořicí," tvrdí oxfordští odborníci.

Výzkumu, který zjišťoval, jakým způsobem tráví Vánoce, se zúčastnilo několik desítek žen. Při popisu tradičních vánočních zvyků je psychologové podrobili testům, které měly určit, zda jsou v nitru duše během svátků skutečně šťastné, nebo se to jen samy sobě snaží namluvit.

Kombinace svíček, koled a skořice v žebříčku různých kombinací "šťastných" ingrediencí jasně vede s bodovým hodnocením 7,3 z desetibodové škály. Následují svíčky, koledy a pomeranče s 6,2 body. Nejhůře skončil vánoční pel-mel tvořený svíčkami, klasickou hudbou a vůní borovice, či jakýchkoliv jiných jehličnanů. "Dobrovolníkům jsme do sluchátek pouštěli koledy a speciální hadicí u nosu jsme k nim dopravovali různé vůně. Výsledek výzkumu nás opravdu překvapil. Zatímco jednotlivé ingredience samy o sobě na člověka příliš nepůsobí, určité kombinace v nich naopak dokáží vyvolat neuvěřitelný pocit štěstí a pohody," uvedl profesor Michael Brammer z firmy Neurosense, která se tímto výzkumem zabývala. "Jde o vůbec první studii, která zkoumala zrakové vjemy, pachy a čich v kontextu nějaké události z běžného lidské života," dodal doktor Charles Spencer z katedry experimentální psychologie na Oxfordské univerzitě.

V esenci šťastných Vánoc ovšem podle vědců tkví také jisté nebezpečí. Příjemné pocity v duši totiž u lidí zvyšují chuť k jídlu, především pak k vánočnímu cukroví. "Dokázali jsme to na mužích. Zavřeli jsme je společně s mísou cukroví do dvou místností, z nichž v jedné hořely svíčky, hrály koledy a vzduch byl provoněný skořicí, ve druhé jsme zaměnili skořici za borovici. První skupina snědla cukroví o třetinu více," uvedl profesor Brammer. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud