Vědci radí: Vyhoďte fritovací hrnce

| Autor: Pluspress | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Španělský vědecký tým zkoumal nedávno vliv různých olejů a jejich využití při smažení na zvyšování krevního tlaku. Závěry byly více než jednoznačné. Vedoucí týmu doktor Federico Soriguer může všem lidem na světě doporučit jen jediné, a to používání olivového oleje a vyhození fritovacího hrnce do koše.

Ve Španělsku totiž zjistili, že jedině olivový olej má na lidské zdraví prospěšné účinky a nepůsobí zvyšování krevního tlaku. Ale ani tento kvalitní olej není zdraví prospěšný, používá-li se na smažení několikrát po sobě.
Vědci proto vzkazují, že se olej ve fritézách musí měnit po každém smažení, což je však značným plýtváním, nebo se tyto přístroje k úpravě pokrmů nemají používat vůbec.

Doktor Soriguer zkoumal se svým týmem několik druhů olejů a zjistil, že ani kvalitní slunečnicový olej nesnese s blahodárným účinky olivového oleje srovnání. Konzumenti oleje ze semen slunečnice měli několikanásobně častěji vyšší krevní tlak oproti osobám, které ve své kuchyni využívají olivový olej.
Vliv středomořské kuchyně bohaté na mořské plody, zeleninu a olivový olej je na zdraví člověka prý neoddiskutovatelný a podle Soriguera by se tyto ingredience měly stát součástí jídelníčku každé osoby, která má vysoký tlak a trpí chorobami oběhového systému.

V druhé části výzkumu se španělští experti zaměřili na vliv fritování na krevní tlak a zdraví srdce. Zjistili, že jedna dávka oleje, která je použita ke smažení více než jednou, je zdravotně značně závadná. Přitom je jedno, zda se používá slunečnicový nebo olivový olej. Podle Soriguera se totiž i olivový olej po několikanásobném použití, jak jsme u fritéz zvyklí, začne rozpadat, ztrácet blahodárné účinky, a začnou v něm vznikat naopak zdravotně závadné sloučeniny. (Plus)

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…