Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Že jsou polévky pro léto nepoužitelné? Omyl! Vyzkoušejte v jižních krajinách oblíbené studené polévky. Poměry zeleniny v receptech navíc nemusíte brát doslovně, hlavní je výsledné osvěžení.

Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou

Chřestovo-bazalkový krém

2 porce příprava: 10 minut

hrst bazalky, svazek zeleného baby chřestu, 1 stroužek česneku, 400 ml bílého jogurtu, sůl a pepř, limetková šťáva

Bazalku opláchněte. Chřestu odřízněte konce a vyhoďte je. Zbytek stonků dejte do mixéru, přidejte česnek, jogurt, špetku soli i mletý pepř a mixujte 2 až 3 minuty, dokud není krém úplně hladký. Pak přidejte bazalku a krátce promixujte. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte ledově vychlazenou, na ozdobu se hodí i kůra z limetky. Náš TIP: Neseženete-li baby chřest, použijte normální. Musíte ho ale blanšírovat. Jogurt zkuste nahradit kokosovým mlékem.

Polévka z melounu a manga

4 porce příprava: 20 minut

1 medový meloun, 1 zralé mango, 1 banán, 1 lžíce medu, 1–2 lžíce citronové šťávy

Dužninu z melounu, na kousky nakrájené mango, banán, med a citronovou šťávu rozmixujte úplně dohladka, podle chuti můžete přidat i kapku vanilkového extraktu. Náš TIP: Studené polévky z ovoce si vychutnáte i jako koktejl – stačí přidat vhodný alkohol a nápoj podávat ideálně na ledové tříšti. Skvělá je třeba jahodová polévka s mátou nebo okurková s bazalkou. Pro zajímavost zkuste polévku doplnit kokosovou smetanou nebo nápojem z lískových ořechů.

Španělské gazpacho

2 porce příprava: 15 minut

200 g rajčat, 2 žluté silnostěnné papriky, 1 salátová okurka, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, šalotka, plocholistá petržel, saturejka, estragon a další bylinky, sůl a pepř

Rajčata oloupejte podle návodu na straně 47. Nakrájejte je a zbavte semínek. Z paprik vyjměte jádřince, okurku překrojte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet a podle chuti i menší šalotku a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i zelené bylinky a koření. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Dnes | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Včera | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…