Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Že jsou polévky pro léto nepoužitelné? Omyl! Vyzkoušejte v jižních krajinách oblíbené studené polévky. Poměry zeleniny v receptech navíc nemusíte brát doslovně, hlavní je výsledné osvěžení.

Vedra jsou tu: Zchlaďte se polévkou

Chřestovo-bazalkový krém

2 porce příprava: 10 minut

hrst bazalky, svazek zeleného baby chřestu, 1 stroužek česneku, 400 ml bílého jogurtu, sůl a pepř, limetková šťáva

Bazalku opláchněte. Chřestu odřízněte konce a vyhoďte je. Zbytek stonků dejte do mixéru, přidejte česnek, jogurt, špetku soli i mletý pepř a mixujte 2 až 3 minuty, dokud není krém úplně hladký. Pak přidejte bazalku a krátce promixujte. Dochuťte limetkovou šťávou. Podávejte ledově vychlazenou, na ozdobu se hodí i kůra z limetky. Náš TIP: Neseženete-li baby chřest, použijte normální. Musíte ho ale blanšírovat. Jogurt zkuste nahradit kokosovým mlékem.

Polévka z melounu a manga

4 porce příprava: 20 minut

1 medový meloun, 1 zralé mango, 1 banán, 1 lžíce medu, 1–2 lžíce citronové šťávy

Dužninu z melounu, na kousky nakrájené mango, banán, med a citronovou šťávu rozmixujte úplně dohladka, podle chuti můžete přidat i kapku vanilkového extraktu. Náš TIP: Studené polévky z ovoce si vychutnáte i jako koktejl – stačí přidat vhodný alkohol a nápoj podávat ideálně na ledové tříšti. Skvělá je třeba jahodová polévka s mátou nebo okurková s bazalkou. Pro zajímavost zkuste polévku doplnit kokosovou smetanou nebo nápojem z lískových ořechů.

Španělské gazpacho

2 porce příprava: 15 minut

200 g rajčat, 2 žluté silnostěnné papriky, 1 salátová okurka, 1–2 stroužky česneku, 2–3 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, šalotka, plocholistá petržel, saturejka, estragon a další bylinky, sůl a pepř

Rajčata oloupejte podle návodu na straně 47. Nakrájejte je a zbavte semínek. Z paprik vyjměte jádřince, okurku překrojte na menší kousky. Vše vložte do mixéru, přidejte česnek, olivový olej, vinný ocet a podle chuti i menší šalotku a rozmixujte dohladka. Můžete přidat i zelené bylinky a koření. Polévku podávejte dobře vychlazenou.

Další články z rubriky

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Dnes | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Dnes | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Včera | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

Harmonie a klid: Základní prvky japonských zahrad

13. 8. | Upravit si zahradu v japonském stylu není problém, pokud máte cit pro řád a harmonii. Výhodou je,…