Vegetariánské menu: Dejte masu pauzu!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Možná máte po letních grilovačkách dost steaků a klobásek nebo se jen snažíte odlehčit jídelníček. I tak si ale můžete dokonale pochutnat!

Vegetariánské menu: Dejte masu pauzu!

Sýrové koláčky se salsou

12 kousků příprava: 75 minut

400 g cream cheese, 2 žloutky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička kajenského pepře, 2 lžičky mletého kmínu, špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 180 g nastrouhaného aromatického tvrdého sýra, máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

SALSA: 500 g malých rajčátek, 2 jarní cibulky, šalotka, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Sýr se žloutky vyšlehejte dohladka. Přidejte mletou papriku, kajenský pepř, kmín a sůl a promíchejte. Do směsi prosejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru a asi 150 g strouhaného sýra a pečlivě promíchejte. Těsto rozdělte do vymazané a vysypané formy na muffi ny. Povrch koláčků posypte zbylým sýrem. Vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 45 minut. Mezitím si připravte salsu. Rajčátka nakrájejte na poloviny. Jarní cibulku a šalotku nadrobno. V kastrůlku zahřejte olej a vsypte nakrájenou zeleninu. Lehce osolte, opepřete a na velmi mírném ohni vařte asi 5 minut. Pak odstavte z ohně a dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s pečenými sýrovými koláčky.

Krémová polévka z červené čočky

4 porce příprava: 45 minut

100 g sušených rajčat, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 150 g syrové červené čočky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička mleté pálivé papriky, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 limetka, 100 g zakysané smetany, 4 snítky zelené petrželky, sůl

Sušená rajčata předem zalijte vroucí vodou a nechte nabobtnat. Pak je slijte a nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Čočku propláchněte a nechte okapat. V hrnci zahřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zesklovatí. Pak přidejte česnek a velmi krátce orestujte. Vsypte koření, čočku a nakrájená rajčata a opět krátce osmažte. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Zmírněte oheň a vařte 20 minut. Povařenou polévku rozmixujte. Dochuťte limetkovou šťávou a solí. Rozdělte do talířů. Doplňte zakysanou smetanou a ozdobte petrželkou.

Šafránové rizoto s mrkvičkami

4 porce příprava: 30 minut

2 šalotky, 2 řapíky celeru, 1 pomeranč, 600 ml zeleninového vývaru, špetka šafránu, 3 lžíce olivového oleje, 300 g rýže na rizoto, 100 ml bílého vína, 50 g másla, sůl a pepř

KARAMELIZOVANÉ MRKVIČKY: 800 g malých mrkviček, 1 citron, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžíce másla, 1 lžíce medu, 100 ml zeleninového vývaru, sůl a pepř

Šalotku a celer nakrájejte nadrobno. Pomeranč oloupejte a vykrájejte z něj segmenty. Vývar zahřejte a vsypte do něj šafrán. V kastrolu zahřejte olej a vsypte na něj šalotku a celer. Na mírném plameni duste doměkka. Pak vsypte rýži a krátce ji orestujte. Zalijte vínem a nechte vyvařit. Potom přilévejte po částech vývar se šafránem a míchejte. Vařte asi 10 minut. Přidejte pomeranč a vařte, až bude rýže téměř měkká. Sundejte z plotýnky a vmíchejte máslo. Podle chuti dosolte. Mrkvičky oloupejte a nakrájejte na stejně velké kousky. Z citronu vymačkejte šťávu. Na oleji s máslem restujte mrkev 3 minuty. Pak přidejte med a opět krátce restujte. Vlijte vývar a duste, až bude mrkev měkká a šťáva zhoustne. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se šafránovým rizotem.

Dortík z kešú ořechů a pomeranče

4 porce příprava: 30 minut + tuhnutí

250 g nepražených nesolených kešú ořechů, 200 g vypeckovaných datlí, 3 pomeranče, 2 lžíce raw kakaa, 100 g kokosového oleje, 2 lžíce agávového sirupu, pomerančová kůra a plátky mandlí na zdobení

Kešú ořechy den předem namočte do studené vody. Pak je slijte a propláchněte. Vsypte je do kutru. Přidejte datle nakrájené na velmi drobné kousky. Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a přidejte ji k ořechům s datlemi. Směs začněte mixovat. Až bude téměř hladká, přidejte kakao a kokosový olej a opět pořádně promixujte. Ořechovou hmotu rozdělte do silikonových formiček a povrch uhlaďte. Vložte do ledničky a nechte do druhého dne tuhnout. Zbylý pomeranč oloupejte a nakrájejte na kolečka. Zatuhlé dortíky vyklopte z formiček. Povrch každého dortíku potřete sirupem a položte na něj kolečko pomeranče. Pomeranč potřete sirupem a ještě ozdobte pomerančovou kůrou a plátky mandlí.

Další články z rubriky

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Dnes | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Včera | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

Kde ubytovat návštěvu: Pořiďte si levnou rozkládací pohovku

24. 5. | Praktická malá sedačka, která se dá rozložit i na spaní, nemusí být nutně drahá. Pořídit se dá…