Na světě není dokonalejší suroviny, než je právě vejce. Pojďte si ho s námi připravit na různé způsoby.
Karbanátky s vejcem
4 porce - příprava: 25 minut
- 300 g brambor varného typu A
- 175 g zelí, nastrouhaného
- 25 g másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 vejce
- hrst petrželové natě a rukoly
- tymián
- olivový olej
Brambory ve slupce uvařte doměkka, oloupejte a rozšťouchejte. Ve vroucí vodě asi 3 minuty blanšírujte nastrouhané zelí. Slijte ho a důkladně osušte.
Na másle orestujte nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Zelí s bramborami smíchejte s opečenou cibulí, nasekanou petrželkou, moukou, promíchejte a vytvořte stejně velké placičky. Ty pak na troše oleje opečte z obou stran dozlatova.
Podávejte se ztraceným vejcem (viz níže ), salátem z rukoly, tymiánu a olivového oleje.
Vajíčka se žampiony
4 porce - příprava: 20 minut
- 8 vajec
- 250 g žampionů
- 50 g másla
- 3 šalotky
- menší hrst kopru
- sůl
Vejce uvařená natvrdo rozřízněte podélně i se skořápkou na dvě poloviny. Lžící opatrně vydlabejte uvařená vejce a nadrobno nakrájejte.
Na rozpuštěném másle dozlatova orestujte jemně nasekanou šalotku. Přidejte pokrájené žampiony a krátce spolu orestujte. Přidejte k nim nakrájená vejce, nasekaný kopr, osolte a promíchejte. Hotovou směsí naplňte skořápky nebo si ji dejte na opečený chleba.
Náš tip: Lesní houby místo žampionů dodají pokrmu výraznější říz. Nebojte se přidat ani kmín, z bylinek pak čerstvou pažitku a petrželku.
Salát s vejcem
4 porce - příprava: 30 minut
- 12 menších brambor
- hrst fazolových lusků
- olivový olej
- 2 klobásy chorizo
- 4 velká vejce
- 200 g cherry rajčátek
- 1 lžičky balzamikového octa
- sůl a pepř
V mírně osolené vodě vařte oloupané a překrojené brambory. Krátce před ukončením varu k nim přidejte fazolové lusky.
Na pánvi dozlatova opečte na oleji nakrájenou klobásu. Na papírovém ubrousku nechte odsát přebytečný tuk. Brambory a lusky slijte a nakrájejte na menší kousky.
Smíchejte s bramborami, fazolovými lusky, klobásou, nakrájenými rajčaty a pokrájenými, natvrdo uvařenými vejci. Zakapejte balzamikovým octem, dochuťte pepřem a solí a ihned podávejte.
Jak na ztracená vejce?
Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte špetku soli a lžičku octa. Snižte teplotu, udělejte ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklepněte vejce. Zlehka vařte asi 3 až 4 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.
Pak vyndejte děrovanou lžící. Nebudeteli je servírovat hned, ponořte je do studené vody a až těsně před podáváním je prohřejte v teplé omáčce.
Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.