Vejce 3x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Na světě není dokonalejší suroviny, než je právě vejce. Pojďte si ho s námi připravit na různé způsoby.

Karbanátky s vejcem

4 porce - příprava: 25 minut

* 300 g brambor varného typu A
* 175 g zelí, nastrouhaného
* 25 g másla
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička kmínu
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 vejce
* hrst petrželové natě a rukoly
* tymián
* olivový olej

Brambory ve slupce uvařte doměkka, oloupejte a rozšťouchejte. Ve vroucí vodě asi 3 minuty blanšírujte nastrouhané zelí. Slijte ho a důkladně osušte.

Na másle orestujte nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Zelí s bramborami smíchejte s opečenou cibulí, nasekanou petrželkou, moukou, promíchejte a vytvořte stejně velké placičky. Ty pak na troše oleje opečte z obou stran dozlatova.

Podávejte se ztraceným vejcem (viz níže), salátem z rukoly, tymiánu a olivového oleje.


Vajíčka se žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

* 8 vajec
* 250 g žampionů
* 50 g másla
* 3 šalotky
* menší hrst kopru
* sůl

Vejce uvařená natvrdo rozřízněte podélně i se skořápkou na dvě poloviny. Lžící opatrně vydlabejte uvařená vejce a nadrobno nakrájejte.

Na rozpuštěném másle dozlatova orestujte jemně nasekanou šalotku. Přidejte pokrájené žampiony a krátce spolu orestujte. Přidejte k nim nakrájená vejce, nasekaný kopr, osolte a promíchejte. Hotovou směsí naplňte skořápky nebo si ji dejte na opečený chleba.

Náš tip: Lesní houby místo žampionů dodají pokrmu výraznější říz. Nebojte se přidat ani kmín, z bylinek pak čerstvou pažitku a petrželku.


Salát s vejcem

4 porce - příprava: 30 minut

* 12 menších brambor
* hrst fazolových lusků
* olivový olej
* 2 klobásy chorizo
* 4 velká vejce
* 200 g cherry rajčátek
* 1 lžičky balzamikového octa
* sůl a pepř

V mírně osolené vodě vařte oloupané a překrojené brambory. Krátce před ukončením varu k nim přidejte fazolové lusky.

Na pánvi dozlatova opečte na oleji nakrájenou klobásu. Na papírovém ubrousku nechte odsát přebytečný tuk. Brambory a lusky slijte a nakrájejte na menší kousky.

Smíchejte s bramborami, fazolovými lusky, klobásou, nakrájenými rajčaty a pokrájenými, natvrdo uvařenými vejci. Zakapejte balzamikovým octem, dochuťte pepřem a solí a ihned podávejte.

Jak na ztracená vejce?

Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte špetku soli a lžičku octa. Snižte teplotu, udělejte ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklepněte vejce. Zlehka vařte asi 3 až 4 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.

Pak vyndejte děrovanou lžící. Nebudete­li je servírovat hned, ponořte je do studené vody a až těsně před podáváním je prohřejte v teplé omáčce.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Pravá, falešná i z kuřete: Recepty na báječnou svíčkovou

Včera | Svíčková je klasika, kterou milujeme, a málokdo ví, že její příprava je velmi jednoduchá. Blýskněte…

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

Voděnka – vděčná pokojovka z Mexika, která si zaslouží pozornost

19. 2. | Voděnka již léta patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Zejména začínající nebo zaneprázdnění lidé…

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

Jarní dekorace: Vyrobte si květinový věnec z ruliček od toaleťáku

18. 2. | Pusťte se do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový…

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

Hříšně dobré pečení: 6 čokoládových lahůdek z trouby

17. 2. | Podlehněte svodům pečení s čokoládou. Tyto recepty jsou jednoduché a přitom dokonale uspokojí vaše…