Vejce 3x jinak | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vejce 3x jinak

Na světě není dokonalejší suroviny, než je právě vejce. Pojďte si ho s námi připravit na různé způsoby.

Karbanátky s vejcem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 300 g brambor varného typu A
  • 175 g zelí, nastrouhaného
  • 25 g másla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 vejce
  • hrst petrželové natě a rukoly
  • tymián
  • olivový olej

Brambory ve slupce uvařte doměkka, oloupejte a rozšťouchejte. Ve vroucí vodě asi 3 minuty blanšírujte nastrouhané zelí. Slijte ho a důkladně osušte.

Na másle orestujte nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Zelí s bramborami smíchejte s opečenou cibulí, nasekanou petrželkou, moukou, promíchejte a vytvořte stejně velké placičky. Ty pak na troše oleje opečte z obou stran dozlatova.

Podávejte se ztraceným vejcem (viz níže ), salátem z rukoly, tymiánu a olivového oleje.


Vajíčka se žampiony

4 porce - příprava: 20 minut

  • 8 vajec
  • 250 g žampionů
  • 50 g másla
  • 3 šalotky
  • menší hrst kopru
  • sůl

Vejce uvařená natvrdo rozřízněte podélně i se skořápkou na dvě poloviny. Lžící opatrně vydlabejte uvařená vejce a nadrobno nakrájejte.

Na rozpuštěném másle dozlatova orestujte jemně nasekanou šalotku. Přidejte pokrájené žampiony a krátce spolu orestujte. Přidejte k nim nakrájená vejce, nasekaný kopr, osolte a promíchejte. Hotovou směsí naplňte skořápky nebo si ji dejte na opečený chleba.

Náš tip: Lesní houby místo žampionů dodají pokrmu výraznější říz. Nebojte se přidat ani kmín, z bylinek pak čerstvou pažitku a petrželku.


Salát s vejcem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 12 menších brambor
  • hrst fazolových lusků
  • olivový olej
  • 2 klobásy chorizo
  • 4 velká vejce
  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 lžičky balzamikového octa
  • sůl a pepř

V mírně osolené vodě vařte oloupané a překrojené brambory. Krátce před ukončením varu k nim přidejte fazolové lusky.

Na pánvi dozlatova opečte na oleji nakrájenou klobásu. Na papírovém ubrousku nechte odsát přebytečný tuk. Brambory a lusky slijte a nakrájejte na menší kousky.

Smíchejte s bramborami, fazolovými lusky, klobásou, nakrájenými rajčaty a pokrájenými, natvrdo uvařenými vejci. Zakapejte balzamikovým octem, dochuťte pepřem a solí a ihned podávejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak na ztracená vejce?

Ve středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte špetku soli a lžičku octa. Snižte teplotu, udělejte ve vodě vír a do jeho středu opatrně vyklepněte vejce. Zlehka vařte asi 3 až 4 minuty, aby žloutek zůstal tekutý.

Pak vyndejte děrovanou lžící. Nebudete­li je servírovat hned, ponořte je do studené vody a až těsně před podáváním je prohřejte v teplé omáčce.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 6/2013.

Doporučujeme

Články odjinud