Vejce v hlavní roli: Retro vaječné recepty

Vejce v hlavní roli: Retro vaječné recepty

Připravte si doma lahůdkářskou klasiku vejce v aspiku nebo další vaječné speciality, které vás přenesou do časů vašeho dětství.

Recepty, ve kterých upotřebíte uvařená vejce, mají v české kuchyni dlouhou tradici. Předpisy najdete i v kuchařkách starých přes sto let. I když se jejich podoba proměnila, v lahůdkářstvích na ně narazíte stále.

Podívej, co jsem ti koupil! Tuhle větu pronesl Zdeněk Svěrák ve filmu Kolja podávaje svému malému svěřenci ruské vejce. Původně se jednalo o vejce se sardelemi a bramborovým salátem. Ve své dnešní podobě zdomácnělo v 50. letech v Automatu Koruna, kde se prý potřebovali zbavit prošlých surovin.

Aspik i tlačenka

Vejce v aspiku svoji největší slávu prožilo ve stejné době jako ruské vejce. Jeho schopnost zasytit i fyzicky náročné profese a fakt, že se na rozdíl od ruského vejce v tašce cestou do práce nerozpadne, ho dodnes řadí mezi oblíbené pokrmy. Toho využívá i vaječná tlačenka, která v posledních letech zažívá v Česku renesanci.

V obchodech běžně seženete želatinu určenou přímo na aspiky a vaječnou tlačenku – jedná se o jemně namletou vepřovou želatinu, která je krásně čirá a díky níž vám obojí dobře ztuhne. Zavzpomínejte na dětství a tehdejší poctivá ruská vejce a dopřejte si pořádnou svačinu. Zasytí vás na celé odpoledne.

Vejce v aspiku

  • 4 porce příprava: 25 minut + tuhnutí

200 ml kuřecího vývaru, 100 ml láku z okurek, sůl a pepř, 1 balení želatiny (na vaječnou tlačenku a aspiky), olej na vymazání, 4 lžíce sterilovaného hrášku, 4 lžíce sterilované kapie, 4 natvrdo uvařená vejce, 4 plátky šunky, 4 sterilované okurky, 200 g vlašského salátu

Vývar smíchejte s lákem z okurek, osolte, opepřete a vsypte želatinu. Když nabobtná, ohřejte vývar na 80 °C. Do vymazaných formiček vlijte první část aspiku a nechte v ledničce zachladit, poté vložte po lžíci hrášku a kapie, znovu přilijte aspik a zchlaďte. Pokračujte s vejci, šunkou a okurkou, přidejte vlašský salát a zalijte zbylým vývarem se želatinou. Nechte nejlépe přes noc ztuhnout v ledničce.

Ruské vejce

  • 4 porce příprava: 30 minut

100 g majonézy, 2 lžíce láku z okurek, sůl a pepř, 4 vejce, 8 plátků dušené šunky, 4 sterilované okurky, 4 sterilované kapie, petrželka,

SALÁT 400 g brambor vařených ve slupce, 1 uvařená mrkev, 100 g uvařeného celeru, 6 větších sterilovaných okurek, 200 g kvalitního šunkového salámu, 50 g sterilovaného hrášku, 200 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl a pepř

Nejdříve si připravte salát. Brambory oloupejte a protlačte přes síťku, mrkev, celer, okurky a salám nakrájejte nadrobno, přidejte hrášek, majonézu, jogurt a hořčici. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nechte vychladit. Majonézu smíchejte s lákem z okurek, osolte a opepřete. Do misky dejte připravený salát, vařené vejce, nakrájenou okurku, kapie a šunku, to vše přelijte ochucenou majonézou.

Vajíčková pomazánka

  • 4 porce příprava: 20 minut

5 vajec, 3 jarní cibulky, 125 g lučiny, plnotučná hořčice, sůl a pepř

Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bílou část jarní cibulky nasekejte najemno a smíchejte s nakrájenými vejci a lučinou. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a nechte odležet, aby se chutě propojily. Podávejte na plátcích chleba či bagety a posypte nasekanou zelenou částí jarní cibulky.

Náš TIP: Místo lučiny můžete použít plnotučný měkký tvaroh nebo cream cheese. Zkuste i kremžskou hořčici.

Vaječná tlačenka

  • 4 porce příprava: 20 minut + tuhnutí

400 g nakládané zeleniny, 150 ml kuřecího vývaru, 9 g želatiny, 5 vajec, 200 g šunky v celku, 100 g nakládaných kapií, 420 g majonézy, sůl a pepř

Zeleninu sceďte a nechte si stranou 50 ml nálevu. Ten smíchejte s vývarem. Do vzniklé směsi nasypte želatinu a nechte bobtnat. Mezitím si smíchejte scezenou zeleninu s vejci uvařenými natvrdo, nakrájenou šunkou a kapiemi, majonézou, osolte a opepřete. Vývar s želatinou ohřejte asi na 80 °C a ještě teplý smíchejte s připravenou směsí, nalijte do formy vyložené potravinářskou fólií a dejte do ledničky ztuhnout. Nejlépe přes noc.

Doporučujeme

Články odjinud