Velikonoční nádivka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hlavička, sekanice, velikonoční svítek či nádivka – tradiční dobrota, na které si pochutnáváme hlavně o svátcích jara. Z mnoha krajových a rodinných receptů jsme pro vás vybrali a vlastními chuťovými buňkami prověřili tento.

Velikonoční nádivka

Příprava: 50 minut

Na 4–6 porcí:
* 8 housek
* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g másla
* smetana na vaření (12%) podle potřeby
* 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
* hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek
* muškátový květ a oříšek
* zázvor a kurkuma
* máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
* sůl a pepř na dochucení

1. Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2.+3. Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Krajově se tato velikonoční pochoutka připravuje také z krupicové kaše. Někde se přidávají kuřecí či králičí vnitřnosti nebo kůzlečí maso. Vždy ale obsahuje jarní bylinky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

Dnes | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Včera | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

Bohémský styl je znovu trendy. Inspirujte se v galerii

15. 11. | Toužíte ve skrytu duše po volnosti? Nudí vás poloprázdné moderní interiéry, které působí poněkud…