Velikonoční nádivka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hlavička, sekanice, velikonoční svítek či nádivka – tradiční dobrota, na které si pochutnáváme hlavně o svátcích jara. Z mnoha krajových a rodinných receptů jsme pro vás vybrali a vlastními chuťovými buňkami prověřili tento.

Velikonoční nádivka

Příprava: 50 minut

Na 4–6 porcí:
* 8 housek
* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g másla
* smetana na vaření (12%) podle potřeby
* 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
* hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek
* muškátový květ a oříšek
* zázvor a kurkuma
* máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
* sůl a pepř na dochucení

1. Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2.+3. Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Krajově se tato velikonoční pochoutka připravuje také z krupicové kaše. Někde se přidávají kuřecí či králičí vnitřnosti nebo kůzlečí maso. Vždy ale obsahuje jarní bylinky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. 2017 | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. 2017 | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Jak vyrobit lojovou kouli pro sýkorky a další ptáčky

Dnes | Zima je tu. Venku sněží, teploty padají pod nulu. Je proto ten pravý čas začít přikrmovat venkovní…

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Nejkrásnější polštářky, které letos musíte mít. Inspirujte se v galerii

Včera | Polštáře a polštářky všech tvarů a velikostí nemohou v domácnosti chybět. Prozáří nejen ložnici,…

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

Chcete mít nejkrásnější muškáty v okolí? Vypěstujte si je ze semínek

18. 1. | Silné, husté rostliny, obsypané desítkami květů. Takové pelargonie mohou zdobit vaše okna a balkony…

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

17. 1. | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…