Velikonoční nádivka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Hlavička, sekanice, velikonoční svítek či nádivka – tradiční dobrota, na které si pochutnáváme hlavně o svátcích jara. Z mnoha krajových a rodinných receptů jsme pro vás vybrali a vlastními chuťovými buňkami prověřili tento.

Velikonoční nádivka

Příprava: 50 minut

Na 4–6 porcí:
* 8 housek
* 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g másla
* smetana na vaření (12%) podle potřeby
* 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
* hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových lístků) či jiných dostupných bylinek
* muškátový květ a oříšek
* zázvor a kurkuma
* máslo nebo sádlo na vymazání pekáče
* sůl a pepř na dochucení

1. Starší žemle (nebo veku) nakrájejte na drobné kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout voňavou tekutinou. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2.+3. Přidejte na kostičky pokrájené maso, spařené a najemno nasekané kopřivové lístky a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přemístěte do pekáčku dobře vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180°C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Krajově se tato velikonoční pochoutka připravuje také z krupicové kaše. Někde se přidávají kuřecí či králičí vnitřnosti nebo kůzlečí maso. Vždy ale obsahuje jarní bylinky.

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 3/2013.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Velikonoční nádivka krok za krokem

Velikonoční nádivka krok za krokem

24. 3. 2016 | Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…