Velikonoční nádivka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud stále nemáte svůj osvědčený recept, vyzkoušejte ten náš! Určitě si pochutná celá rodina.

Nádivka

na 4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 8 housek
* smetana na vaření 12% podle potřeby
* 100 g másla
* zázvor
* kurkuma
* muškátový květ a oříšek
* 4 vejce
* 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
* hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových listů) či jiných dostupných bylinek
* máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
* sůl a pepř na dochucení

1. Starší housky (nebo rohlíky) nakrájejte na kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2. Přidejte na kostičky pokrájené maso.

3. Potom vmíchejte spařené a najemno nasekané kopřivové listy a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přendejte do pekáčku vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Velikonoční věnec krok za krokem

Velikonoční věnec krok za krokem

9. 3. 2016 | 3 | Nebaví vás péct obligátní mazance či kynuté beránky? Vyzkoušejte letos něco úplně jiného a možná…

Další články z rubriky

Je čas sázet hrách, řepu a špenát: Kde se jim bude dařit

Je čas sázet hrách, řepu a špenát: Kde se jim bude dařit

Dnes | Na horách sejou hrách, na dolině špenát a červenou řepu... Dětská říkanka je dobrá mnemotechnická…

Vypěstujte si kávovník: Potřebuje jen světlo a teplo

Vypěstujte si kávovník: Potřebuje jen světlo a teplo

23. 4. | Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a…

Vyrobte si netoxické jedlé barvy: Jsou levné a vhodné i pro děti

Vyrobte si netoxické jedlé barvy: Jsou levné a vhodné i pro děti

22. 4. | Jedlé barvy můžete koupit v každém větším hračkářství. Za pár kelímků ale dáte i dvě až tři stovky…

Dekor: Fialky všude, kam se podíváš. Prohlédněte si galerii

Dekor: Fialky všude, kam se podíváš. Prohlédněte si galerii

21. 4. | Něžné a nepřekonatelně voňavé květy fialek jsou pro jarní období typické. Bohužel rychle odkvétají.…