Velikonoční nádivka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Velikonoční nádivka je tradiční dobrota, která by neměla chybět na žádném svátečním stole. Pokud stále nemáte svůj osvědčený recept, vyzkoušejte ten náš! Určitě si pochutná celá rodina.

Nádivka

na 4–6 porcí - příprava: 50 minut

* 8 housek
* smetana na vaření 12% podle potřeby
* 100 g másla
* zázvor
* kurkuma
* muškátový květ a oříšek
* 4 vejce
* 400 g vařeného uzeného masa (nejlépe libovějšího bůčku) nebo velmi kvalitní klobásy
* hrst lístků mladých kopřiv (nebo špenátových listů) či jiných dostupných bylinek
* máslo nebo sádlo na vymazání pekáčku
* sůl a pepř na dochucení

1. Starší housky (nebo rohlíky) nakrájejte na kostky. Zalijte je směsí vlažné, lehce osolené smetany a vlahého másla, zázvoru, kurkumy a muškátového květu a nechte je co nejvíc nasáknout. Do základu přilijte lehce prošlehané žloutky a promíchejte, aby se pečivo rozmělnilo na hladkou hmotu.

2. Přidejte na kostičky pokrájené maso.

3. Potom vmíchejte spařené a najemno nasekané kopřivové listy a vše důkladně promíchejte a dochuťte.

4. Nakonec opatrně zapracujte dotuha ušlehaný sníh z bílků.

5. Vzniklou hmotu přendejte do pekáčku vymazaného tukem a v troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 35 až 40 minut krásně dozlatova.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

Padáte únavou? 8 nejčastějších příčin, proč jste bez energie

16. 10. | 1 | Určitě znáte naprosto chorobnou únavu, kdy jedete jako robot, jste naprosto bez energie a vždy se…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Další články z rubriky

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Nejoriginálnější vánoční stromečky. Který se líbí vám?

Dnes | Nudí vás už tradičně ozdobené smrčky, jedličky a borovice, ale umělý stromek byste si doma nikdy…

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Zahradníkův rok: Co je třeba udělat na zahradě v prosinci

Včera | V prosinci asi každý člověk, zahrádkáře nevyjímaje, žije přípravou na vánoční svátky. Dobrý…

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

Oblíbené vepřové maso: Zkuste řízek, pomazánku nebo koleno

11. 12. | Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo…

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebuje brambořík, azalka a vánoční hvězda

10. 12. | Jmelí, zelené větvičky, ale i živé kvetoucí květiny se postarají o sváteční vánoční atmosféru.…