Při pohledu na kuřátka, selátka, králíčky a další mláďátka nás jímá něha. Na velikonočním stole pak podlehneme jejich šťavnaté jarní chuti, jež smaže vzpomínky na dlouhou zimu.
Kuře se zelenou nádivkou
Na 4 porce,
Příprava: 1 hodina
2 baby kuřátka
100 g másla
sekaná petržel, sekaný česnek, tymián, šalvěj
olivový olej
2 citrony, nakrájené na plátky
Na nádivku
3–4 starší žemle
200 g prorostlé slaniny, vyškvařené
2 hrsti špenátových nebo kopřivových
listů, nasekaných
vývar na zvláčnění,
vejce a strouhanka na zahuštění
sůl a pepř na dochucení
Kuřata potřete důkladně máslem vně i uvnitř, osolte, opepřete, vetřete nasekané bylinky s česnekem a olejem. Poklaďte plátky citronu. Troubu předehřejte na 220 °C. Kuřata zabalte do alobalu. Vložte do trouby na mřížku, pod kterou jste umístili pekáč s trochou vody. Po 15 minutách snižte teplotu na 180 °C a kuřata pečte ještě 30 minut. Pak je vybalte z alobalu a ještě 15 minut dopékejte, až zezlátnou. Z uvedených surovin vypracujte nádivku. Můžete ji péct spolu s kuřetem v malém pekáčku nebo ji vytvarujte jako váleček a pečte zabalenou v alobalu, asi 30 minut.
Foto: Karel Kita
ČTĚTE TAKÉ:
Velikonoční beránek
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz