Velikonoční recept: Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Při pohledu na kuřátka, selátka, králíčky, jehňátka a další mláďátka nás jímá něha. Na velikonočním stole pak podlehneme jejich šťavnaté jarní chuti, jež smaže vzpomínky na dlouhou zimu.

Pečená jehněčí kýta po středomořském způsobu

Na 8 porcí

PŘÍPRAVA: 2 1/2 hodiny

2 lžíce olivového oleje
1 lžička mořské soli
hrubě drcený černý pepř
2 červené a 2 žluté papriky
1 bobkový list
10 celých hřebíčků
8 tobolek kardamomu
jehněčí kýta o váze asi 2 kg
8 neloupaných stroužků česneku
80 ml citronové šťávy
sůl a pepř na dochucení

1. Troubu předehřejte na 220 °C. Pekáč vymažte olejem a rozložte do něj očištěné a pokrájené papriky, bobkový list, hřebíčky a kardamom. Posypte mořskou solí a drceným pepřem.

2. Do pekáče položte dobře osolenou a opepřenou jehněčí kýtu a okolo rozložte stroužky česneku. Potřete nebo zakápněte olejem a citronovou šťávou. Pečte, až je maso měkké a na povrchu krásně zlatavé. Nechte ve vypnuté troubě a při pootevřených dvířkách asi 10 minut odpočívat.

3. Vyjměte pekáč z trouby a volně překryjte alobalem. Nechte ještě 20 minut stát, pak maso naporcujte a podávejte třeba s pečenými bramborami.





ČTĚTE TAKÉ:
Velikonoční recept: Kuře se zelenou nádivkou




Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz




Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…