Velikonoční věnec krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nebaví vás péct obligátní mazance či kynuté beránky? Vyzkoušejte letos něco úplně jiného a možná ještě jednoduššího. Místo mazancového bochánku vám totiž parádu na stole udělá tenhle jednoduchý věnec podle naší nové redaktorky Jany. Určitě vám bude chutnat!

Jemný kynutý věnec

1 věnec - příprava: 2 hodiny

* 2 vejce
* 90 g másla
* 200 ml plnotučného mléka
* 90 g krupicového cukru
* 25 g droždí
* 400 g hladké mouky + na vál
* špetka soli
* citronová kůra
* 1/2 lžičky vanilkového extraktu
* hrst zlatých a hrst hnědých rozinek
* 1 vejce na potření
* plátky mandlí na ozdobu
* kousek másla na skořápky
* moučkový cukr na posypání

1. Vejce nechám ohřát na pokojovou teplotu, máslo rozpustím. Mléko ohřeju, aby bylo vlažné, a část ho odliju do misky. Přidám lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechám 15 minut vzejít kvásek. Do mísy proseju mouku, přidám vejce (skořápky nevyhazuju!), rozpuštěné máslo, zbývající cukr, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový extrakt a vzešlý kvásek.

2. Vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky zadělám těsto. Podle potřeby do něj vmíchám i další mléko. Nezapomenu na rozinky! Hotové těsto je měkké, pružné a na dotek nelepí. Nechte ho asi 50 minut kynout na teplém místě překryté čistou utěrkou.

3. Troubu zapnu na 180 °C. Nakynuté těsto důkladně propracuju na lehce pomoučněném válu a rozdělím na tři části. Z každé z nich rozválím dlouhý, rovnoměrně silný pramen a dohromady z nich spletu cop. Ten smotám do kruhu a konce jednotlivých pramenů k sobě prsty spojím, aby i přechod vypadal jako pravidelně zapletený cop.

4. Hotový věnec přendám na plech, který jsem předtím vyložila pečicím papírem. Skořápky od vajec důkladně omyju, usuším a potřu kouskem másla. V pravidelných rozestupech všechny čtyři skořápky zamáčknu do věnce, vytvoří tak důlky pro kraslice. V misce rozšlehám vajíčko a celý cop jím důkladně potřu.

5. Hotový věnec nakonec posypu plátkovými mandlemi. Nechám ještě asi 10 minut kynout, ještě jednou se ujistím, že jsou skořápky do těsta pořádně zatlačené (už toto kynutí je může trochu vypudit nahoru), a pak věnec peču v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut dozlatova.

Upečený věnec nechám vychladnout na mřížce a opatrně z něj vyndám skořápky. Ty se i přese všechno pomazávání někdy mohou do těsta trochu zapéct, takže musím dát pozor, abych i zbytky skořápek ze středu důlků dobře vyndala. Připravený věnec pocukruju moučkovým cukrem a do důlků umístím oblíbené kraslice nebo prostě jen obyčejné vyfouknuté skořápky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 4/2014.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Dnes | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

Beránek naslano i nasladko

Beránek naslano i nasladko

25. 3. 2016 | Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí.…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…