Vepřové hodování

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pozvali jste přátele na jídlo a nevíte, co jim nabídnout? Zapomeňte na vepřo knedlo zelo a zkuste vepříka pojednat světověji. Žebírka, roláda nebo pečínka udělají z obyčejné večeře skvělou párty.

Panenka plněná gorgonzolou

4 porce - příprava: 65 minut

* 500 g brambor typu B
* sůl a pepř
* 1 kg vepřové panenky
* 250 g gorgonzoly
* rostlinný olej
* čerstvý rozmarýn a majoránka

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Vepřovou panenku prokrojte, zevnitř osolte a opepřete a posypejte rozdrobenou gorgonzolou.

Pevně smotejte a převažte potravinářským provázkem tak, aby sýr nemohl vytékat. Na rozpáleném oleji maso ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě 20 minut.

Mezitím brambory slijte, osušte papírovou utěrkou a orestujte na oleji dozlatova. Panenku nechte asi 10 minut odležet, zbavte ji provázku, krájejte na plátky a podávejte s opečenými bramborami a čerstvými bylinkami.


Grilovaná BBQ žebírka

4–6 porcí - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 1,5 kg vepřových žeber
* sůl a pepř
* 1/2 hrnku BBQ omáčky + k podávání
* 6 lžic medu
* 3 stroužky česneku

Žebra opláchněte, osušte a zbavte blány. Osolte je a opepřete, vložte do pekáče, podlijte hrnkem vody a zakryjte alobalem. Pečte asi 2 hodiny na 170 °C. Nechte vychladnout, naporcujte a potřete BBQ omáčkou smíchanou s nadrceným česnekem a medem.

Troubu zapněte na horní ohřev nebo gril, žebra dejte na plech s grilovací mřížkou a opékejte dozlatova asi 8 minut. Pak je otočte a dopečte. Podávejte s chlebem a BBQ omáčkou.


Vepřová pečeně s omáčkou Jack Daniel’s

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 1,5 kg vepřové pečeně s kostí
* 1/2 hrnku hrubozrnné hořčice
* sůl a pepř

OMÁČKA:
* 1 hrnek třtinového cukru
* 100 ml Jack Daniel´s whiskey
* 100 ml sójové omáčky
* 70 ml kečupu
* 1 lžíce worcesterské omáčky
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 lžíce drceného česneku
* 1 lžička nasekaných chilli papriček
* sůl a pepř

Začněte omáčkou: do pánve nasypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat, pak přidejte zbývající ingredience a za stálého míchání je nechte probublávat asi 5 minut. Omáčku přendejte do skleniček, po vychladnutí zavíčkujte a uložte do chladničky.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran potřete hořčicí a omáčkou. Nechte několik hodin odležet v pekáčku, aby se chutě prolnuly. Troubu předehřejte na 120 °C, maso v pekáčku přiklopte a dejte péct asi na 80 minut.

Pak odklopte a za občasného potírání omáčkou pečte ještě alespoň 40 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu, aby se udělala kůrčička. Po vyjmutí z trouby nechte maso chvíli odležet. Podávejte nakrájené na plátky se smaženými hranolky nebo čerstvým pečivem a zbylou omáčkou Jack Daniel´s.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

Jak pěstovat banánovník: Potřebuje spoustu světla!

26. 2. | Banánovník se běžně pěstuje doma jako pokojová rostlina, ale někdy nepřežije ani do období kvetení.…

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

25. 2. | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…