Pozvali jste přátele na jídlo a nevíte, co jim nabídnout? Zapomeňte na vepřo knedlo zelo a zkuste vepříka pojednat světověji. Žebírka, roláda nebo pečínka udělají z obyčejné večeře skvělou párty.
Panenka plněná gorgonzolou
4 porce - příprava: 65 minut
- 500 g brambor typu B
- sůl a pepř
- 1 kg vepřové panenky
- 250 g gorgonzoly
- rostlinný olej
- čerstvý rozmarýn a majoránka
Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Vepřovou panenku prokrojte, zevnitř osolte a opepřete a posypejte rozdrobenou gorgonzolou.
Pevně smotejte a převažte potravinářským provázkem tak, aby sýr nemohl vytékat. Na rozpáleném oleji maso ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě 20 minut.
Mezitím brambory slijte, osušte papírovou utěrkou a orestujte na oleji dozlatova. Panenku nechte asi 10 minut odležet, zbavte ji provázku, krájejte na plátky a podávejte s opečenými bramborami a čerstvými bylinkami.
Grilovaná BBQ žebírka
4–6 porcí - příprava: 2,5 hodiny + odležení
- 1,5 kg vepřových žeber
- sůl a pepř
- 1/2 hrnku BBQ omáčky + k podávání
- 6 lžic medu
- 3 stroužky česneku
Žebra opláchněte, osušte a zbavte blány. Osolte je a opepřete, vložte do pekáče, podlijte hrnkem vody a zakryjte alobalem. Pečte asi 2 hodiny na 170 °C. Nechte vychladnout, naporcujte a potřete BBQ omáčkou smíchanou s nadrceným česnekem a medem.
Troubu zapněte na horní ohřev nebo gril, žebra dejte na plech s grilovací mřížkou a opékejte dozlatova asi 8 minut. Pak je otočte a dopečte. Podávejte s chlebem a BBQ omáčkou.
Vepřová pečeně s omáčkou Jack Daniel’s
4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení
- 1,5 kg vepřové pečeně s kostí
- 1/2 hrnku hrubozrnné hořčice
- sůl a pepř
OMÁČKA:
- 1 hrnek třtinového cukru
- 100 ml Jack Daniel´s whiskey
- 100 ml sójové omáčky
- 70 ml kečupu
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce drceného česneku
- 1 lžička nasekaných chilli papriček
- sůl a pepř
Začněte omáčkou: do pánve nasypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat, pak přidejte zbývající ingredience a za stálého míchání je nechte probublávat asi 5 minut. Omáčku přendejte do skleniček, po vychladnutí zavíčkujte a uložte do chladničky.
Maso osolte, opepřete a ze všech stran potřete hořčicí a omáčkou. Nechte několik hodin odležet v pekáčku, aby se chutě prolnuly. Troubu předehřejte na 120 °C, maso v pekáčku přiklopte a dejte péct asi na 80 minut.
Pak odklopte a za občasného potírání omáčkou pečte ještě alespoň 40 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu, aby se udělala kůrčička. Po vyjmutí z trouby nechte maso chvíli odležet. Podávejte nakrájené na plátky se smaženými hranolky nebo čerstvým pečivem a zbylou omáčkou Jack Daniel´s.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.