Vepřové hodování

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pozvali jste přátele na jídlo a nevíte, co jim nabídnout? Zapomeňte na vepřo knedlo zelo a zkuste vepříka pojednat světověji. Žebírka, roláda nebo pečínka udělají z obyčejné večeře skvělou párty.

Panenka plněná gorgonzolou

4 porce - příprava: 65 minut

* 500 g brambor typu B
* sůl a pepř
* 1 kg vepřové panenky
* 250 g gorgonzoly
* rostlinný olej
* čerstvý rozmarýn a majoránka

Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Vepřovou panenku prokrojte, zevnitř osolte a opepřete a posypejte rozdrobenou gorgonzolou.

Pevně smotejte a převažte potravinářským provázkem tak, aby sýr nemohl vytékat. Na rozpáleném oleji maso ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Pak ho dejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě 20 minut.

Mezitím brambory slijte, osušte papírovou utěrkou a orestujte na oleji dozlatova. Panenku nechte asi 10 minut odležet, zbavte ji provázku, krájejte na plátky a podávejte s opečenými bramborami a čerstvými bylinkami.


Grilovaná BBQ žebírka

4–6 porcí - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 1,5 kg vepřových žeber
* sůl a pepř
* 1/2 hrnku BBQ omáčky + k podávání
* 6 lžic medu
* 3 stroužky česneku

Žebra opláchněte, osušte a zbavte blány. Osolte je a opepřete, vložte do pekáče, podlijte hrnkem vody a zakryjte alobalem. Pečte asi 2 hodiny na 170 °C. Nechte vychladnout, naporcujte a potřete BBQ omáčkou smíchanou s nadrceným česnekem a medem.

Troubu zapněte na horní ohřev nebo gril, žebra dejte na plech s grilovací mřížkou a opékejte dozlatova asi 8 minut. Pak je otočte a dopečte. Podávejte s chlebem a BBQ omáčkou.


Vepřová pečeně s omáčkou Jack Daniel’s

4 porce - příprava: 2,5 hodiny + odležení

* 1,5 kg vepřové pečeně s kostí
* 1/2 hrnku hrubozrnné hořčice
* sůl a pepř

OMÁČKA:
* 1 hrnek třtinového cukru
* 100 ml Jack Daniel´s whiskey
* 100 ml sójové omáčky
* 70 ml kečupu
* 1 lžíce worcesterské omáčky
* 2 lžíce jablečného octa
* 2 lžíce drceného česneku
* 1 lžička nasekaných chilli papriček
* sůl a pepř

Začněte omáčkou: do pánve nasypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat, pak přidejte zbývající ingredience a za stálého míchání je nechte probublávat asi 5 minut. Omáčku přendejte do skleniček, po vychladnutí zavíčkujte a uložte do chladničky.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran potřete hořčicí a omáčkou. Nechte několik hodin odležet v pekáčku, aby se chutě prolnuly. Troubu předehřejte na 120 °C, maso v pekáčku přiklopte a dejte péct asi na 80 minut.

Pak odklopte a za občasného potírání omáčkou pečte ještě alespoň 40 minut. Na posledních 10 minut zvyšte teplotu, aby se udělala kůrčička. Po vyjmutí z trouby nechte maso chvíli odležet. Podávejte nakrájené na plátky se smaženými hranolky nebo čerstvým pečivem a zbylou omáčkou Jack Daniel´s.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…